Business

Száz éves évfordulót ünnepel a Billerbeck

– A márka a centenáriumon alkalmi paplanokkal kedveskedik leghűségesebb vásárlóinak

Szerző: Vermes Péter, a Billerbeck Budapest Kft. ügyvezetője

1921. Két évvel az első világháború vége után volt, a fiatal és akkor még ígéretes Weimari Köztársaság korában Németországban. A háborút lezáró békehatározatok a vesztes Német Birodalomra példátlan és szándék szerint is elviselhetetlen jóvátételi terhet róttak ki. Ugyanakkor a békekötés nem jelentett békét. A nyugati határvidéken folytonos békétlenség dúlt a francia és belga hadseregek betöréseivel, a gazdaságot és a belpolitikát pedig szaggatta a szörnyű jóvátételi teher nyomában járó ínség.

Közben a kereskedelmi rendszerek, útvonalak és források nyilván nem működtek olyan kiszámítható nyugalomban, sőt ütemes fejlődésben, ahogyan a nagy háború előtti időkben. A textilanyagok és -termékek ellátása is újratervezést igényelt. A háború a készleteket felmorzsolta, a gyártókapacitások jórészt odavesztek.

Ekkor a Ruhr vidék szélén, a Wupper folyócska partján a küzdelmes megújulásban két legény egy új textilgyártó céget gründolt. Paul Dültgen és Heinrich Billerbeck megalapította Elberfeldben a Rheinische Daunendecken-Fabrik nevű vállalkozást. Kezdetektől azzal a célkitűzéssel működtek, hogy a termékeikkel hozzájáruljanak ahhoz, hogy az emberek méltó körülmények között kipihenhessék a nappal végzett megfeszített munka fáradalmait.

billerbeck-100-wuppertal

Jó elképzeléssel, erős kezdéssel indultak, hogy sok munka árán száz év után is nemzetközi elismerésre méltó márkát építsenek. – Úgy tűnik, hogy sikerült. 

Ha visszatekintünk az eltelt időszakra, akkor egy folyamatosan és szinte töretlenül fejlődő cégcsoportot látunk, amely mindig a „híveinek” azaz az őket választó vásárlóknak a bizalmát igyekezett kivívni, majd megfelelni annak. Misszióvá vált vitathatatlanul jó minőségű áruk felvonultatásával biztosítani azt, hogy ne lehessen csalódott, aki a Billerbeck termékekre bízta az éjszakai pihenését.

Később nemzetközi terjeszkedés indult, ausztriai, svájci, magyar és japán Billerbeck vállalatok létesültek.

Mi, itt a Magyarországon 1989-ben alapított Billerbeck Budapest Kft.-ben nagyon büszkék vagyunk erre a céges családfára. Nagyszerű örökség ez, és jelentős felelősség folytatni ezt a hagyományt. Mindenesetre a márka sem szégyenkezhet velünk:

A Billerbeck Magyarországon mára a legismertebb hazai hálószoba-berendezésekkel foglalkozó üzletház,

aki nagyszerű minőségű márkatermékek teljes választékát ajánlja az ágytól a matracig, paplantól a kispárnáig, gyönyörű ágyneműhuzatoktól a díszpárnáig. Legfőbb árucikkünk az egészséges, pihentető alvás.

A BILLERBECK CENTENÁRIUM, az alapítás 100 éves évfordulója kötelező alkalom a számadásra és a küldetés újbóli megfogalmazására. 

Mit tettünk mi itt Magyarországon a hírnév öregbítése érdekében? Mivel igazoljuk, hogy élenjárók volnánk?

A Billerbeck név hazánkban már jóval korábban megjelent, mint ahogy a magyarországi céget megalakították volna. A József körúti Billerbeck Shopban – ami akkor a Fővárosi Ruházati Vállalat boltja volt – és a Skála áruházak exkluzív választékában az igényes vásárlók már az 1980-as években megtalálták a termékeinket.

(Saját nosztalgiával is olvasom Komjáthy Ágival készült riportot (https://divatmarketing.com/bizonyos-dolgokban-nagyon-igenyes-vagyok/) hiszen az idősebbik fiam kiságyába én is az „Ági-arcú” Skálában vásároltam Billerbeck paplant.) 

A kompromisszummentes minőség iránti erős elkötelezettségünk hamar népszerűségre és magas rangra emelte a márkánkat. 
Immár Billerbeck Budapest Kft. névvel megvetettük a lábunkat az átalakuló Magyarország piacán: kiépítettük az országos szakbolti kiskereskedők hálózatát és kiterjesztettük a termékeink elérhetőségét a kilencvenes években települt nagyáruház-láncok polcaira is.

Következett aztán a finomhangolás: a célcsoport definiálása és az erre célzott marketing-stratégia kialakítása. Az áruválaszték illesztése, az elkötelezettség és a kiszámítható együttműködés szilárdítása és a megfelelőség javítása az értékesítési hálózatban, a fejlődési célkitűzések, az innovációs irányok, és a hozzánk kapcsolódó jegyek világos megfogalmazása.

Mindig következetesen és gyakran önmérséklettel. Mindenekelőtt azt szem előtt tartva, hogy az irántunk táplált bizalomnak megfeleljünk és a holnapokra mindig kellemes meglepetést tartogassunk.

Számunkra nyilvánvaló, hogy az innováció a létezésünk feltétele. Itt nem, vagy nemcsak a gyártmányok fejlesztésére, a korszerű technikák és technológiák bevetésére gondolok. Hanem a hagyományok talaján értelmezett folyamatos megújulásra a működésünk összes területén. 

Ennek a felfogásunknak köszönhető, hogy

nem igényeket követők vagyunk, hanem zászlóvivői

a felsejlő kívánságok beteljesítésének, folyvást keressük a jobb megoldásokat. Néha be kell várnunk, mire a válaszainkat illető kérdés valóban elhangzik.

Így jártunk, amikor hét évvel ez előtt kijelentettünk, hogy nem fogjuk tovább szponzorálni a világtengerek szeméttárolóvá alakítását, van már elég poliészter és egyéb újrafeldolgozható szintetikus anyag a környezetünkben. Az akkor még nem teljesen megértő beszállítói környezetünkből

kikényszerítettük, hogy az új anyagokkal vetélkedő minőségű szintetikus szálakat hozzanak elénk.

Történt ez évekkel korábban, minthogy a PET palackok újrahasznosításából népszerű téma vált volna.

Hasonlóképp vagyunk manapság a PUR anyagok kiszorításával, a legszigorúbb formaldehid határértékek betartatásával, és így tovább.

Látszólag régimódi elveink vannak: A fejlesztéseink fókuszában a funkció és az időtállóság szerepel, de ezeket is uralja az árubiztonság/termékfelelősség és a legkisebb elérhető környezetterheléssel járó előállítás irány érzett elkötelezettségünk. Furcsa, de igaz:

nem muszáj a tervezést mohósággal kezdeni!

A gazdaságosság az előbbiek szerint végzett következetes munka nyomán aztán előáll.

A centenáriumot jó szokás szerint tárgyi emlékekkel is megünnepeljük. Az ajándékok persze a hozzánk hű vásárlókat illetik. Úgyhogy létrehoztunk két rendkívüli paplant, amelyeket korlátozott darabszámban értékesítünk a szaküzleteinkben, kizárólag a centenáriumi évben. Mindössze 100-100 sorszámozott, egyedi oklevéllel igazolt darabot adunk el mindkettőből. Ezeknek a paplanoknak a különlegességét az adja, hogy Gerd Billerbeck úr alváskutatási eredményeire alapozott korábbi szabadalmait használtuk fel a tervezéskor.

billerbeck-100-nordstadt billerbeck-100-elberfeld-paplan

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .