Business

Sztárkollekciók az Aldinál és a Lidlnél

Diszkontok és a divat

Elke Dieterich és Chrisula Karras /TextilWirtschaft

Heidi Klum – kollekció a Lidlben

Szeptember 18-án, hétfőn dördült el a startpisztoly, indult a Lidl LetsWow kampánya. Másnap hangzott el először a rádióban „Esmara by Heidi Klum” és a „Lidl Divathét” hirdetés. (Heidi Klum: német-amerikai szupermodell, televíziós személyiség).

Könnyen kiszámítható, hogy micsoda gigantikus darabszámokkal jelenik meg a piacon a Lidl Deutschland „Heidi & the City” kollekciója. A kollekció 84 darabjából kiindulva a cipőket és a kiegészítőket, valamint a szín- és méretvariációkat hozzászámolva a Lidl nagyjából 200 különböző terméket kínál ezzel a névvel. A németországi 3200 üzletben ez összesen 640 000 darabot jelentene, ha mindenhol csak egy-egy példány lenne. Ha minden színből és méretből öt darabot kínálnak, az 3,2 millió. Ezeken felül vannak a csak az online kapható kabátok, kapucnis felsők, biciklis dzsekik, a finom csipke- és sifonruhák, valamint a körömcipők. A Lidl tájékoztatása szerint nemcsak Németországban zajlik a kampány, hanem mind a 28 országban, ahol a Lidl jelen van. Összesen 10 000 üzletet vonnak be a Heidi-Klum akcióba, amely így végül több millió darab értékesítését jelenti.

Az akcióval a Lidl célja az Esmara márka magasabbra pozicionálása. Erre szolgálnak a saját prospektus, a TV-spotok, a közösségi médiaakciók és a New York Divathéten való megjelenés. Ezen felül a jól látható bolti prezentáció és a termékek megjelenése is hozzájárul a sikerhez. Visszazárható papírcsomagolás, a cipőknél (bőrsneaker és bokacsizma) kartondoboz.

A tipikus Lidl-vásárlónál divatszempontból is célba talál a kampány: flitterek, csipkék, leopárdminta. Velúrbőr biciklisdzseki, fényes bomberdzsekik, blézerek, ponchók, kötött kabátok és farmeroverálok. Topok, pólók, megkötős blúzok, miniszoknyák és szűk sztreccsfarmerek. De mindenekelőtt az ár-érték arány az, ami megfogja a nőket.

Pillanatfelvétel az első nap estéjén: a frankfurti Lidl üzlet kitakarítva, nincsenek fél pár cipők, vagy a csomagolásukból kirángatott ruhadarabok. A 8,99 euróért kínált sálak és a 39,99 eurós velúrbőr válltáskák már elfogytak. Több bluzon és póló már csak 36-os és 38-as méretben kapható. A fekete bokacsizma még minden méretben kapható. Az online Lidl boltban a következő közlemény: „A nagy kereslet miatt késések lehetnek a szállításban, amiért elnézésüket kérjük”. Szállítási határidőként hét napot adnak meg. De már itt is vannak kifogyott termékek: a bőr bevásárló táskák és a kapucnis felsők.

Anastacia – kollekció az Aldiban

Pár nappal a Lidl kampány kezdete előtt volt Anastacia popénekesnő és az Aldi-Süd kooperációs kollekciópremierje azzal a jelszóval, hogy „A zene szereti a divatot”.  A kölni E-Werk rendezvényközpontban mintegy 800 vendég előtt megrendezett divatbemutató ezúttal lényegesen nagyobb volt, mint a tavalyi „Blue Motion by Jette Joop” bemutató, amelyet egy Aldi-Süd üzletben rendeztek. A 40 darabból álló kollekció a beharangozás szerint rockos és elbűvölő. A ruházat a nyomott (mintás vagy feliratos) ún. statement sweats vastag pólóktól a flitteres vagy mintás pólókon keresztül a szegecsekkel ellátott farmerekig terjed. Mind viszonylag sötét színben. Az árak a megszokott tartományban mozognak, kiegészítőként divatos sneakereket, műbőr biciklis cipőket és táskákat kínálnak. 

Az üzletekben az áruk bemutatása az Alditól megszokott módon, viszonylag egyszerű. Nem lépnek túl a fóliás csomagoláson, nem használnak plakátokat és más figyelemfelhívó eszközöket. Ennek ellenére a kollekció sikeres az Aldi-Süd vásárlói körében. „Vettem magamnak pólókat és farmereket, az árak verhetetlenek”, mondja egy fiatal anyuka.