Divat

Uniszex utópia?

Nemi egyenlőség, esztétikum és funkcionalitás a kifutókon és a mindennapokban

Évek óta egyre erőteljesebb az uniszex márkák térhódítása, a nagynevű divatházak egymáshoz egyre „közelibb” kollekciókat álmodnak meg a nők és a férfiak számára. Vajon mennyire befolyásolja a vásárlást ez az egalizáló gyakorlat?

Valami elkezdődött

A divattól sosem állt távol a nemi jegyekkel való játék. Először felháborodást keltett, hogy nő nadrágot viselt, és az is, amikor Jean-Paul Gaultier kifutóján az 1980-as években férfi szoknyában jelent meg. A tervezők időről időre visszanyúlnak az ilyen elemekhez. Az androgén – női és férfijegyeket egyaránt viselő – (szépség)ideál a 2000-es évek óta jelen van a divatban, a minimalista divatirányzat pedig, ahol kevésbé dominánsak a nemi jegyek, kirobbanthatatlannak tűnik. Az egyre nagyobb teret hódító sportos trendek szintén nélkülözik a feminin stílusjegyeket.
Számos szakember az uniszex trendet egyfajta eszközként ünnepli, amely nemi egyelőséghez vezet, és az utópikus, valamint a sötét jövőképet felvázoló disztópikus filmekben is egyező öltözéket viselnek a nők és a férfiak. Valóban ez lenne a cél? Eleanor Robinson, a Selfridges áruház férfidivat-beszerzési menedzsere 2014-ben azt nyilatkozta a The Guardian című brit napilapnak, hogy nemcsak a nők körében egyre gyakoribb, hogy férfiosztályon szemezgetnek, ahol letisztultabb, maszkulinabb darabokat, valódi boyfriend jeanst keresnek, időnként a férfiak is átcsábulnak a női osztályra.

Bemutatók, nemi szerepek

Egyre több divatmárka nemcsak a szezon közvetlen kezdetekor mutatja be kollekcióját a korábbi rendszer megbolygatásával, hanem egyre több divatház is egy időben küldi a kifutóra a női és a férfidarabokat. Az átfedések pedig egyértelműek: ha csak az aktuális kollekciókat nézzük, a Gucci, a Moschino, a Michael Kors vagy éppen a Ralph Lauren, a Paul Smith vagy a Bottega Veneta repertoárjában mindkét nemnél ugyanaz az alapanyag és sziluett tűnik fel. Sőt Julien David kifutóján ugyanazt a ruhadarabot női és férfimodellen is lehetett látni.Hasonlóbb lenne a két nem ízlése, mint gondolnánk? Mesterséges kreáció lenne a két nem jegyeinek éles elválasztása? Vagy a nemi szerepek „válsága”, a férfiszerepekbe „kényszerülő” nők és az „elnőiesedő” férfiak jelennek meg ily módon?

Az uniszex számomra a két nem jegyeinek vegyítését jelenti. A kollekcióimban uniszex női és férfidarabok is megtalálhatóak, így kiegyensúlyozottabb azok hangulata.

Azzal, hogy uniszex márkaként férfi és női darabokat is kínálok, nagyobb vásárlóréteget fedek le, mintha felvállalnám a csak uniszex vonalat. Ázsiában sokkal merészebbek a vásárlók, ott az én ruháim egyáltalán nem számítanak extrémnek. Itthon azonban óvatosan kell kommunikálni, az uniszextől sok vásárló megijed – meséli Kasza Emese, a MEI KAWA alapítója és tervezője. A márka 2010 óta izgalmas szereplője a feltörekvő hazai divatmárkák körének, ruhadarabjaira jellemzőek az építészet inspirálta elemeken kívül a skandináv és a keleti stílusjegyek is. De vajon mennyire motiválja a vásárlókat a nemi egyenlőség szempontja az esztétikum és a funkcionalitás mellett? – Van olyan vásárló, aki kifejezetten uniszex darabokat keres, így talál rám. A MEI KAWA vásárlóinak nagy része a kreatív szakmából érkezik, fogékonyak, érzékenyek, igénylik, hogy különbözzenek az átlagtól. De jelentősebb az a réteg, amelynek az általam képviselt esztétikum a lényeg, emellé minden termékkel kap egy kis nyitottságot is – mondja a tervező.

Más a méret és a címke is

Az elmúlt években dinamikusan növekszik a férfidivat piaca, ami kétségkívül kedvezhet az uniszexnek. Számos nagy divatházat ért kritika a közelmúltban amiatt, hogy „valós” méretekben nem érhetőek el a termékeik. Az uniszex márkák sok esetben nagyobb méretskálát fednek le, a testet kevésbé követő szabás következtében több emberre passzolnak. – Az uniszex értelemszerűen eltér a szokványos méretezéstől, a férfi S a női M-nek felel meg. Mindkét testalkatra megfelelőnek kell lennie a daraboknak, nincs külön méretezés, ezért feltüntetjük minden egyes darab pontos méretét. Sok vásárló megijed, ha az ő méreténél nagyobb címkét lát. A férfiaknak mások a vásárlási szokásai is. A jövő zenéje, hogy az uniszex mennyire kerül be a mainstream divatba – vélekedik Kasza Emese. Dobos Emese