Business

Store-Tech, 2017 tavasz

„A digitális lett az új norma”, mondta Daniel Grieder, a Tommy Hilfiger vezérigazgatója az idei TextilWirtschaft Fórumon. De a 2017-es EuroShop is egyértelműen megmutatta, hogy hatalmas az érdeklődés a technikai innovációk iránt az üzletek részéről. Manapság sokat beszélnek az értékesítés során alkalmazható digitális megoldásokról, erről hallani a kongresszusokon és vásárokon, a kereskedők és építészek, üzlettervezők és látványszakemberek köreiben. Ennek ellenére csak nagyon lassan lesznek ténylegesen is láthatóak ezek az erőfeszítések az üzletek kialakításakor. Legalábbis Németországban.

Egy aktuális példa: a TW online „A nap kereskedése”-sorozatában bemutatott, mintegy harminc neves német kereskedő újonnan kialakított üzletének mindössze egyharmada integrált olyan digitális szolgáltatást tevékenységébe, amelyek felkeltik az ügyfelek érdeklődését. Azoknál viszont, akik ezt megtették, fölöttébb érdekes kezdeményezéseknek lehetünk tanúi. Következzék öt példa a német és európai divatkereskedésekből.

Üzletek: Diesel, Milánó

A milánói Piazza San Babila háromemeletes Diesel-üzlete a világ legnagyobb Diesel-kereskedése a maga 900 négyzetméteres eladóterével. „Forradalmi és interaktív vásárlási élményt nyújtunk”, hangzott a megnyitó szlogenje. Hogy ez mit jelent valójában, az csak alaposabb szemrevételezés után derül ki. A shop ugyanis első pillantásra csupán egy vintage bútorokkal berendezett apartman.  A digitális eszközök csak ezt követően és fokozatosan nyertek teret. A vásárlókat az üzlet bejáratánál egy „digitális portás” fogadja: egy képernyőről megismerhetik az üzlet rendezvényeit és különleges ajánlatait. Ezenkívül megjelentethetik az őket érdeklő termékek pontos helyét az üzletben. Az egyes termékekre vonatkozó kérdések esetén a vásárlók úgynevezett interaktív asztalokat vehetnek igénybe. Az „asztal” rádiós technológia segítségével felismeri, mely termékről van szó, majd tájékoztatja a vásárlót a kiválasztott darab anyagáról, gondozásáról, a rendelkezésre álló további méretekről és színekről. Még a próbafülkében is hasonló információs rendszer várja az ügyfeleket. A tükörben automatikusan megjelennek a felpróbált termékre vonatkozó adatok, de a vásárló javaslatokat is kap arról, mely további Diesel-darabok illenének még a kiválasztott ruhadarabhoz.

Üzletek: Cecil, Oberhausen  

A Cecil úgynevezett „Retail Laboratories” (kiskereskedelmi laboratórium) üzletei márciusban egyszerre három helyen – Lüneburgban, Langenhagenben és Oberhausenben – nyitották meg kapuikat. A név maga a program. A három telephelyen új koncepciókat tesztelnek és elemeznek. Így aztán nem meglepő, hogy a Joanna Laajisto tervezte, a Vitra-csoport és az Arc által megvalósított üzletek tele vannak digitális megoldásokkal. Az üzlet közepén áll az úgynevezett Central Table, amely a jövőben a tervek szerint az üzlet origója és szervező eleme lesz. Ugyan Itt végzik a pénztári és csomagolási feladatokat is, ám mindenekelőtt innen indul a tanácsadási folyamat. A Cecil a személyes beszélgetésre helyezi a hangsúlyt, de ügyfeleit számos digitális szolgáltatással kínálja meg. Multimédiás eszközök sora szolgáltatja a további információkat a termékekről, és tesz javaslatot a lehetséges ruha-összeállításokra. A próbafülkékben a vásárlók tájékozódhatnak a felpróbált ruhákról, kérhetnek alternatívákat és további kombinációs lehetőségeket. Ezenkívül egyénileg beállítható a kabin világításának hangulata.

Üzletek: Pepe Jeans, London

 

Ne maradj le a friss hírekről!

A linkre kattintva fel tudsz iratkozni (https://divatmarketing.com/feliratkozas/). Értesítést küldünk, ha új cikk kerül fel az oldalunkra!

Üzletek: Orsay, Düsseldorf

Düsseldorfi üzletének kibővítését az Orsay divatüzletlánc új digitális eszközök üzembe helyezésére is felhasználta, amelyet a Bietigheim-Bissingenben működő Bütema AG végzett el. A 130-ról 400 négyzetméter alapterületre növelt üzletben számos érintőképernyőt és kijelzőt helyeztek el. A kirakatban 80 colos digitális Signage-képernyők lógnak. A pénztár területén ugyanilyen képernyők videofalként tesznek jó szolgálatot, termékismertetőket és image-képeket játszanak le rajtuk. A falakon önkiszolgáló terminálok függenek, amelyeken a vásárlók beolvashatják az egyes termékek kódjait, így tájékozódni tudnak az adott darab elérhetőségéről, méreteiről és színválasztékáról. Ezeket az információkat a vásárlók megkaphatják az öltözőfülkékben felállított, két méter magas tükrökön is, amelyeket érintőképernyős funkcióval láttak el. A sokcsatornás folyamatkezelésnek köszönhetően a termékeket helyben közvetlenül meg is lehet rendelni. Választani lehet az üzletbe vagy házhoz szállítás között. Az okostelefonos InStore-alkalmazás lehetővé teszi az eladók számára, hogy készülékeiken közvetlenül lekérdezhessék a készleten lévő termékeket, amelyeket más fióküzletekből vagy a cég online-üzletéből meg is tudnak rendelni a vásárlóknak.

Üzletek: Hagemeyer, Minden

Egy-egy új üzlet kialakításánál először mindig a következő kérdést teszik fel maguknak: „Mit akarnak a vásárlóink?”. A Mindenben működő Hagemeyer az idén tavasszal lezárult nagy átalakítás előtt végigkérdezte erről saját ügyfeleit. A válaszokból kiderült, hogy igény van az új digitális szolgáltatásokra. Ennek eredményeként látványosan átalakult az új, „Hinterhof 79” nevű részleg, ahol a nagy hagyományokkal bíró üzletház Adidas Originals, Nike, Q/S designed by, COJDenim, Review és Tom Tailor termékeket forgalmaz. Az itt dolgozó személyzet közvetlenül igyekszik megszólítani az adott célcsoportot – akár rapper-rendezvények, akár közösségi médiaesemények révén. „A legfontosabb az volt, hogy új szabadterületet teremtsünk munkatársainknak. Ennek köszönhetően nagyon sok újdonság születik nap, mint nap”, állítja Martin Heinzmann, személyzeti és szervezeti igazgató. Ide sorolható a közösségi médiatér, amelyet egy több képernyőből álló közösségi médiafal ural. Előtte különféle padok és fotelok várják a találkozni és kikapcsolódni vágyó vásárlókat.

(TextilWirtschaft, Anja Haak és Aziza Freutel írása)

Oldal tetejére