suto-zoltan-griff-karanten-alatt-karanten-utan-divatmarketing

Business

Sok anomáliára rávilágított a válság

Karantén alatt, karantén után – DivatMarketing interjú 8.

Így élte meg néhány hazai vállalkozás a válsághelyzetet 
Csémi Klára/ DivatMarketing

Nyitókép: Sütő Zoltán, a Griff Collection üzlethálózat tulajdonosa, Sütő Olívia (MandO), Sütő Olivér

– Mint mindenkit, engem is teljesen váratlanul ért a veszélyhelyzet kihirdetése, az, hogy egyik napról a másikra gyakorlatilag leállt az élet. Majd érezve, hogy ez az állapot több hónapig is eltarthat, radikális lépésekre szántam el magam – tekint vissza Sütő Zoltán, a 34 éves Griff Collection cégcsoport alapítója.

 Mivel a vállalkozás mind a kilenc üzletében szünetelt a forgalom, a webes értékesítés pedig kevés bevételt hozott, kilátástalanná vált a fizetések, a járulékok, a bérleti díjak, a rezsiköltségek stb. teljesítése

Ezért az alkalmazottak többségének munkaviszonyát közös megegyezéssel az átmeneti hónapokra megszüntette – valamennyien álláskeresési járadékban részesültek –, csak néhányan maradtak állományban az adminisztratív feladatok elvégzésére.

Nehéz, kilátástalan helyzet volt, elsősorban a bérletidíj-fizetési kötöttségek miatt.

– Húsz százalékos forgalomkiesés már veszteséget termel, még ha rövidesen újra is nyithatnánk, a külföldi vásárlók elmaradása miatt ennyire mindenképpen számítani lehetett – hangsúlyozza.

Négy bevásárlóközpontban felmondta a bérleti szerződéseket, és a vis major helyzetre hivatkozva másutt sem fizetett bérleti díjat.

– Három hónapon át kiküldték a számlákat, mi meg mindet visszaküldtük.A Westendet kivéve utólag mindenhol sikerült megállapodni, a hosszú távú partneri viszony jegyében a kiesett hónapokra 30, 50 vagy 70%-os kedvezményt, az év hátralévő hónapjaira pedig árcsökkentést és elnyújtott fizetési lehetőséget kaptunk – sorolja a tényeket.

Mint mondja, megértőnek bizonyultak a beszállítók is. Volt, aki a helyzetre való tekintettel jelentős kedvezményt adott a tavaszi–nyári árura, mások le sem szállították a március végén, április elején esedékes darabokat.

Hozzáteszi ugyanakkor:

némi keserűséget okozott számára, az egyébként kiválóan és eredményesen meghozott kormányzati intézkedések nem terjedtek ki a divatáru-kereskedőkre,

ennek egy tv-interjúban hangot is adott.

Visszás helyzet volt, hogy az üzletekbe nem lehetett belépni, így forgalom sem képződhetett, a költségeink ugyanakkor változatlanok maradtak. Ezért nem volt egyértelmű a vis major helyzet – mondja a cégvezető.

A cégen belül létrejött egy csoport, amely a bizonytalan kilátások ellenére már a jövőre fókuszált. Egyértelművé vált, hogy a vállalatcsoport jelentős mérföldkőhöz érkezett: az eredeti tervekkel ellentétben egy évvel hamarabb, már idén novemberben sor kerülhet a saját tulajdonban lévő Nyugati téri áruház újbóli megnyitására.

– Épp 25 évvel ezelőtt nyílt meg a Nyugati téri Áruház, ahol most 2400 m²-en pazar, különleges áruházat nyitunk!

– állítja Sütő Zoltán. Szavai szerint formálódóban volt egy érdekvédelmi szervezet is, elsősorban azért, hogy közösen lépjenek fel a bevásárlóközpontok monopolhelyzete, a diktátumszerű szerződések ellen.

– A járvány sok régóta fennálló anomáliára rávilágított, egyértelművé vált, milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak a kereskedők

– szögezi le.

Kellemes meglepetést tartogatott viszont a korlátozások feloldása (amikor egyébként minden korábbi munkatársat visszavettek): egy hónap alatt „helyreállt a rend”, sőt, a vásárlói kedv még július végén sem lankadt. A kényszerű bevételkiesés (nettó 300 millió Ft) ennek ellenére nehezen ledolgozható, az év legfeljebb nullszaldóval vagy némi nyereséggel érhet véget.

A válságos időszaknak vannak tanulságai is.

– A legváratlanabb helyzetre is fel kell készülni, és racionálisabb, mértéktartó, de emelkedő, napról napra profitot hozó terveket kell kidolgozni. Ezen felül nem szabad olyan szerződéseket aláírni, amelyek kiszolgáltatottá tesznek, amelyek nem „kkv-barátok”

– vélekedik a Griff Collection cégcsoport vezetője. Véleménye szerint

kívánatos lenne a bérleti díjakat nem euróban, hanem forintban rögzíteni, mivel a forint leértékelődése sok vállalkozás végét jelentheti.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás
Oldal tetejére