Business

„Úttörő technológiai fejlesztések megvalósítása a divatiparban.”

A Lectra terve: egy nyílt ökorendszer kifejlesztése

Interjú Holger Max-Lang úrral, a Lectra Észak- és Kelet-Európáért, valamint a Közel-Keletért felelős elnökével

Yvonne Heinen-Foudeh cikke

lectra-divatmarketing-2022
Holger Max-Lang, a Lectra Észak- és Kelet-Európáért felelős elnöke

Éppen 200 nappal azután, hogy lezárult a Gerber Technology cég átvétele a francia Lectra S.A. részvénytársaság részéről, Holger Max-Lang, az Észak- és Kelet-Európáért felelős elnök interjút adott Yvonne Heinen-Foudech uniós tudósítónknak. Legfontosabb témája: a rugalmas alapanyagok feldolgozását szolgáló számítógépes/információs technológián alapuló automatizálási megoldások mára egyértelműen világszerte piacvezető cégének jövőbeni stratégiája a nagy meglepetést követően.

A Gerber Technology átvételével az árbevételt tekintve ugyan nem a gazdaság történetének legnagyobb fúziója jött létre, de a Lectra elnök-vezérigazgatója által támogatott cégátvétel mindenképpen figyelemre méltó.

lectra-gerber-haari-divatmarketing
Daniel Harari, a Lectra SA igazgatósági elnöke és többségi részvényese

Az aktuálisan 17%-os tulajdonrésszel bíró Daniel Harari a legnagyobb privát részvényes. A 67 éves, a szakmáért rajongó tulajdonosnak így sikerült egy lépéssel nagyjából megdupláznia a világ minden részén található vevőkört és a cég – ugyan földrajzi és iparági eloszlását tekintve eltérő mértékű – piaci részesedését is.

A Lectra az elmúlt időszakban a Gerber megvételén túl is figyelemre méltó bevásárlókörutat tett: A világpiacon második helyen álló Gerber átvételével hozzájuk került az Avametric, a 3D-s anyagszimulációra és nagypontosságú képalkotásra specializálódott kaliforniai software fejlesztő cég, amelyet 2018-ban vásárolt meg a Gerber Technology. A párizsi cégközpont 2021 júniusában jelentette be a Neteven megvételét. Az értékesítési adatok számítógépes elemzési megoldását kínáló Retviews 2019 nyarán csatlakozott a csoporthoz.

2018-ban a termékportfolió az olasz start-up Kubix Lab megvásárlásával, egy különböző informatikai rendszerekből (ERP, SCM, PLM) származó, a végpontok közötti irányítást szolgáló termékinformációk egyetlen számítógépen való megjelenítését biztosító szoftverrel egészült ki. Majd 2021 szeptemberében következett a romániai Iasi központú Gemini CAD Systems SA átvétele, valamint ezzel a kapcsolat felvétele az ottani Gheorghe Asachi Műszaki Egyetemmel, amely révén a fakultások jelentős fejlesztési potenciálhoz jutnak a textil, a bőr ágazat és ipar vezetését illetően.

Meghatározó szereplő a 4. ipari forradalomban

Óriási lehetőségek vannak tehát arra, hogy a cégátvétellel kapcsolatosan meghirdetett célok megvalósuljanak. Daniel Harari nyilatkozta: „…a divat-, az autó- és a bútoripar meghatározó szereplőjévé kívánunk válni az Ipar 4.0 során… összekapcsolni erőinket és egyesíteni vállalataink erőforrásait, hogy ügyfeleink és részvényeseink érdekét szolgálva teljesen ki tudjuk aknázni az egyesülés kínálta lehetőségeket.”

A 2021 június 1-i tényleges átvételt követően legelsőként a marketing és a cégkommunikáció területén lettek láthatók az integrációs lépések az „Együtt erősebben – egységes elképzelésekkel” (Stronger Together – United in Vision) szlogen megjelenésével. Milyen lesz most a konkrét folytatás? Mi várható a piacon az egyesüléstől? Milyen előnyei származnak ebből a két vezető technológiai márka használóinak?

DivatMarketing, továbbiakban DM: Mit jelent a Gerber Technology átvétele a cég meghatározó üzleti tevékenységét illetően?

Holger Max-Lang: A Gerber Technology átvétele egy világméretekben vezető cég létrejöttét eredményezi az Ipar 4.0 területén a divat-, az autó- és a bútoriparban. A cég megvételével a világ összes piacát lefedjük. Így kihasználjuk a kutatás és fejlesztés területén tett hatalmas beruházásainkat, bővítjük törzsvásárlóink bázisát és javítani tudjuk pozíciónkat a manapság jóval erősebb USA és amerikai divatpiacon. Kínai jelenlétünket is erősíti az átvétel. Ezen túlmenően ez óriási tömeghatást is jelent számunkra. Így ezentúl az árbevételünk mintegy 12 %-át fogjuk kutatás-fejlesztésre fordítani, ami közel 500 millió dollárt jelent. Ez a program lehetővé teszi, hogy a két márka számára egyszerre fejlesszünk és olyan az elkövetkező évek során sok újítást eredményező kapacitást hozzunk létre, amely révén a 4. ipari forradalom technológiai megoldásaival segíthetjük ügyfeleinket.

Az elmúlt években a Lectra egyik központi kérdését jelentő Ipar 4.0 megoldások területén az a célunk, hogy felhasználjuk mindkét cég legjobb módszereit és know-how-ját, valamint új generációs Ipar 4.0-s ajánlatokat készítsünk. Az utóbbi években a Gerber Technology komolyan invesztált a kutatás-fejlesztésbe, hogy elérje a Lectra befektetési szintjét ezen a területen. Minden korábbinál fontosabb célunk az, hogy megkerülhetetlen partnerré váljunk a 4. ipari forradalom idején. Azt reméljük, hogy a Gerberrel együtt bizonyítani tudjuk, hogy 1+1 = 3 vagy még több.

Az integrációt teljesen befejezve növelni tudjuk piaci jelenlétünket és olyan termékeket tudunk ajánlani, amelyek minden olyan technológiailag előremutató tulajdonsággal bírnak, amelyben a két vállalat élenjárt. A szinergia révén a Lectra is képes lesz a konkrét piaci és demográfiai adottságokhoz igazított termékek forgalomba hozatalára. Ezek lehetővé teszik, hogy partnereink tovább növelhessék üzemeik termelékenységét és rentabilitását.

DM: Tervezi a Lectra további vállalatok átvételét a közeljövőben?

H.M.-L: A Lectra stratégia célja az, hogy növelje jelenlétét és mérhető eredményt hozó javaslatokat adjon a divat-, az autó- és a bútoripar területén. Szoftver szortimentünk kiegészítéseként nemrégiben vettük át a Gemini CAD System céget. Ezáltal új úttörő innovációkat tudunk majd bevezetni a divatszakmában.

Lectra-DivatMarketing
A Lectra korszerű technológiai központja a franciaországi Bordeaux-ban

Ezenkívül 2021 nyár elején jelentettük be a francia Neteven cég átvételét, amely egy új SaaS-alapú kezelőfelületet és azon lévő szolgáltatásokat kínál, ezzel lehetővé téve a márkák számára, hogy egyszerűbben forgalmazzák és kontrollálják termékeiket a világ legnagyobb piacterein. Így ügyfeleink időt takarítanak meg értékesítési csatornáik kezelése során és láthatóbbá teszik termékeiket mind helyileg, mind nemzetközileg a több vásárló elérése érdekében. Nemcsak külső növekedési terveink vannak. A 4. ipari forradalom résztvevőjeként magunknak is sokkal inkább olyan folyamatokat kell fejlesztenünk, amelyekkel a cégen belül nem feltétlenül rendelkezünk. Felgyorsítjuk partneri kapcsolataink fejlesztését is, például a Microsofttal, amelyet nemrégiben jelentettünk be. Ipar 4.0-es stratégiánk egy ökorendszeren és olyan nyílt megoldásokon alapul, amelyek a szakma más szoftvereivel is tudnak kommunikálni.

DM: Mi a Lectra végső célja rövidtávon (a következő öt évben) és hosszútávon (tíz vagy még több év múlva)?

H.M.-L.: A Lectra 4.0-s stratégiáját 2017-ben azzal a céllal alakítottuk ki, hogy a vállalatot 2030-ig (hosszútávú elképzelésként) az Ipar 4.0 folyamat fontos szereplőjévé tegyük piacain. Ezt idáig két egymást követő stratégiai ütemtervre bontottuk. Az első 2017-2019 évekre vonatkozó tervben megfogalmaztuk a csoport jövőjére vonatkozó alapelveket. Ide tartozott az Ipar 4.0 új meghatározó technológiáinak eredményes integrálása az aktualizált ajánlatokban, a konszern vezetésének megerősítése, négy fő régióban a leányvállalatok újjászervezése és az első SaaS-módszerű szoftver ajánlatok piacra bocsátása.

A 2020-2022 évekre vonatkozó stratégiai terv teszi képessé a Lectra-t arra, hogy az Ipar 4.0 új ajánlataiban rejlő összes lehetőségét kihasználja és ezzel egyidejűleg egy fenntartható, nyereséges vállalati növekedést érjen el. A Covid-19 járvány okozta gazdasági válság következményei ellenére a 2020-2022 évi stratégiai terv legtöbb célkitűzése változatlan marad, különösképpen az Ipar 4.0 irányába történő fejlődés felgyorsítása. Az eredeti célok egyedül a növekedési célkitűzések és a hároméves időtartam vonatkozásában kerülnek némi változtatásra – különösképpen a Gerber Technology vállalat átvételét követően. Ez utóbbi történelmi fordulópontot jelent a Lectra számára. Miközben ajánlatainkat továbbfejlesztjük, dolgozunk a termékek folyamatos egységesítésén. Ez több évig fog tartani, mivel új termékgenerációk jönnek majd létre.  A szükséges időt arra fordítjuk, hogy a két cég legjobb technológiáit és szaktudását kombináljuk, hogy jövőbeni ajánlataink még nagyobb többletértékkel bírjanak vásárlóink számára. Végső célunk az, hogy a Lectra a piacain a 4. ipari forradalom fontos szereplőjévé váljon 2030 előtt.

DM: Melyek jelenleg a Lectra előtt álló legnagyobb kihívások? Hogyan tudnak megbirkózni ezekkel?

H.M.-L: A Lectra embereket, autók belső tereit és bútorokat öltöztet. Műszaki megoldásaink hardver, szoftver, adatok és szolgáltatások együtteséből állnak. Lehetővé teszik vásárlóink számára, hogy átalakuljanak az Ipar 4.0 követelményei, a jövő iparárara vonatkozó új elképzelések irányába.

lectra-divatMarketing
Októberi bejelentés az ideation virtuális rendezvényen: Átjárhatóság a Lectra CAD rendszer és a Modaris között
lectra-divatmarketing
… és Gerbers AccuMark – a legfrissebb sajtóközlemény szerint már megvalósult

Ha például az igény szerinti gyártást nézzük, a divatiparban ennek megvalósítása átfogóbb technológiát igényel, mint a bútoriparban. A divatszakmában ez szükségessé teszi a vállalat üzleti modelljének, egy ruha előállítási rendjének, módjának, az ellátási láncnak stb. az átdolgozását. A legtöbb divatcég kész ezt megtenni, de nincsen abban a helyzetben, mivel ehhez először szervezetük alapos átvizsgálása szükséges. Az Ipar 4.0 olyan feladat, amely lépésről-lépésre haladást kíván. Elsőként az adatok tökéletes kezelése szükséges. Azok azonban még mindig pontatlanul, strukturálatlanul jelennek meg és az információk nehezen olvashatóak. Ezek az adatok a mesterséges intelligencia széleskörű alkalmazását igénylik. Az Ipar 4.0 előfeltétele egyértelműen a folyamatok digitalizálása. Mi a stratégiánkat a korai 90-es évek óta mindig a kutatás-fejlesztésre építettük. 2015-ben döntöttünk arról, hogy stratégiánkat az Ipar 4.0 irányába fordítjuk, hogy partnereinknek innovatív megoldásokat tudjunk ajánlani. Ügyfeleink számára kihívást jelent ezeknek a megoldásoknak a finanszírozása, ugyanakkor az általunk lehetővé tett megtakarítások, különösen az alapanyagok, méteráruk és bőr esetében segítenek a beruházások pénzügyi fedezetét biztosítani.

DM: Az Ön véleménye szerint melyek a nagyjából legnagyobb kihívások jelenleg a ruházati ipar előtt?

H.M.-L.: A Lectra piacai, amelyek a divatmárkák, a kiskereskedők és a divatáru gyártók ruházati termékei körül koncentrálódnak, mélyreható változáson mennek keresztül. Partnereink a világon mindenütt megváltozott fogyasztói magatartással találkoznak, a vevők új követelményeket támasztanak a tapasztalat és az egyediség vonatkozásában. Ezenkívül egyre nagyobb átláthatóságot, megbízhatóságot és etikus működést várnak el az értéklánc minden résztvevőjétől. Ráadásul a szállítási láncokat több-kevesebb zavaró tényező éri. A versenyképesség érdekében a divatmárkáknak és -kereskedőknek saját maguknak kell feltárniuk a gyengeségeiket.  Továbbá át kell gondolni és össze kell hangolni a fizikai és az online üzletek által kínált vásárlási élményt. Kihívás az is, hogy miközben folyamatosan új, egyre kreatívabb modellek minél gyorsabb piacra vitelén dolgoznak, a környezet iránti felelősségüket is bizonyítaniuk kell. Ennek során egyszerre kell csökkenteni a raktárkészleteket, az értékvesztés miatti leírásokat és az eladatlan áru mennyiségét. Közben továbbra is a digitális átalakulás jelenti az egyik legfontosabb sikertényezőt. A cégeknek legelőször az értéklánc minden részfolyamatát digitalizálniuk kell a beszerzéstől, gyártástól az értékesítésig és modulokból álló, intelligens és egymással kommunikáló termelési vonalakat kell létrehozniuk. Csak ezt követően tudják a 4. ipari forradalom kínálta lehetőségek teljes körét kiaknázni.

DM: Milyen hatással volt vállalatukra a Covid-19 és mit tanultak eddig belőle?

H.M.-L.: Gondoskodtunk arról, hogy a Lectra a lehető legkedvezőbb feltételekkel túljusson rajta. Annak idején márciusban a munkatársak 80 %-át két nap alatt átállítottuk otthoni munkavégzésre. Megvizsgáltuk, hogy szoftverjeink és szervereink képesek-e távolról működni és mi távolról dolgozni. Visszafogtuk a költségeket, ügyeltünk a készpénzbevételekre, kínos pontossággal kellett egyensúlyoznunk, mert néhány vevőnk a válságra hivatkozva nem fizetett. A járvány alatt visszavonulhattunk volna, de amikor feltettem magamnak a kérdést, hogyan használhatnánk fel a válsághelyzetet a magunk erősítésére, egyértelmű volt a válasz: Meg kell szereznünk a Gerbert. És a recesszió idején az integráció is könnyebb, mint normál üzletmenet mellett, amikor a hétköznapok nyomása alatt állunk. A Covid-19 alatt a Gerber Technology megvételét videokonferenciák segítségével tudtuk megvalósítani és lezárni.

A Covid-válság összességében megtörte az ipar átalakulási folyamatait. Pedig azok továbbra is szükségesek, mivel segítenek a termelést visszaállítani, a környezetet jobban óvó megoldásokat eredményeznek, amivel anyagot lehet megtakarítani és az eladatlan áru mennyiségét csökkenteni. Mindezekre az előnyökre törekszenek a gyártók. Ennek ellenére a szükséges átalakítás bizonyos bátorságot is igényel a vállalatoktól.

DM: Milyen lépéseket tesz a Lectra azért, hogy most és a jövőben fenntartható módon működjön?

H.M.-L.: A mi tevékenységünk természeténél fogva csak mérsékelt környezeti hatásokat okoz. A Lectra ügyfelei azonban rugalmasan hozzáférhető anyagok (textíliák, bőr stb.) termelésével és felhasználásával foglalkoznak. Ezek az iparágak jelentős környezeti hatásokkal bírnak. A környezetre gyakorolt saját hatásunk minimalizálása mellett a csoport már évek óta együttműködik ügyfeleivel annak érdekében, hogy megoldásai (szoftver, CAD/CAM-berendezések és szolgáltatások) ökológiai lábnyoma az egész életciklus folyamán minél kisebb legyen.

lectra-divatmarketing
A Lectra által megvásárolt Retviews cég Belgiumban: Az értékesítési adatok elemzésével támogatja a versenytársak helyzetének összehasonlítási folyamatát

Technológiai cégként egyre hatékonyabb berendezések kifejlesztésével járulunk hozzá, hogy a termékeinket és megoldásainkat használók által termelt hulladék csökkenjen. Így például a kiszabandó részek helyzetét meghatározó felfektetési és szabás program algoritmusai folyamatosan növelik az alapanyag felhasználási arányát. Az egyes részek közötti távolságtartás mellőzésével az egyre intelligensebb késvezérlő rendszerek is rendkívül precíz, a hulladékot csökkentő szabást tesznek lehetővé. Bőr esetében optikai rendszerek elemzik a bőrfelszín minőségét annak érdekében, hogy a látható hibák miatt fel nem dolgozható részek száma kisebb legyen. Folyamatosan tökéletesítjük hardver termékeinket is, hogy egyre kisebb anyagfelhasználással készüljenek. Így például a Virga szabászgép már műanyagfólia nélkül dolgozik az anyagon, míg a korábbi modelleknél az szükséges volt. Ezenkívül a nemrégiben a piacra dobott szabászkések élettartama többszöröse a korábbi berendezések késeinek.

Ráadásul a Fashion On Demand by Lectra, Furniture On Demand by Lectra (Divat és Bútor igény szerint) és a termék életciklus menedzsment alkalmazásokkal ügyfeleink képesek megvalósítani a végső vevők szükségleteihez alkalmazkodó, igényre szabott termelést. A ruhák előregyártása helyett az egyes darabokat a vásárló rendelése szerint tudják elkészíteni. Méghozzá formára igazítva vagy akár méretre gyártva, amellyel csökken az eladatlanság rizikója, s így a hulladék és az alapanyag veszteség.

Az energiafelhasználásra és a CO2-kibocsátásra tekintettel a CAD/CAM-berendezéseknél IE3 osztályú motorokat vezettünk be, amelyek mintegy 2 %-kal hatékonyabbak az IE2 verzióknál. Ezen túlmenően optimalizáltuk a szabászati berendezések legtöbb energiát fogyasztó vákuumfunkcióit. A gépek új generációjának hatékonyságát most mintegy 30 %-kal tudtuk javítani.

Hasonló a helyzet a SaaS-módszerben elérhető felhő alapú szoftver ajánlatainknál is. A kódok és programok korszerű fejlesztési módszerei jelentősen csökkentik a számítási időket és a szerverkapacitás iránti igényt. Ez is mérsékli a kapcsolódó ökológiai lábnyomot. A szállítási lánc során létrejövő CO2-kibocsátást csökkenteni kell. Ehhez a kibocsátás egyre fenntarthatóbbá tételére vonatkozó célkitűzéshez optimalizálási terv készült. Ez magában foglalja egyes alkotórészek helyi szállítóktól történő beszerzését, a vásárlók székhelyéhez közeli kontinensen vagy régióban történő készletraktározást és a kevesebb hagyományos üzemanyagot felhasználó szállítási módok, mint a tengeri és belvízi hajózás, valamint a vasút használatát a közúti vagy a légi szállítás helyett. Az online szolgáltatások megkönnyítik a távoli felülvizsgálatokat, ami segíti az utazások keltette ökológiai lábnyom csökkentését.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .