Business

Testhezálló vállalatirányítási rendszer a FELINA-nál

Az SAP Business ByDesign felhőalapú megoldását választotta pénzügyi és termelési folyamatainak összehangolásához és működtetéséhez a Felina Hungária Kft. A rendszerintegrációnak köszönhetően a fehérneműgyártó működésében kevesebb lesz a papírmunka, és valós idejű információt kaphatnak a termelés állásáról és az esetleges fennakadásokról.

A Felina Hungária Kft. fehérneműgyártó cég a Felina és a Conturelle márka gyártásával foglalkozik. Ezeket a termékeket több mint negyven országban értékesítik, de leginkább a nyugat-európai piacon ismertek, és ott a piacvezetők között szerepelnek. A cég központja Budapesten van, itt kapott helyett az adminisztráció és a könyvelés is, míg a gyártás Békés megyében két városban, Szeghalmon és Dévaványán zajlik. A magyar cégnél 350-en dolgoznak, túlnyomó részük a gyártásban foglalatoskodik.

A cég korábban már dolgozott vezetői információs szoftverrel, de abba nem tudott minden folyamatot integrálni, így párhuzamosan két rendszer működött – az egyikben a könyvelés, a másikban a termelés futott. Ezt a kettőt összhangba kellett hozni, illetve megfeleltetni az új szabályoknak, – például a NAV legújabb elvárásainak – amire a régi rendszer elavult mivolta miatt már nem volt alkalmas. Ezért a Felina Hungária Kft. egy skálázható, új megoldást választott.

Az egyik feltétel az volt, hogy az új rendszer tudja azt, amit a régi nem tudott – azaz ötvözze a könyvelést és a termelést. A másik fő szempont a gyors bevezetés volt, ezért egy szinte kész, dobozos megoldást kerestek. A döntést könnyítette, hogy az „anyacég”, a német Felina Gmbh is lecserélte korábbi rendszereit az SAP Business ByDesign megoldására, így az adatok áramlása a két cég között egy belső rendszeren keresztül, már meglévő sztenderdek alapján működhet, nem kell új felületeket kifejleszteni.

A bevezetést belső forrásból, saját emberekkel oldották meg, hiszen őket egy időre – legalább részben – ki kellett venni a napi munkából. Első lépésben a termelésben, ezután pedig a pénzügyi területen vezették be az új megoldást, utóbbi esetben a szűkös belső kapacitások miatt kezdetben külső segítséget, egy projektvezetőt is bevontak. A bevezetésnél a SnAP International segédkezett – korábban éppen ez a szlovák cég fejlesztette ki a magyar piacra az SAP ByDesign számára azt a megoldást, amellyel lehetővé vált az elvárt adatszolgáltatás a NAV felé.

A pénzügyi, számviteli és a termelési terület rendszerintegrációjától azt vártuk, hogy egyre kevesebb legyen a papírmunka, az adatok egy rendszerben elérhetők, illetve sokkal átláthatóbbak legyenek. Fontos, hogy hamarabb kapjunk információt arról, hogy áll a termelés, mi az, ami már megtörtént, és mi az, amire még várunk, hol akadtunk meg

– jegyzi meg Mesterházy Cecília, a Felina Hungária Kft. Business Managere.

Ahhoz, hogy el tudjuk fogadni, milyen megoldásokat kínál az SAP ByDesign, mindenképpen nyitottnak kellett lenni az újra, és sokszor hátra kellett hagyni a megszokott dolgokat. Ilyenkor sokszor kiderült, hogy van egy sokkal jobb, egyszerűbb módszer is

 – tette hozzá Mesterházy Cecília.

Ez az intelligens felhőalapú ERP megoldás képes arra, hogy egyetlen, egységes rendszerben előre beépített, egyszerűsített folyamatokat biztosítson mindenre, a pénzügyektől és az értékesítéstől a termékmenedzsmenten keresztül egészen a beszerzésig. Ez az együttműködés is jól mutatja, hogy az SAP támogató partnere lehet egy közepes méretű vállalatnak is, és közös gondolkodással képes megoldást nyújtani szinte bármilyen problémára.

– mondta el Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója.

A Felina Hungary alapvetően ragaszkodott a szabvány-megoldásokhoz. A raktározás, a készletmozgatás területén azonban sikerült egy olyan kiegészítést is hozzátenni az SAP ByDesign funkcionalitásához, amelynek köszönhetően most vonalkódolvasóval tudják mozgatni az árut a bevételezésnél és a kiszedésnél is.

Az SAP ByDesign alkalmazása óriási változást hozott abban, hogy hogyan működik a cég.

Egészen 2022 március végéig a Felina Hungária Kft. bérmunkában gyártott a Felina Gmbh-nak, tehát csak szolgáltatást számlázott. Április óta viszont már kész terméket értékesít, ez pedig azzal jár, hogy a beszerzés és az alapanyag-finanszírozás is Magyarországra került, és ezzel sokkal nagyobb önállóságot kapott a vállalat.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .