Business

Visszatér Európába a ruházati beszerzés? – TANULMÁNY

Chrisula Karras (TextilWirtschaft)

Már hosszú ideje a divatipar egyik fő stratégiája a gyártás kihelyezése alacsonyabb költségű országokba. Az alacsonybérű országokban elérhető költségcsökkentési lehetőségek azonban fokozatosan kimerülnek, ahogy ezt a McKinsey & Company tanulmánya a beszerzési menedzserek körében végzett felmérés alapján megállapítja. A tanulmány szerzői szerint az előrehaladó automatizálás növeli a gyártás Európába való visszahozásának esélyeit. „A beszerzési karaván legközelebbi megállója a digitalizálás”.  Minden második ruházati beszerzési vezető azzal számol, hogy 2025-ben már nem az alacsony bérköltség lesz a döntő a beszerzés helyének kiválasztása szempontjából, hanem a digitalizálás.  

Kína, a ruházat területén az eddigi legfontosabb beszerzési piac már most is veszít vonzerejéből. 2014 óta először nyolc százalékkal csökkent Kína és Hongkong exportvolumene. De nem nő már olyan gyorsan Banglades, Vietnam és India ruházati exportja sem. „A digitalizálás nagy lehetőségeket nyújt a beszerzési idők rövidítésére, és arra, hogy a vevőknek pontosan az általuk igényelt terméket ajánlják”, mondja Achim Berg, a McKinsey szenior partnere és a cégen belül a divatipari tanácsadás vezetője.

A megkérdezett beszerzési főnökök többsége azt várja, hogy a digitalizálás a költségeiket 5%-kal csökkenti és a beszerzési időt 2-4 héttel fogja rövidíteni.  A beszerzési vezetők fele szerint egyre fontosabb lesz a földrajzilag közel eső beszerzési hely. Minden harmadik megkérdezett abból indul ki, hogy a gyártás visszahozásának alapja az automatizálás lesz. Az még nem belátható, hogy ez milyen gyorsan mehet végbe: a megkérdezettek ötöde nem tartja reálisnak Európában és az Egyesült Államokban a gyártási kapacitások kiépítését a következő néhány évben. A beszerzésnél a digitalizálás tekintetében Kína vezet a megkérdezettek 81%-a szerint, lényegesen lemaradva követik Banglades és Törökország. A tanulmány szerzői szerint egyelőre valószínűleg az automatizált és a kézi gyártás kölcsönhatása fog uralkodni.  

A McKinsey a nemzetközi felmérésben 63 vezető ruházati cég beszerzési vezetőjét kérdezte meg, amelyek összesen 135 milliárd dollárt (114 milliárd euró) beszerzési volument képviselnek.

hozzászólás (2)

  1. Szerintem egyre több kis divatcég jelenik meg a piacon, ráadásul minőségi termékekkel és ők nem gyártanak annyit vagy nem érdekük Európán kívül gyártatni. Nekem az idei ősz nagy felfedezettje egy szerb fehérnemű márka, ami most nyitott Magyarországon márkaboltot. Ráadásul jó információkat is pl. ez https://bonatti-fehernemu.hu/lezervagott-noi-alsok-titka/ adnak a nőknek, szerintem sokaknak hiányos a tudása a fehérneműkről.

    1. Köszönjük az észrevételt. Klassz, hogy találtál egy Neked tetsző, új márkát. És egyetértek, a fehérneművel kapcsolatos tudás bizony gyakran hiányos.