Business

Személyre szabott megoldásokra törekszenek

Karantén alatt, karantén után – DivatMarketing interjú 9.

Így élte meg néhány hazai vállalkozás a válsághelyzetet.  
Csémi Klára/ DivatMarketing

divatmarketing-karanten-alatt-karanten-utan-westend-aghazi-gyula-Granit-PolusA koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hivatott központi intézkedések és a Maradj otthon! kampány sosem látott forgalomcsökkenést hozott magával a Westend bevásárlóközpont esetében is. Voltak napok, amikor a napi látogatószám a megszokott 55 ezer helyett alig érte el az ötezret – derül ki abból a június végi interjúból, amelyet Ágházi Gyula, a Gránit Pólus csoport vezérigazgatója adott a 24.hu oldalnak. 
Mint elmondta, a több mint 400 üzletet és több mint 50 vendéglátóipari egységet magába foglaló bevásárlóközpont bezárása a példátlan visszaesés ellenére sem jöhetett szóba, mivel az épületben vannak közszolgáltatást végző üzletek, szupermarket, drogériák, bankfiókok és patikák, amelyek nyitva tartását a kormányzat előírta. A divatruházatot és cipőt forgalmazó üzletek jelentős része ennek ellenére az időszakos bezárás mellett döntött a kijárási korlátozások miatt.  

A rendkívüli helyzetben egy mindenki számára elfogadható megoldásra törekedtek. Egyik napról a másikra csökkentették az épületkomplexum működési költségeit, enyhítve ezzel a bérlők terheit, és személyre szabott megoldásra törekedve valamennyiükkel egyenként tárgyaltak/tárgyalnak. Mint az interjúból kiderül, ez nem kizárólag a bérleti díj csökkentését jelentheti, sokkal inkább magába foglalja a fizetési átütemezést, az üzemeltetési költségek csökkentését, az egyéb díjak (marketing hozzájárulás) időszakos elengedését, üzletátalakítási hozzájárulást stb.

A vezérigazgató szavai szerint a Westend esetében az a cél, hogy miután a piac lenyugodott, a nyár végére a 2019-es szintre álljanak vissza az üzleti megállapodások. Ha ez sikerül, akkor ez azt jelenti, hogy a látogatószám, a vásárlóerő és a fogyasztási szint elérte a pandémia előtti szintet. Erre van is remény: június második felére – annak ellenére, hogy a mozit még nem lehetett megnyitni – 80%-os szintre javult a házba naponta betérők aránya.

westend-marketing-kovacs-orsolyaKovács Orsolyától, a Westend marketingvezetőjétől megtudtuk azt is, hogy a bevásárlóközpont vezetése igyekszik jobban kihasználni az épület szabadtéri területeit. Egy új koncepció szerint a tetőterasz 3000 m²-es zöld területén júliusban új pihenőzónák nyílnak, szabadtéri sportprogramokat szerveznek, és a látogatókat arra bíztatják, hogy az információs pultnál felvehető piknikkosárral üljenek ki a tetőkertbe, és élvezzék a zöldövezet egyedi hangulatát.

A vásárlók visszatérését nyereményjátékokkal ösztönzik – ezekről a közösségi médiában kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők –, és más módon is igyekeznek a vásárlók kedvében járni. Péntektől vasárnapig két óra ingyenes parkolással, hétfő kivételével ingyenes szabadtéri edzésekkel, sőt, az autós mozizás lehetőségével. A tetőkertben pedig – ahol lehetőség van akár zártkörű rendezvényekre – a változatosság és a hagyományok jegyében különböző vásárokat, gasztronómiai napokat és zenés programokat tartanak.

A bevásárlóközpontban fokozott figyelmet fordítanak a higiéniára. Kézfertőtlenítő állomások, maszkautomaták és különböző feliratok, matricák emlékeztetnek arra: bár a járványidőszak hivatalosan lecsengett, az egészségvédelmi előírásokat be kell tartani.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás