Business

Szükség van a női megérzésre

Karantén alatt, karantén után – DivatMarketing interjú 6.

Így élte meg néhány hazai vállalkozás a válsághelyzetet    
Csémi Klára/ DivatMarketing

Drámai, furcsa, ijesztő

Komáromi Ákos, a klasszikus nagykereskedelmet folytató Laguna Lakástextil Kft. ügyvezetőjének szavai szerint ilyen hatású volt március közepén az a péntekről hétfőre bekövetkezett fordulat, amelyet a koronavírus-járvány miatt bevezetett központi intézkedések váltottak ki. A pénteki, normális forgalom hétfőre a tizedére esett.

Olyan volt, mint amikor a gazda jégverés után kimegy a földjére, és megnézi, mi maradt  – mondja. Felmérték, mire támaszkodhatnak ebben a rendkívüli helyzetben, és azt is, hogy mit akarnak megvédeni. Egyértelmű volt, hogy teljes újrakezdésről van szó.

Mindent mozgósítottunk, hogy meg tudjuk tartani a legfőbb tőkénket, a munkatársainkat. Úgy láttuk, hogy a tartalékainkra támaszkodva fél évig kihúzzuk.

Ahogy telt az idő, egyre több rendelés futott be. A kisebb-nagyobb tételek mindegyike külön lapra került, a lapok növekvő száma mutatta a helyzet javulását.

Hamarosan elérték az eredeti szint 40%-át, azóta 90% fölött járnak. Az előző két hónap ugyanis rekordot hozott;

„az üzletek újbóli megnyitása után a partnerek nagy ütemben pótolják elmaradt megrendeléseiket, és jelentkeztek új vevők is.

laguna-karanten-alatt-karanten-utan
Gumikesztyűben szálat húzni, az bizony teljesítmény
laguna-karanten-alatt-karanten-utan
Egyre közelebb az eredeti állapotokhoz

Ahogy nőtt a kiküldendő tételek száma, egyre több munkatárs kapcsolódott be újra munkába.

A kollégák sokat vállaltak magukra, lelkesen dolgoztak. Látnivaló volt: szeretnék meghálálni, hogy megmaradt a munkahelyük, és együtt maradt a csapat

– fogalmaz a cégvezető.

Ezt önerőből oldották meg, állami támogatást nem vettek igénybe. – Sokat kamatozott, hogy nem küldtünk el senkit, ideiglenesen sem. Egymás segítése, a nehézségek közös átvészelése sikerélményt jelent mindenki számára.

Komáromi Ákos külön figyelmet fordított a hangulat javítására.

laguna-karanten-alatt-karanten-utan
Szabadtéri értekezlet a karantén idején a Lagunában

A munkába érkezőket minden nap más zenével fogadta, képzéseket tartottak, és kidolgozták a vállalat etikai kódexét, amely rögzíti a 30 év alatt kialakított értékrendet. („Sosem cél a konkurencia kárára fejlődni.”) Nemcsak egymásban igyekeztek a lelket tartani, hanem napi Facebook-üzeneteikkel a partnereikben is.

Láthatták, hogy nekünk sem könnyebb, sorsközösséget alkotunk – hangsúlyozza.

A sok nehézség között külön említést érdemel a beszállítói oldal.

– Katasztrofális – jellemzi a helyzetet a cégvezető, ám nemcsak a határok lezárása, a hosszú átfutási idő és a sok csúszás miatt. – Tíz ország 50-60 gyártójával vagyunk kapcsolatban, minden tapasztalatunkra szükség volt, hogy vevőinknek megfelelő árut tudjuk kínálni – szögezi le.

E téren nagy biztonságot jelentett, hogy januárban felesége, Komáromi Angéla megkongatta a vészharangot. Olasz, német, spanyol, belga, török és egyéb országokból származó beszállítóiktól elkezdtek vásárolni, és aránytalanul nagy raktárkészletet halmoztak fel, még a kiköltekezés árán is. Ez aztán igazi mentőövet jelentett később, az akadozó szállítások idején.

Bebizonyosodott: szükség van a női megérzésre

 – állapítja meg Komáromi Ákos, aki arra számít, hogy 2020 végére a tavalyi forgalom 80%-át teljesítik, de nem kizárt a 100% sem.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás