Divat

Athleisure, open hem, loose fit

TrendlexikonA 2018. tavasz-nyári szezon legfontosabb kifejezései

Athleisure, open hem vagy loose fit – aki az Instagramon vagy más közösségi hálózaton inspirálódik a divat változásairól, mindenképpen találkozik a következő kifejezésekkel. A TextilWirtschaft lexikonja a következő szezon fontos fogalmait és irányzatait magyarázza.  (TextilWirtschaft online)

Pinko

Athleisure: manapság gyakran használt, bár nehezen kiejthető kifejezés. Az új divatfogalom az „athletic” (sportos) és a „leisure” (szabadidő) angol kifejezések egyesítéséből jött létre. A funkcionális sportruházat hétköznapi viseletét, például a selyemblúz és joggingnadrág együttesét képviselő irányzatot jelenti. 

Twist & Tango

Ballonujj: egyfajta divatos, terjedelmes ruhaujj. Szélességét mandzsetta, szegély vagy szalag fogja össze. A sonkaujjhoz hasonlít.    

Dickies

Boiler Suit(angol kifejezés, jelentése munkásruha). Az overál egy újabb fajtája. 

Baum und Pferdgarten

Brokát: nehéz, gazdag mintázatú, gyakran fényes szálakat is tartalmazó szövet.  Manapság fontos része a kevert stílusú megjelenésnek, mint például brokátszoknya hosszúujjú pólóval vagy sneaker brokátruhával.

Cinque

ChinoMindennapi használatra szolgáló pamutnadrág vasalt éllel és ferde zsebbel. Férfiak szokásos viselete, amely a női divatban is egyre népszerűbb. Eredetileg amerikai katonák viselték.

Mother

Cropped Jeans: (angol kifejezés, jelentése: levágott). Mindenfajta rövidszárú farmer aktuális elnevezése, a nyár igazi slágere. Ugyanakkor más ruhadarabok is lehetnek „vágottak”, pl. „cropped jacket” az elnevezése a rövid, épphogy a derekat takaró felsőknek.

Fine Edge

Cut Out: (angolul kivágást jelent). Szándékosan kialakított hosszanti vágás vagy lyuk a ruhán. Manapság leggyakoribb formája a váll körüli kerek nyílás. Idetartozik még a Carmen-kivágás vagy az egyéb, a vállat szabadon hagyó fazonok.  

Cambio

Easy Kick: (angol kifejezés, nem szó szerint fordítandó). Lefelé enyhén bővülő nadrág. Vagy kissé szélesedő, rövid szárú nadrág. Nyári viselet sportcipőhöz vagy könnyű szandálokhoz.

Guess

Fancy Shirts: (angol kifejezés, díszes, tarka felsőt jelent). Feltűnő, akár felirattal, logóval vagy nyomott mintával díszített felsőrészek, amelyekre még hímzést, applikációt vagy apró köveket is tesznek.

Pinko

Galon: (francia kifejezés, jelentése szegély vagy zsinór). Eredetileg a leginkább szmoking-, frakk- vagy egyenruhanadrágok külső oldalán található (selyem) díszítőcsíkokat hívták így.  Manapság inkább sportnadrágok oldalcsíkozásaként ismert. E két irányzat egyesüléseként jelennek meg trendi, mintegy kötelező díszítésként a galoncsíkok szinte bármilyen ruhadarabon.

Liv Bergen

Hoodie -Kapucnis pulóver(angolul „hoodie“). Ebben a szezonban kötelező viselet a kapucnis pulóver. A streetwear erőteljes hatása már a divat felsőbb kategóriáiban is megjelenik, többnyire a belül bolyhos pulóverekre varrnak kapucnit. Nőies ruhadarabokkal viselve fontos eleme a kevert stílusú öltözködésnek. 

Nervure

Loose Fit: (angol kifejezés, jelentése: kényelmes, bő szabás). A könnyű, lebegő anyagok esetében egyre gyakrabban bő szabásvonalakat használnak: lazán egymásra simuló tekintélyes anyagmennyiség.

Cambio

Szegetlen szélIsmét egy gyakran alkalmazott angol kifejezés („open hem”). Elsősorban, bár nem kizárólagosan farmeranyagoknál alkalmazzák. A nyitott anyagszél lazaságot és közömbösséget sugall. 

Luisa Cerano

Pantone: Amerikai cég, 1963-ban egységes színrendszert dolgozott ki, amelynek alkalmazása a design és nyomdai tevékenység területén meghatározóvá vált. A Pantone minden évben kiválaszt egy különleges jelentőségű divatszínt, 2018-ban az ultraviola ez a színárnyalat. (2017.12.20-án írtunk erről részletesen itt  https://divatmarketing.com/pantone-ez-a-2018-ev-szine/#more-3013)

2nd Day / Zalando

Pufi kabát: Vastag steppelt vagy pehelykabát. A hétköznapi és a lázadó avantgárd divat kollekcióinak kötelező eleme. Nem csak téli viseletre.

Denham

Raw Denim: (angol kifejezés, jelentése: durva farmer).  A nem mosott, merev, autentikus hatást keltő farmeranyagot nevezik így.  A fiatalok divatjának része, amely azonban eddig szélesebb körben nem vált népszerűvé. A vásárlók többsége nem szeretne lemondani az elasztikus anyagokról és a kényelemről.

Pinko

Statement: (angol kifejezés, szó szerinti jelentése: nyilatkozat, a divatban: hangsúlyos darab). Hangsúlyos blúz, hangsúlyos megjelenés: a mai divatban lehetőség szerint minden darabnak meghatározó jelentőséggel kell bírnia. Azaz keltsen határozott hatást, legyen figyelemfelkeltő. A részletek kidolgozottsága és a díszítés ennek meghatározó elemei.

Ellesse

Track Pants(angol kifejezés, jelentése: tréning vagy jogging nadrág).  Ma a mindennapi öltözködés része. Többnyire laza szabású, techno anyagokból készül, a csípőnél zsinórbehúzással, de bokaszegély nélkül.

Laurèl

Trombitaujj: A mutatós ujjmegoldású divatos blúz egy további változata. A blúz keskenyszabású ujja egy további anyag beillesztésével bő harangformájúvá tehető. Szolidabb változatát tölcsérujjnak nevezik.

Dickies

Utility: (angol kifejezés, jelentése: hasznosság). A rávarrt zsebek, vastag cipzárak és robosztus anyagok alkalmazása munkaruhaszerű hatást eredményez. Többnyire cargonadrágok és overálok formájában megjelenő irányzat, a nőies, szép darabok ellenpólusa.

Comma Casual Identity

Fodor: Két vagy három szezon óta elkerülhetetlen díszítőelem. A többnyire keresztirányban felvarrt, hullámos anyagcsík minden ruhadarabnak nőies hatást kölcsönöz. Manapság még a farmernadrágokon is kis fodrokat találunk. Ez utóbbiakat raffolásnak nevezzük. A raffolás és a fodor leginkább méretében különbözik egymástól, a szélesebb raffolást nevezzük fodornak.