Business

Többé nem égeti el a Burberry az értékesítésből visszamaradt árut

Bert Rösch/ TextilWirtschaft

 

A brit luxus divatcég, a Burberry véget vet annak a rendkívül ellentmondásos gyakorlatnak, amely szerint egyszerűen elégette a nem-eladott termékeit. Ezen kívül a jövőben lemondanak a valódi szőrmék felhasználásáról is.

„Kijavítjuk, elajándékozzuk vagy újra hasznosítjuk az eladatlan termékeket, és új fenntarthatósági programunk keretében a jövőben tovább is fejlesztjük ilyen irányú tevékenységünket”, nyilatkozta a Burberry. Legújabb pénzügyi beszámolójukban beismerték, hogy a 2017/18 üzleti évben mintegy 32,2 millió euró értékű árut égettek el (ennek jelentős része parfüm volt. szerk), és ezért komoly kritikákat kaptak. A brit Divatszövetség üdvözölte a Burberry  hibátlan, de raktáron maradó termékei megsemmisítésének beszüntetésével kapcsolatos döntését.

Burberry: 32 millió euró értékű árut semmisített meg

A nagymúltú brit divatház, a Burberry legutóbbi üzleti beszámolójában nyilvánosságra hozta az évente megsemmisített ruházat mennyiségét, amelynek értéke az évek során jelentősen növekedett. A Burberry közölte, hogy májusban csatlakozott az Ellen McArthur alapítvány  Make Fashion Circular (Tegyük a divatot körkörössé) kezdeményezéséhez. Ezen kívül partneri együttműködésről állapodott meg a fenntarthatóságot zászlójára tűző Elvis & Kresse luxus divatcéggel, ennek eredményeképpen az elkövetkező 5 évben 120 tonna elfekvő bőrmaradékből készítenek új termékeket. 

További intézkedéseik, hogy a Burberry Alapítvány a Royal College of Art –tal együttműködésben létrehozott egy anyagkutató céget új, fenntartható anyagok kifejlesztésére. London és Yorkshire szegényebb negyedeiben élő fiatalokat is támogatja, és részt vesz az   afganisztáni fenntartható kasmírgazdaság kialakításában.

A cég arról is nyilatkozott, hogy a jövőben nem használ valódi szőrmét. Riccardo Tiscis vezető tervező bemutatkozó kollekciójában már egyáltalán nem szerepel szőrme. „A modern luxus a szociális és környezetvédelmi felelősséget is jelenti. Ez a meggyőződés ma már stratégiai jelentőségű számunkra és hosszú távú sikereink kulcsának tartjuk”, nyilatkozta a Burberry vezérigazgatója, Marco Gobetti.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás