Divat

Stratégiai megállapodás a Magyar Divat és Design Ügynökség valamint a Camera Nazionale della Moda Italiana között

Balról jobbra: Bata Jakab Zsófia, Stefania Vismara, H. E. Mr. Massimo Rustico, Sara Sozzani

 

 2018.augusztusában hároméves stratégiai megállapodást kötött a Magyar Divat és Design Ügynökség a Camera Nazionale della Moda Italiana-val. Minderről a Budapest Central European Fashion Week első napján, sajtótájékoztató keretében számoltak be. 
A mentorprogramba egy szakmai kritériumrendszer alapján az alábbi márkákat választották be:

  • Abodi
  • Je Suis Belle
  • Celeni
  • Artista
  • Dora Zsigmond
  • Cukovy
  • Tomcsanyi
  • Elysian

Az együttműködés célja, hogy a szakmai támogatásnak köszönhetően ezek a márkák képessé váljanak a nemzetközi piacra lépésre. A Budapest Central European Fashion Week után kezdődik a program, melynek keretében a tervezők a kamara képviseletében Budapestre látogató mentorral megkezdik a munkát, felmérik a márkák erősségeit és fejlesztendő területeit. „A program következő lépcsőfoka a tervezők milánói utazása, ahol elismert szakemberek bevonásával további közös munka vár rájuk” – tette hozzá Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat és Design Ügynökség vezetője.

Stefania Vismara, a Camera Nazionale della Moda Italiana ügyvezető igazgatója kiemelte: „A Camera Nazionale della Moda Italiana legfontosabb célkitűzései közé tartozik a fiatal, feltörekvő tervezők támogatása, szerepük növelése a nemzetközi piaci szférában. A Magyar Divat és Design Ügynökség és a CNMI közötti együttműködés is ezt a gyakorlatot követi: a program nyolc tervezőnek nyújt lehetőséget a mentor programban való részvételre. A közös munka közvetlenül a budapesti Fashion Weeket követően kezdődik, divatipari szakértők bevonásával. A program decemberben Milánóban folytatódik, ahol a kiválasztott tervezők üzleti/B2B tárgyalásokon és workshopokon vehetnek részt. A Camera Nazionale della Moda Italiana számos projektje azzal a céllal jött létre, hogy a tervezők legújabb generációjára irányítsa a figyelmet, éppen ezért örömmel vállaltuk a közös munkát a Magyar Divat és Design Ügynökséggel.” 

Sara Sozzani Maino a Camera Nazionale della Moda Italiana Nemzetközi Brand Nagykövete hozzátette: „Örömünkre szolgál, hogy itt lehetünk Magyarországon és fiatal tervezők kreatív, tehetséges munkáját ismerhetjük meg. A CNMI nemzetközi szinten is fontosnak tartja a tehetségek toborzását, kiemelt cél azonban az olasz tehetségek külföldi pozícionálása is, amelyhez a nemzetközi piaci jelenlét szükségszerű. Az új márkák támogatását célzó projektekben tehát a nemzetközi környezet megteremtése kulcsfontosságú tényező. Milánó a lehetőségek városa, ahol a tehetséges/feltörekvő tervezők szakmabeliekkel találkozhatnak, miközben egyre inkább megértik, sőt részévé válnak a globális divatpiacnak.”

Massimo Rustico, Olaszország nagykövete, kiemelte a HFDA és a Camera Nazionale della Moda által létrejött új együttműködés fontosságát. „Magyarországnak hatalmas potenciál és kreativitás áll rendelkezésére a gyors fejlődéshez. Olaszország a divatipar meghatározó szereplője, így a kölcsönös tudásmegosztás az iparág minden területén kiemelkedő eredményeket szülhet. Az olasz, divattal kapcsolatos iparágak 2017-ben elérték a 90 billió eurós árbevételt, hatalmas exportrészesedéssel. A kreativitás összekapcsolása a technológiával, fejlesztéssel és ipari tevékenységekkel kulcsfontosságú szerepet játszanak a globális piacokon való versengéshez. Egy ilyen versenyszellemű környezetben a Magyarország és Olaszország által kötött partnerség példaként szolgálhat számos más ország számára.”

A Magyar Divat Design & Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség, a Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalataként alakult meg 2018-ban, három kiemelt részleggel: divatipar, designipar és Fashion & Design Hub. Az ügynökség célja a globálisan elismert design- és divatiparon keresztül erősíteni az országimázst, olyan munkahelyeket teremtve, melyek mögött fenntartható iparági vertikum áll. Emellett legfontosabb feladatai közé tartozik az export növelése, a hazai gyártói háttér erősítése és fejlesztése, a tradícióval rendelkező kreatív és szakmai tudás fejlesztése. Kiemelt célja a design és divat iparágban tevékenykedő hazai és nemzetközi szereplők közötti hatékony szakmai koordináció megvalósítása, mely elengedhetetlen a hosszútávú sikerhez.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás