Business

Technika és hagyomány frigye

Fotó: Alexandra Kinga Fekete

Interjú Christian Louboutin luxuscipő-tervezővel

Simone Reiner (TextilWirtschaft)

 

 

 

 

 

 

A piros talp a névjegye. Christian Louboutin cipőtervező azonban nemcsak szemet gyönyörködtető luxuslábbelikkel foglalkozik, jó érzékkel nyúl a lapos talpú, sportos lábbelikhez is. A TextilWirtschaft munkatársával folytatott interjúban beszél sportról, a magas sarkú modellek tervezésének örömeiről, és arról, milyen színű cipőt nem választana sosem a maga számára.

TW: Louboutin úr, miközben cipőt tervez, gondol-e egy bizonyos nőtípusra? 

Christian Louboutin: Igen, persze, de mindig másmilyenre. Lelki szemeim előtt megjelenhet egy találkozás élménye, vagy egy olyan nő képe, akit az utcán vagy egy inspiráló előadáson láttam. Vagy lehet egy előttem elhaladó nő képe, akinek elbűvölt a járása. Ez mindig változik.

Volt mostanában olyasvalaki, aki különös hatást tett önre?

Aki legutóbb igazán inspirált, az Brigitte Macron volt. (A nemrégiben megválasztott francia elnök felesége – a szerk.)

Miért pont ő?

Gyönyörű a lába. Emellett természetesen erős személyiség. De a lábait jelenleg állandóan látni.

És véleménye szerint melyik cipő illik hozzá?

Mindig magas sarkúban jár. Nem tartozik a lapos talpú cipőket kedvelő nők közé.

Beszéljünk most mégis a lapos talpú cipőkről. Jelenleg mindent ural a sportos cipők és sportruházati hatások trendje. Mennyiben befolyásolják önt ezek a tendenciák?

Mindig is foglalkoztam valamennyire sportos modellekkel. Már sok-sok évvel ezelőtt megterveztem első sportcipőmet. Azért is emlékszem oly pontosan erre, mert fölöttébb szórakoztat, hogy a sportból ekkora dolog lett. Ez korábban nem így volt. De emlékszem rá, hogy mindig is használtam sportos hatású megoldásokat.

 

„Ki volt rám legutóbb igazán hatással? Brigitte Macron.” Christian Louboutin

 

Ha megnézi tíz évvel ezelőtti munkáimat, a 15 – 20 évvel ezelőttieket, mindig talál  köztük lapos talpúakat is. Ám most hirtelen mindenki erre figyel. Tulajdonképpen nem is csodálkozom ezen, a sport mégiscsak nagyszerű dolog, nagyon sokan sportolnak valamilyen formában, és a sportból számos innováció és technológia származik. És ez az, ami a design szempontjából oly izgalmassá teszi ezt a területet. Számos új anyagával nagyon is iránymutató szegmensről beszélhetünk. Sokféle értelemben. Azt mondanám, több lett puszta divatnál. Ha megnézzük a klasszikus divatot, egyáltalán nem látunk sok változást. De ha összehasonlítja az ötvenes évek sportterületét a maival, szinte csak változást tapasztalhat.

Érkezik-e innováció erről a területről a 2018-as tavaszi/nyári szezonba?

Az innováció elsősorban az anyagok és minták révén fog kifejezésre jutni. Sokat dolgoztam a mintákon és a fotókkal kombinált nyomatokon. Emellett sokat játszom a színrétegekkel. A különböző technikák összekapcsolása valóban a sportszegmensből, modellezésből stb. származik. A magas sarkú és lapos talpú, férfi és női cipők számára egyaránt. Szinte már olyan bionikai cipőkről beszélhetünk, amelyek klasszikus vonásokat is mutatnak. Mindaz, amit egy sportcipőtől elvárhatunk, konstruált cipő formájában jelentkezik. A nőknek kiscsizmaként, a férfiaknak bakancsként. Nevezhetjük ezt a technikai és hagyományos szempontok házasításának is.

 

„Nem vagyok nagy barátja a feketének, engem sosem fog feketében látni.” Christian Louboutin

 

Hogyan értékeli a Gucciból áradó óriási hatást?

Nekem tetszik. Alessandro Michele-nek kitűnő a színérzéke, fantasztikusan tudja keverni a dolgokat. Olyan képesség ez, amit különösen nagyra tartok. Nem vagyok nagy barátja a feketének, engem sosem fog feketében látni. Mindig is szerettem a színeket, akárcsak az anyagokat.

Gondolja, hogy még egy darabig együtt fogunk élni a jelenlegi dekorációs hullámmal?

Ez mindig szándék kérdése. Ami egyszer divatba jött, az el is múlik. A divat folyamatosan a minimalizmus és a maximalizmus között mozog. A kérdés csak az, mit hozunk ki ebből. Például ahogy egy új tervező újraértelmezi a szabályokat, ahogy új színben tünteti fel a minimalista vagy maximalista, a barokkos vagy hagyományos szempontokat. Végül azonban újra és újra ugyanazt látjuk – amit egyáltalán nem negatív értelemben értek. Az egyik pillanatban az emberek elutasítják a színeket, majd a következőben minden a színekről szól.

Engedi, hogy befolyásolják ezek a trendek?

Sosem foglalkoztam sokat ruhákkal, nem. Csupán örülök annak, ha látom a számomra kedves színeket és keverékeket, amelyek akár különböző kultúrák és etnikumok stílusaira emlékeztetnek. Nem követem a trendeket, és nem is érdekelnek igazán.

Beszéljünk kicsit a márkavédjegyének számító piros talpról. Újra és újra lemásolják – hogyan érinti ez?

Először is nagyon hízelgő, ha az embert másolják. És természetesen igaz: ha az embernek erős identitása van, nem változtatja meg egyik napról a másikra, még akkor sem, ha mások lekoppintják. A piros talp bejegyzett kereskedelmi márka. De ezzel számomra vége is a történetnek. Nem pazarlom az energiámat arra, hogy kereskedelmi márkákkal és társaikkal foglalkozzam. Nem rám vallana, ha így tennék. Energiámat inkább a formatervezési folyamatokra szentelem.

Mitől tartják oly vonzónak a nők a piros talpat?

A piros egyszerre szín is meg nem is. A piros minden más színtől eltér. Minden színhez köthetők szimbólumok, eszmék, asszociációk, minden kultúrában, társadalomban és országban. A piros esetében ez mindig valami pozitív dolog. Ez azért is érdekes, mert ha az ember például a fehérre gondol, akkor az a nyugati világban a házasság szimbóluma, míg Indiában a halál színe. A fehérnek tehát a különböző országokban szinte ellentétes jelentései vannak. A zöld a Közel-Keleten a valláshoz köthető, Közép-Európában pedig a környezetvédelemhez. A fekete bizonyos értelemben a halál színe. A pirosat viszont szó szerint mindenhol pozitívan értelmezik. Lényegében a szenvedély és a szerelem színe, Ázsiában a piros az arannyal együtt a vagyon és a boldogság szimbóluma. Ettől eltekintve szeretem úgy képzelni, hogy a piros talp úgy hat, mint egy villám. Egy piros talpú cipőt viselő nő egyúttal zöld utat is ad arra, hogy finoman észre vegyük.

Eltekintve a piros talptól, mi különbözteti meg Christian Louboutint például Manolo Blahniktól vagy Jimmy Choo-tól, akikkel gyakran emlegetik együtt a nevét. Mitől egyediek az ön által tervezett termékek, mi az ön USP-je? (Unique Selling Point = egyedi terméktulajdonsága)

Úgy vélem, munkáimra túlnyomórészt a kézműves minőségi kidolgozás jellemző, a kézművesség legkülönfélébb formáival és a különböző kultúrák stílusjegyeivel együtt. Ennek pedig mindig van valami vicces, játékos hangulata. Ha a formaterveim DNS-éről beszélünk, akkor mindig találhat benne némi erotikát. Erotika jellemzi munkámat. Erotika, amelyekkel a többi megnevezett márka nem rendelkezik. Erotika a filmművészet értelmében. Erotikus helyett mondhatnánk fotogén jelleget is. Én másképp bánok a testbeszéddel. Lehet, hogy csak az látszik a cipőimen, hogy mindennél jobban szeretem a meztelenséget.