Business

Textiles tanácsok az új jótállási rendszerrel kapcsolatban

kutasi-csaba-2021
Kutasi Csaba

2020. augusztusban írtunk a jótállás szabályainak változásáról: https://divatmarketing.com/modosulnak-a-jotallas-szabalyai/

Kutasi Csaba: Néhány lényeges tényező a 2021. január 1-től kötelező, tartós fogyasztási cikkekre (egyes textilalapú termékek, szőrmeruházatok) vonatkozó új jótállási szabályok [151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet, ill. a módosító 270/2020. (VI. 12.) Korm. rendelet] alapján:

Pl. Méteráru, egyéb textilalapú félkésztermék értékesítés fogyasztónak (fogyasztói jogviszony)

Továbbra is az általános kellékszavatosság (esetleg termékszavatosság) érvényes ártól/értéktől függetlenül (minőségi reklamáció esetén a vásárlástól számított 6 hónapig véleményeltérés esetén a forgalmazó készíttet független szakvéleményt; 7-24. hónapig a fogyasztó készíttet független szakvéleményt, eszerint lesz döntés a reklamáció jogosságáról).

Pl. Méteráru, egyéb textilalapú félkésztermék értékesítés továbbfeldolgozó (matrac-, bútor-, szalagfüggönygyártó stb.) vállalkozásnak (nem fogyasztói jogviszony)

Sem a méteráru, sem egyéb textilalapú cikk nem tartós fogyasztási cikk, így a felek szabad akarata érvényesülhet szerződés keretében. Ebben a méterárut értékesítő fél maga határozhatja meg a jótállás idejét, ami lehet akár csak 6 hónap, 1- vagy 2 év.

Mindig a méteráru eladás időpontjától kezdődik a méteráru jótállása, függetlenül attól, hogy mikor készült belőle késztermék (pl. bútor, szalagfüggöny, mágneses textiltermék), ill. mikor értékesítette a késztermékgyártó.

Amennyiben nincs külön szerződés a továbbfeldolgozóval, a méteráru stb. számláján célszerű és ajánlott feltüntetni:

A méteráru stb. nem tartós fogyasztási cikk a 151/2003. (IX. 22.)-, ill.  270/2020. (VI. 12.) Korm. rendelet szerint. A jótállás ……… hónap/év a méteráru eladás időpontjától számítva.

Példaként bútorszövet értékesítés

Megjegyzés:

Fentiektől függetlenül a készterméket gyártó/forgalmazó az alábbi jótállást köteles vállalni:

  1. a) 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó termék eladási ár esetén egy év,
  2. b) 100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó termék eladási ár esetén két év,
  3. c) 250 000 forint eladási ár feletti termék három év

A textiles- ill. ruházati késztermék vonatkozásokat tekintve az alábbi tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik az új rendelet szerinti, speciális jótállási jegy kötelezősége:

  1. egészségmegőrző termékek és eszközök 10 000 Ft eladási ár felett, így pl. a mágneses termék,
  2. bel- és kültéri bútorok, fekvőmatracok 10 000 Ft eladási ár felett,
  3. nemes és félnemes szőrmésbőrből készült szőrmeruházati termékek 50 000 Ft eladási ár felett,
  4. árnyékolástechnikai eszközök 10 000 Ft eladási ár felett, így pl. kézi vagy motoros napellenző, szalagfüggöny.

Az új, most januártól hatályos rendelet speciális (alapvetően szakjogász által készített) jótállási jegyet (ami teljesen eltér az eddig használtaktól) ír elő, összeállítása érdekében javasoljuk az alábbi lehetőséget:

  • Dr. Baranyai András kereskedelmi szakjogász (TMTE előadásokból ismert)
  • tel.: 06 70 678 2225 tel.
  • e-mail: baranyaia8@t-online.hu

Kutasi Csaba

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .