Business

Tájékozódj és élj tudatosan!

A FENNTARTHATÓ DIVATTAL KAPCSOLATOS KUTATÁSOK

A fenntarthatóság napjaink legfontosabb problémaköre, a divat a második legszennyezőbb iparág az olajipar után. A divat és fenntarthatóság témakörében az alábbi szervezeteket és friss kutatásaikat ajánlom a figyelmedbe. Zahorján Ivett

Pulse of The Fashion Industry

A Pulse of The Fashion Industry nevű kutatást a Global Fashion Agenda, a Boston Consulting Group és a Sustainable Apparel Coalition nevű szervezetek publikálták. A 2018-as adatokból, továbbá a 2019-es frissítésekből az látszik, hogy a szakembereknek megalapozott az a meggyőződése, hogy az ipar által a mai napig felmerülő környezeti, társadalmi és etikai kihívások nem pusztán fenyegetések, hanem hatalmas, kihasználatlan értékteremtési lehetőségek is. A projektnek létrehozott microsite a legfontosabb megállapításokat vizsgálja, de a teljes kutatás is letölthető a weboldalról.  

A kutatás szerint a divatipar javított a környezetre és társadalomra gyakorolt negatív hatásán az elmúlt évben, de lassabb ütemben, mint tavaly, továbbá még mindig messze van attól, hogy fenntartható legyen. Az eredmények azt is mutatják, hogy a divatcégek nem elég gyorsan hajtanak végre fenntartható megoldásokat ahhoz, hogy ellensúlyozzák a gyorsan növekvő divatipar negatív környezeti és társadalmi hatásait. Így nem lesz képes elérni az ENSZ fenntartható fejlődési céljait és nem teljesíti a párizsi megállapodást. A kutatás készítői felhívják az iparág vezetőinek figyelmét arra, hogy mélyebb és szisztematikusabb változásra van szükség. Koncentrált és összehangolt erőfeszítésekkel kell fellépniük a technológiai és gazdasági korlátok leküzdéséért, amelyek akadályozzák a fenntarthatóság irányába való haladást.

CFDA

A CFDA egyik nagyívű, átfogó jelentése épp az év elején a divathét előtt érkezett meg, nem véletlenül. A kutatás sokrétű és égető kérdést tesz fel:

Mi a fenntarthatóság?

A válasz eltérő, attól függ, hogy ki kérdezi kitől. Néhányunk számára a fenntartható divat a márkák tevékenységének környezeti hatására vonatkozik, mások szerint a társadalmi igazságosság ennél fontosabb probléma, megint mások a kézműves mesterségek megőrzésére és a fejlődő gazdaságok támogatására összpontosítanak, vagy az állatvédelmet részesítik előnyben.

A fenntarthatóság egy átfogó kifejezés, amely magában foglalja a fenti problémaköröket is, de nem csupán azokat. A CFDA kutatása arra figyelmeztet, hogy a fenntarthatóság összetett, sokrétű kérdés, amelynek megértése komoly kutatást és energiát igényel. Még több munka kell ahhoz, hogy mindezt a gyakorlatban is alkalmazni tudják az iparági szereplők. A CFDA útmutatója összefoglalja a szükséges komponenseket, stratégiákat és kapcsolatokat ahhoz, hogy előirányozható legyen a fenntartható működési modell a designerek és márkák számára. Ezenkívül felhívja a figyelmet a felhasznált anyagok minőségére és környezetkímélő jellegének fontosságára, továbbá a vállalati kultúra optimalizálására és a márkák közötti összefogás szükségességére.

GLAMI Fashion Research

  • A Fashion (Re)search projekt a vállalat azon törekvését szolgálja, hogy friss és releváns információt szolgáltasson a médiának és a kereskedelem szereplőinek az online divatpiac trendjeiről és folyamatairól. 
    A GLAMI második kutatásának eredményei alapján megállapítható, hogy a magyarok érdeklődnek a divatipar világa és annak környezetre gyakorolt hatása vagy a munkakörülmények iránt, de nincsen elegendő vagy biztos információjuk mindezekről. Több aktuális és érdemleges információra, adatra, valamint megfelelő tájékoztatásra van szükség ahhoz, hogy a divatipar folyamatainak ismerete befolyással legyen a fogyasztók vásárlására. 
    Többször közöltünk a cseh bázisú divatböngésző, a GLAMI kutatásaival kapcsolatos olyan cikkeket, amelyek a magyar piaccal foglalkoznak. A linkekre kattintva találod ezeket
  • https://divatmarketing.com/a-magyar-online-divatpiac-helyzetet-vizsgalta-a-glami/,
  • https://divatmarketing.com/a-magyarok-67-a-hajlando-lenne-tobbet-fizetni-a-fenntarthato-divatert/.

EntSight: Sustainable Fashion Report

Az EntSight fenntartható divatról szóló kutatása a globális kommunikáció-formáló közösségeket, márkákat, hírességeket, influencereket mutatja be, és meghatározza a divatmárkák számára fennálló lehetőségeket.  Megtudhatjuk, hogy mely piaci szegmensek a leginkább fogékonyak a fenntartható vásárlásra, és melyek azok, amelyek szkeptikusak a fenntarthatósággal kapcsolatban.

Érdekes tény, hogy csupán az európai high street vásárlói szegmens kíván többet költeni fenntartható divattermékekre. Az észak-amerikaiak csupán 50%-a fizetne többet környezetbarát vagy etikus ruhadarabokért. Az okokat a kutatás nem a költségekben látja, hanem a tudatosság hiányában – a fiatalok, akik általánosságban kevesebbet keresnek a középkorúaknál, sokkal tudatosabbak a vásárlás során. 
A női és férfi fogyasztókat tekintve nincs szignifikáns különbség, a fenntartható módon előállított termékek preferenciája világszerte eltérő.

A kutatás második része arról számol be, hogy mely márkák dominálnak a globális eszmecserében a fenntarthatóság kapcsán – Stella McCartney ebben a mezőnyben is az élen jár. A legbefolyásosabb hírességek közt – akik népszerűségüket a fenntarthatóság szélesebb körben való megismertetéséhez is felhasználják – ott található Emma Watson, Livia Firth, Pharell Williams, Gisele Bündchen, Gwyneth Paltrow, Will.i.am, Lauren Conrad, Jessica Alba, Natalia Vodianova és Olivia Wilde is.

A fenntarthatósággal kapcsolatban számos ingyenesen letölthető angol nyelvű kutatás található az interneten, a GLAMI kutatása magyarul is olvasható. Tájékozódj te is ebben a fontos témakörben és a legfontosabb: élj tudatosan!

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás