Business

Tízből hat német vásárló nem akar változtatni korábbi divatfogyasztásán

Német fogyasztói felmérés   
Aziza Freutel/ TextilWirtschaft

57752469 – sales assistant leaning on a clothing rail

A kényszerű leállások miatt a vendéglőbe járás, utazás, mozi- és hangverseny kiadásai természetesen csökkennek. A Boston Consulting Group (BCG) németországi partnere, a Retailpraxis segítségével felmérést végzett a vásárlók körében. Több mint 3000 fogyasztót kérdeztek meg fogyasztási szokásaik megváltozásáról.

A megkérdezettek 32,9%-a a következő hat hónapban a divat- és a luxuscikkekre kevesebbet szándékozik költeni. „Különösen a divat- és a luxus termékek szektorát érinti a fogyasztók megváltozott viselkedése. Minden harmadik fogyasztó kiadásainak visszafogását tervezi a divat- és csaknem minden második a luxustermékek vásárlásánál”, mondja Jessica Distler, a német Retailpraxis vezetője. Viszont tíz fogyasztó közül hatan a következő hat hónapban is szinten akarják tartani divatra fordított kiadásaikat.

Ezen belül azonban jelentős különbségek vannak. Kb. 45% sokkal kevesebbet akar költeni táskákra, kiegészítőkre és ékszerekre, mint máskor. Ugyanakkor a megkérdezettek nagyjából kétharmada cipőkiadásait a megszokott színvonalon akarja tartani.

Az értékesítési csatornákon belül nő az online aránya

A BCG felmérése szerint manapság a vásárlók kb. 40%-a online vásárolja ruháját, ez az arány a koronavírus miatti válság miatt nőni fog.

„Az elemzések azt mutatják, hogy a válság a nagy online platformokat és a tisztán online kereskedőket kevésbé érinti. Ezek pillanatnyilag nagyobb érdeklődést tapasztalnak, de őket is érinteni fogja a ruházatra fordított kiadások általános csökkenése”,

teszi hozzá Distler.    

A megkérdezettek 16%-arra számít, hogy a következő hónapokban valamivel, vagy akár jelentősen többet fog az online divatkereskedőknél vásárolni, mint korábban. De ugyanakkor csaknem minden tizedik megkérdezett (8%) a jövőben éppen a stacioner üzletekben fog gyakrabban vásárolni.

„A következő három hónapban nem várható a fogyasztói kiadások trendjének megváltozása. A fogyasztók harmada nyilatkozott úgy, hogy továbbra is visszafogja divattermékekre fordított kiadásait”. 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás