Business

Testvéri együttműködés

 

A 25 évvel ezelőtt megjelent cikk

DivatMarketing 1995.
DivatMarketing 1995.

„A DivatMarketing segítségével naprakész információkat kapunk a nemzetközi és a hazai divatvilággal kapcsolatban. Emellett segít megismerni a hazánkban működő cégek hátterét.”

25 év múltán

A Bahama családi vállalkozás volt, és az elmúlt két és fél évtizedben is az maradt. A részletekbe a második generáció képviseletében Stróbli Hajnalka, a Bahama Collection Kft. ügyvezetője avatja be olvasóinkat.

Mint mondja, valóban tűzközelben nőtt fel, és 1997-ben be is kapcsolódott az addigra jelentős méretűvé vált betéti társaság tevékenységébe. Édesanyja, Bartos Mária melltartókészítő kisiparosként a hetvenes évek közepén hozta létre a saját vállalkozását, amely – az újraindított DivatMarketingben közölt, 1995-ös interjú tanúsága szerint – húsz évvel később német bérmunkában több százezer női fürdőruhát gyártott, és 300 főt foglalkoztatott…

Mária férje és egyik fia, illetve a húga már akkor segítette a munkát a pénzügyek, illetve a gyártás területén, majd fokozatosan a család többi tagja is megtalálta a maga helyét az időközben kft.-vé alakult cég életében. Hajnalka tíz éve, édesanyja visszavonulása óta látja el az ügyvezetői teendőket, és felügyeli a pénzügyeket, emellett aktív részt vállal a tervezésben és az alapanyagok kiválasztásában. Nagynénje, Bartos Ildikó a fürdőruhagyártást irányítja, nővére, Bánkuti Tünde a bérmunkát végző fehérneműrészleget vezeti, bátyja, Tihanyi László a kereskedelmi vezető, öccse, Mucha Károly pedig az informatikai és grafikai terület gazdája.

A generációváltáson kívül történt más mélyreható változás is. A legfontosabb az, hogy fokozatosan mérséklődött a bérmunka aránya, és immár nagyobb szerepet játszik a saját márkás értékesítés. A főleg olasz, kisebb részben spanyol alapanyagokból készülő Bahama-modellek legnagyobb felvevőpiacát az egykori Szovjetunió országai alkotják Ukrajnától és Oroszországtól Kazahsztánig, és szépen alakul az értékesítés a hazai, illetve a német, belga és osztrák piacon is.

A Bahama az orosz piacon bő húsz éve vetette meg a lábát egy szerencsés találkozás nyomán: Hajnalka édesanyja megismert egy hazánkban élő orosz nőt, a jól működő kapcsolatrendszer az ő közreműködésével épült ki. Az értékesítés jelenleg mintegy hatvan kis- és nagykereskedő közreműködésével zajlik, és a kör egyre bővül. A régi és a potenciális partnerek „házhoz vitt” divatbemutatókon ismerhetik meg a legújabb kollekciókat. „Az ilyen, Moszkva valamelyik impozáns szállodájában megtartott bemutató igen eredményes és költséghatékony. Igaz, hogy ez rizikós piac, de megtanultuk, hogyan lehet gördülékenyen együtt dolgozni: előrendeléssel és előre fizetéssel” – állítja Stróbli Hajnalka.

A 130 fős vállalkozás három üzemében évente közel százezer saját tervezésű női fürdőruha és (svájci bérmunkában) ötvenezer női fehérnemű hagyja el a gyártósorokat. Egyre erősebb a márka pozíciója belföldön is: az értékesítés két saját márkaboltban, a web-áruházban, illetve 150 kiskereskedelmi partner közreműködésével zajlik. „A többségében molett testalkatúaknak gyártott, minőségi kollekció, a széles méretskála és a szép kidolgozás nagy szaktudást igényel, amit bizony meg kell fizetni. Ám megéri: vannak olyan vevőink, akik a nálunk vásárolt modelleket húsz éve használják” – büszkélkedik a Bahama márka erejével az ügyvezető.

A nehézségekről szólva előbb a 2008-as válságot, majd a multinacionális cégek térnyerését említi.  Mint mondja, ez utóbbi egységesen negatív hatást gyakorolt a hazai gyártásra. („Ma már az Aldiban is lehet fürdőruhát kapni.”) Ám akad pozitívum is: az internetes kapcsolattartás lehetősége a vevőkkel, amely nagyon segíti az eladásokat, illetve webes értékesítés, amely három éve egyre nagyobb forgalmat generál.

Na és a célok? Folytatódik a külföldi terjeszkedés, elsősorban Nyugat-Európában. A 2020-as, 110 darabból álló – részben újrahasznosított szálakból készülő – kollekció ugyanis bőven kielégíti mind a keleti, mind a nyugati ízlésvilágot.

„A minőség, a jó szerviz és a határidők betartása mindenhol elvárás.”

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás