Divat

Tóth György: Adriától Pannóniáig

A magyar varrógépgyártás története

toth-gyorgy-2020
Tóth György

Az idei járványhelyzet okozta bezártság többeket arra ösztönzött, hogy a régóta otthon kallódó dolgaikat, így a feldolgozatlan információkat is, egy kicsit rendezzék össze. Így született ez az új könyv is.

Tóth György Adriától Pannóniáig c. könyve nem a borostyánút rejtelmeibe visz minket, hanem a magyar varrógépgyártás izgalmas részleteibe, az első magyar varrógép, az „Adria” gyártásától, Weiss Manfréden keresztül, a szocialista ipar terméke, a „Pannónia” létrehozásáig.

A könyv korabeli dokumentumok alapján láttatja velünk, hogy a mindenkori lehetőségeink szerint a háztartási varrógép gyártásába a magyar ipar is bekapcsolódott, a magyar varrógép eljutott a világ sok országába. Egy részük pedig ma a múzeumi gyűjtemények tárlóit gazdagítja.

A könyv megmutatja a háztartási varrógép hazai fogadtatását is, a falusiak véleményétől a professzorok eredményeiig, akik még a varrógép egészségkárosító hatását kutatták. A sok illusztráció és korabeli idézet a hasznos szakmai ismeretszerzésen kívül, szórakoztató olvasmányt is ígér.