Divat

ÚJ SZELLEM A DIVATBAN

Sokféle hatást gyakorolnak a divatra a spirituális mozgalmak és a hagyományok

Az aszkétától a filozófusig, a kimonótól a kapucnis kabátig: Li Edelkoort holland trendkutató a Munich Fabric Start vásáron tartott előadást a makro irányzatokról. 

Li Edelkoort tanácsadó cége, a Trend Union rendszeresen publikál trendkiadványokat

Li Edelkoort előadásai mindig figyelmet keltenek. Megfigyelései és gondolatai több mint 40 éve világszerte sok tervező munkájára hatnak. Ezen a szerda reggelen is izgatott várakozás tölti meg a termet: ezúttal vajon milyen irányt mutat a Párizsból érkezett trendkutató, aki már több szezonnal ezelőtt jelezte a divat eddigi rendszerének végét, amelyet, úgy tűnik, a szakmában végbement legutóbbi fejlemények inkább igazolnak, mint cáfolnak.

Az előadás nem éppen szerénynek tűnő címe: Megvilágosodás (Enlightment). Edelkoort azonban ezzel nem az előadás hallgatókra gyakorolt hatására céloz. A megvilágosodással, amint az gyorsan kiderül, sokkal inkább a körülöttünk tapasztalható spirituális hatásokra utal, amelyek 2019 őszére tükröződhetnek a ruhákon, a fazonokon, a színekben és a díszítéseken is. Edelkoortot jellemzően főleg a nagy, általános irányzatok érdeklik, és sokkal kevésbé az, hogy a ruhák hosszabbak vagy rövidebbek lesznek. Ezért kijelentései is valószínűleg hosszabb időre vonatkoznak a szokásos trendprognózisoknál. Ő azon általános körülményekkel foglalkozik, amelyek között „a változások végbe mennek”. 

Edelkoort előszöris felvázolja megállapításainak társadalmi hátterét: „Manapság sok dolog aggodalommal tölt el bennünket – a polgárháborúk lehetőségétől kezdve a kellemetlen szomszédokig. A vallásosság elvesztésével az emberek elvesztették a biztonságot és a tartást.” Szerinte hiányzik az erkölcs, és hiányoznak a példaképek. Edelkoort úgy tapasztalja, hogy az emberek igénye folyamatosan nő az összefogás iránt. Keresik a spiritualitást, a magasabbrendűt: „Szinte már nincs olyan barátom, aki ne meditálna vagy jógázna.” Amerikában mostanában már olyan emberek gyűltek össze templomokban, akik nem is egyazon istenhez imádkoznak.

Ez a társadalmaink gyógyulása, a megvilágosodás valamilyen formája iránti vágy, amely újfajta hatással lesz a divat alakulására is. Li Edelkoort a világ spirituális mozgalmait és hagyományait áttekintő utazásra viszi hallgatóságát. A kínálat természetesen rendkívül sokféle.

 MEDITÁCIÓ. Távolkeleti hatások. A buddhisták által használt erős vörös, narancs és sárga színek állandó alkalmazása. Réteges öltözködés, kimonó- és szárivariációk a végletesen egyszerűtől az érzéki, csillogó hímzésekig. 

Fotók: 123rf

Gudrun Allstadt /TextilWirtschaft

A TELJES CIKK a DivatMarketing   december 5-én megjelent 2018/7-8. számában olvasható.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás