Business

„Utánrendelni? Esélytelen!”

ITT SZORÍT A CIPŐ

Simone Reiner, André Bangert/ TextilWirtschaft

A raktárak tele vannak, fenyegető az üresen maradó rendelési blokkok képe. Ezzel párhuzamosan az előrendelések is feszegetik a határokat, a szállítási költségek robbanásszerűen növekednek. Három lábbeliszállító a jelenlegi és az elkövetkező hónapok főbb üzleti kihívásairól és kérdéseiről.

Jens Beining, Wortmann csoport:

„Ezt a szezont az előrendelések, nem pedig az utórendelések fogják meghatározni. Ezért legfontosabb javaslatom az, hogy sok fantáziával, bátran és nagyon széles választékot rendeljünk.  Aki azt hiszi, hogy utánrendelésekkel alakítja majd a forgalmát, az rá fog jönni, hogy hibázott. Semmi esély erre! A tengerentúli, de az európai beszállítókat és gyártóüzemeket is komolyan érintette a válság. Ezért drámai mértékben megnövekednek a határidők, nem lehet gyorsan szállítani, részben a hozzávalók hiánya miatt áll a gyártás; lehet, hogy ismét lesznek lezárások, egyes üzemek már nem is működnek.  Ehhez jön még a teljesen zűrzavaros tengeri fuvarozási és konténerhelyzet, amelynek a mértéke meglepett minket. Mindez óriási próbatételt jelent a számunkra, amit együttműködve kell túléljünk.”

Frank Schmitz, Astor Mueller (Bugatti, Daniel Hechter):

„A legnehezebb feladat most a helyes fuvarköltség kalkuláció. Itt jelenleg igen feszült a piac és az elkövetkező 10-12 hónap kilátásai is lényegében hasonlóak. A helyzet nem csak a cipős szektort, hanem a teljes világgazdaságot érinti. A gondok elsősorban a beszállítói láncban vannak. A konténerhiány miatt, főleg Kínában felrobbantak az árak. Így van, ahol megtízszereződött a pár cipőre jutó szállítási költség aránya. Amennyire tudjuk, megpróbáljuk saját forrásainkból fedezni a fuvar költségeit, de ahol ez nem lehetséges, ott ezzel számolnunk kell az árak alakításakor.”

Andreas Klautzsch, Kennel & Schmenger:

„A beszerzés folyamatainak zavarai jelentik a messze legnagyobb kihívást. Az árak itt többszörösükre emelkednek, újra és újra rossz híreket kapunk. Hol egy beszállító állítja le az üzemét, hol egy másiknak hiányoznak részegységei. Mi folyamatosan több ezer alapanyagot vásárolunk, ha egy kis komponens hiányzik, az egész folyamat leáll. Ez manapság nagyon gyakran megtörténik. Ráadásul jelenleg csökkentett kapacitásokkal dolgozunk. Ezért minden nap elképesztő improvizációkra kényszerülünk, sokszor a terhelhetőség határain dolgozunk. De ennek ellenére megőrizzük a nyugalmunkat és a minőség tekintetében semmilyen kompromisszumot nem vállalunk.”

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .