Divat

Szigeti Szilvia Futuristic textilkollekciója a FUGA-ban

Kultúra-kiállítás

 (MTI) – Futuristic elnevezésű lakástextil-kollekcióját mutatja be Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas tervező a FUGA – Budapesti Építészeti Központban péntektől látható kiállításon.

A tárlat csütörtöki megnyitója élőben követhető lesz a FUGA Youtube-csatornáján. A megnyitón közreműködik Horváth Balázs zeneszerző és Radnóti Róza zongoraművész.

AFuturistic textilkollekciót a huszadik század első évtizedeit meghatározó osztrák műhely, a Wiener Werkstätte, főként Koloman Moser és Josef Hoffmann munkái inspirálták. Hatással volt rá Kandinszkij művei és Pedro Almodóvar 1990-s években készült filmjeinek látványos dekorativitása. Szigeti Szilvia alkotásira komoly hatást gyakorolt Jaime Hayon spanyol művész-tervező munkássága is, akinek bútorai, tárgyai a különféle műfajok közötti átjárhatóságot hangsúlyozzák, a művészet, a dekoráció és a formatervezés közötti vékony határvonalon egyensúlyoznak. A kollekció létrejöttében jelentős szerepet játszott Ligeti György zeneszerző Musica ricercata című műve is.

A tájékoztató idézi Szigeti Szilviát, aki azt hangsúlyozta, hogy a kiállítandó kollekcióban tárgyiasult ritmusok, repetitív motívumok, kisebb és nagyobb formai egységek arra az elhatározásra ösztönözték, hogy a jövőben együttműködjön az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal.

„A közös gondolkodás első lépéseként felkértem Horváth Balázs zeneszerzőt, a fesztivál egyik alapítóját, hogy fogalmazza meg azokat a közös pontokat a textiljeimmel kapcsolatban, amelyek inspiráló hatással lehetnek zenei oldalról” – mondta a művész.

vrzs \ brr

MTI 2021. április 20., kedd 7:17

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .