Business

Soha nem látott mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárban

Világgazdaság-Kína

Nagy Mariann, MTI

Soha nem látott mélypontra zuhant a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárban az új típusú koronavírus-járvány következtében – derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből. 

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés hétfőn közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a januári 51,1 pontról a múlt hónapban 40,3 pontra süllyedt. Ilyen gyenge adatot még egyszer sem jelentettek azóta, hogy a felmérés 2004. áprilisában elindult. 
A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index februárban jóval a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alá süllyedt. Az index alacsonyabb volt még a pénzügyi világválság idején, 2008. novemberében számított 40,9 pontos adatnál is. 

A kínai statisztikai hivatal szombaton tette közzé a februári hivatalos feldolgozóipari BMI-t, amely szintén rekordalacsony szintre esett. Az alapvetően az állami tulajdonban lévő nagyvállalatok teljesítményét tükröző hivatalos adat szerint a múlt hónapban a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 35,7 pontra csúszott vissza a januárban mért 50,0 pontos adathoz képest. 
A Caixin/Markit felmérése szerint a termelés és az új megrendelések egyaránt történelmi mélypontra süllyedtek februárban. 

Peking egy sor intézkedéssel igyekszik támogatni a vállalkozásokat. A kínai központ bank a múlt héten csökkentette a referencia kamatlábakat a finanszírozási költségek enyhítésének érdekében, és a bankok pénztartalékaira vonatkozó követelmények mérséklését helyezte kilátásba a megfelelő likviditás biztosítására. Az intézkedések pozitívan hatottak a vállalati bizalomra, a felmérés alapján ugyanis az üzleti várakozások részindex ötéves csúcsra emelkedett, a kisvállalatok tehát derűlátóak a piac jövőjét illetően. 
Egyes elemzők azonban arra számítanak, hogy a járvány következtében a kínai gazdasági növekedés akár negatív irányba is átfordulhat az első negyedévben.

Kínában január 23-tól kezdve vezettek be szigorú korlátozásokat a járvány megfékezésére. A gyárak ráadásul jellemzően bezárnak a kínai holdújév idejére, ami az idén január 24-én kezdődött. A járvány miatt a munkaszünetet országszerte meghosszabbították, a különféle karanténintézkedések és utazási korlátozások miatt pedig sok dolgozó nem tudott időben visszatérni a munkába. A kormányzat csupán február második felétől kezdte el arra biztatni a vállalatokat, hogy kezdjék meg ismét a tevékenységüket, miután a vírusfertőzések napi adatai csökkenő tendenciát mutattak. A Caixin/Markit felmérést február 12. és 21. között végezték, ezért a Markit szerint a válaszadási arányra nem volt hatással a gyárak tevékenységének széles körű felfüggesztése.  

MTI/ hnm \ gtr

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás