Business

Stratégiai megállapodást kötött a Hiventures és a Magyar Divat & Design Ügynökség

A magyarországi divat- és dizájnipari ágazat fellendítése, valamint egy értékteremtő hazai divat- és dizájnipari startup ökoszisztéma kialakítása érdekében stratégiai megállapodást kötött egymással a Hiventures, valamint a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ). A felek a megállapodás értelmében kölcsönös szakmai támogatást nyújtanak egymásnak a divat és dizájn területén tevékenykedő startupokat érintő programjaikban, illetve közösen alakítják a terület fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseiket.

Szakmai mentorprogramok indítása, a szervezetek közötti tudástranszfer, közös képzési program kidolgozása – többek közt ezeket is tartalmazza az a stratégiai megállapodás, amelyet az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, valamint a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ), az iparág fejlesztéséért felelős állami szakmai szervezet kötött a magyarországi divat- és dizájnipari ágazat fellendítése érdekében.

 

A divatipar nemzetközi szinten körülbelül 2,5 billió dolláros iparág, amelynek jelentős részét a fashion tech megoldások teszi ki. Szeretnénk, ha Magyarországon is elmozdulna ez a tradicionális iparág az innováció és a digitális transzformáció irányába és kiaknázásra kerülnének a divat, design és a technológiák ötvözésében rejlő üzleti lehetőségek. Fontos feladatunk, hogy az itthon tanuló kreatív szakemberek ne csupán divatipar és dizájn ismeretekkel, hanem vállalkozói szemlélettel, startup tudással is fel legyenek vértezve, ezáltal sikeresebbek legyenek a régiós és nemzetközi versenyben. Ezeket a célokat szolgálja az MDDÜ-vel kötött stratégiai együttműködésünk” – mondta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.

Integratív szakmai szervezetként az MDDÜ folyamatosan keresi az olyan együttműködéseket nemzetközi, illetve hazai szakmai partnerekkel, amelyek hozzájárulnak a hazai divat- és dizájnipar nemzetközi versenyképességének növeléséhez, a régiós vezető szerep eléréséhez, és ezeken keresztül a turisztikai országmárka építéséhez” – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója. Hangsúlyozta: az együttműködéssel fontos céljuk, hogy perspektívát nyújtsanak az divat és dizájn területén tanuló és dolgozó fiatalok számára, erősítsék a vállalkozói szemléletet a kreatív iparágban, és elősegítsék az innovatív és digitális megoldások megjelenését az ágazat minden szegmensében.

A megállapodás értelmében a jövőben a két szervezet kölcsönösen segíti a jelen és jövő innovatív kezdeményezéseit, valamint a vállalkozói utánpótlás megteremtését a divat- és dizájniparban. Így fontos eleme az együttműködésnek a két szervezet közötti tudástranszfer, amelynek keretében a Hiventures üzleti mentorokat delegál az MDDÜ startup vállalkozásokat érintő programjaira, eseményeire, akik szakmai előszűrés mellett, üzleti tematikájú előadásokat képesek tartani, valamint csapatokat mentorálni. Az MDDÜ pedig divat- és dizájnipari szakmai mentorokat, előadókat delegál igény szerint a Hiventures témába vágó programjaira, eseményeire. Előbbiek mellett az MDDÜ szakmailag validálja a Hiventureshez beérkező iparágspecifikus projekteket, míg a Hiventures befektetői prezentációs lehetőséget biztosít az összes MDDÜ által mentorált divat és dizájnipari startup vállalkozás, innovatív ötlet számára.

A Hiventures és az MDDÜ stratégiai együttműködésének további lépéseként megkezdik a felek egy közös egyetemi „startup képzés” kidolgozását a divatiparban tanulmányokat folytató hallgatók számára, hogy segítsék őket sikeres vállalkozás indításában. A tervek szerint a képzés végén a befektetésre alkalmas, kiválasztott projektek a Hiventures 9 millió forintos inkubációs befektetésben, valamint az MDDÜ szakmai támogatásban részesülhetnek. Az együttműködési megállapodást tovább erősítve, a Hiventuresen kívül az MFB csoport többi leányvállalat is szerepet vállal a hazai divat-és design ipar támogatásában, legyen szó finanszírozásról- tőke, hitel, garancia-, kapcsolati tőkéről vagy szakértői bázisról.

A Hiventuresről

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealapjaként, Európai Uniós és saját forrásból, közel 66,1 milliárd forintnyi tőkével segíti a hazai innovatív vállalkozásokat és startupokat inkubációs, magvető és növekedési befektetési életszakaszokban. Ebben a folyamatban szakmai támogatóink a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A Hiventures küldetése, hogy segítse a jelen és jövő innovatív elképzeléseit, és ezzel hozzájáruljon egy fenntartható és értékteremtő startup ökoszisztéma kialakulásához Magyarországon.

A Magyar Divat & Design Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség célja a hazai dizájn- és divatipar nemzetközi ismertségének és elismertségének növelése, rajtuk keresztül pedig erősíteni az országimázst. Mindezt olyan munkahelyeket teremtve, amelyek mögött fenntartható iparági vertikum áll. Kiemelt célja az ügynökségnek, hogy Magyarországon a ruházati és textilipari, illetve a divathoz, dizájnhoz kapcsolódó könnyűipari ágazatok elismertsége méltó legyen annak tradícióihoz, és újra régiós vezető szerepet tölthessenek be.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás