Business

Texasi csúcstalálkozó: Arnault és Trump

„Segítünk az amerikai gazdaságnak”

Tobias Bayer/ TextilWirtschaft

Donald Trump Bernard Arnault-ról: „Látnok vagy.”

Átpolitizált időket élünk – ami a vállalatok számára különösen kényes helyzetet jelent. A világ legnagyobb luxusvállalata, az LVMH új texasi üzemével kívánja biztosítani az amerikai elnök jóindulatát, ugyanakkor távolságot is tart a politikától.

Férfibarátságnak talán túlzás lenne nevezni, de a jelek szerint a két úr legalább üzletileg jól megérti egymást. Az egyikük Bernard Arnault, a világ legnagyobb luxusvállalatának, az LVMH-nak a vezérigazgatója, másikuk pedig az USA nagyhatalmú elnöke.

A Louis Vuitton legújabb texasi üzeme öt éven belül ezer új munkahelyet fog létesíteni. Az üzem megnyitóján Arnault és Trump egységet mutatott: „Az üzemmel először is megmutatjuk, milyen fontos számunkra az amerikai piac. Másodszor pedig hangsúlyozni kívánjuk, hogy támogatjuk Trump elnök urat az amerikai munkások helyzetének javításáért tett erőfeszítéseiben”, mondta Arnault.

Trump a maga részéről meleg szavakkal dicsérte Arnault tevékenységét. „Ön nem csak kiváló vállalatvezető, hanem látnok is. Ön egy igazi művész. Ez most egy nagyszerű terv Texas számára”, mondta az elnök, aki a lánya, Ivanka, valamint veje, Jared Kushner társaságában érkezett a csütörtöki megnyitóünnepségre.

A texasi gyárnyitás rámutat arra is, milyen egyensúlyérzékre van szükségük a vállalatoknak ezekben az átpolitizált időkben. Egy olyan érában, amelyet a twitterező amerikai elnök és az egyre öntudatosabb, ugyanakkor a kritikára mind érzékenyebben reagáló Kína dominál, a cégeknek rendkívüli diplomáciai érzékről kell tanúbizonyságot tenniük. El kell nyerniük ugyanis a mindenkori kormányok jóindulatát, anélkül, hogy túlzottan közel kerülnének hozzájuk. Kötelező megtartaniuk a konstruktív távolságtartást.

Arnault, mint az LVMH elnöke ügyesen lavírozik az amerikai pártok világában. 2011-ben az akkori demokrata elnök, Barack Obama fogadta, később pedig a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudományos Központ Corporate Citizenship kitüntetését vehette át.

Miért ne lehetne akár narancssárga?: Virgil Abloh és Louis Vuitton Chicagóban

Louis Vuitton

kép 1 / 10

A Johnson megyében lévő új telephellyel Arnault megmutatja, hogy Obama utódjával, Trumppal is szót tud érteni. Ugyanakkor nem egyszerűen lapos bájolgásról van szó, azaz nem puszta politikai manőverezésről. Ehelyett a luxuskonszern valódi munkahelyeket teremt, amivel természetesen kiváltja a Fehér ház jóindulatát. „Örülünk annak, hogy segíthetünk az amerikai gazdaságnak”, mondta Arnault.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás