Divat

Szemüvegkeretek bakelitből, táskák biztonsági övből, rusztikus vázák és digitális tervezés

Fotó: Rácmolnár Milán

Design Hét Budapest Nyitott Stúdiók

Október 5–19. között kerül megrendezésre az idén 15. születésnapját ünneplő Design Hét Budapest, amelynek ezúttal is az egyik legizgalmasabb programja lesz a Nyitott Stúdiók. A látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé tekinthetnek be. 

A Nyitott Stúdiók program célja, hogy az érdeklődők testközelből tapasztalhassák meg az alkotók mindennapjait. A designerek saját műhelyeikben fogadják a látogatókat, és mesélnek emlékezetes megbízásaikról, feladataikról.   
„Egy-egy ilyen látogatás során üzletek és barátságok köttetnek, a nagyközönség pedig megtudhatja, hogyan készül egy-egy újrahasznosított kiegészítő, divatos kollekció, látványterv vagy akár egy kávézó belső tere, bizonyos esetekben maga is részt vehet az alkotófolyamatban. Nem véletlen, hogy a Nyitott Stúdiók évről évre egyre több érdeklődőt vonz, hiszen egyedülálló módon enged bepillantást a munkafolyamatokba. Idén különösen színes a mezőny, és a fiatalok mellett néhány jól ismert név – NON+ (Kiss Sarolta), REKAVAGO (Vágó Réka) – is megnyitja műhelye kapuit az érdeklődők előtt.” – mondja Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora. 

A 2018-as Nyitott Stúdiók programon a divat, az építészet, a kerámia és a technológia kedvelői is egyaránt felfedezhetik az ízlésüknek megfelelő stúdiót.  
A divat iránt érdeklődők is különleges műhelyek közül válogathatnak: A Clique Design Studióban egyedi cipőket láthatnak a Mandragora Designtól, ruhákat a Between márkától, ékszereket a Delacier-től, táskákat és további bőr kiegészítőket Abonyi Almától. A megmaradt, hulladék anyagokból dolgozó GabriellaVeszpremi műhelyében az alkotó személyesen avatja be az érdeklődőket a cipőtervezés és -készítés folyamataiba. Még több cipőre bukkanhatunk, ha ellátogatunk a 13 éve működő Rekavago újpesti műhelyébe, ahova Vágó Réka a lágy formákat és vékony tűsarkakat kedvelő divatrajongókat várja. A kényelem és a kifinomult stílus hívei nem is találhatnának jobb programot a letisztult minimalizmusáról ismert NON+ felfedezésénél, melynek során Kiss Sarolta mondja el az érdeklődőknek, miért pont a kényelmes funkcionalizmus és a visszafogott paletta vált ruhái védjegyévé.

A Nyitott Stúdiókról a 20 ezer példányban 200 helyszínen terjesztett ingyenes programfüzeten kívül a Design Hét Budapest weboldalán is lehet tájékozódni, ahol részletes leírás, illetve ismertető található a programokról. Ajánlott előre eltervezni, mely műhelyekbe szeretnénk ellátogatni, mivel több esetben előzetes regisztráció szükséges a részvételhez. 
A fennállásának tizenötödik évfordulóját ünneplő designfesztivál október 5–19-ig országszerte mintegy 250 programmal várja az érdeklődőket.

Budapest mellett vidéki városok is bekapcsolódnak a rendezvénysorozatba: Sopronban, Győrben, Pécsett és Debrecenben is várják az érdeklődő közönséget, ráadásul a partnervárosok mellett Szentendre is készül designprogrammal.

A részletes programért látogasson el a megújult designhet.hu oldalra, ahol már online térképes keresővel is megtervezheti saját útvonalát.

A Design Hét Budapest védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás