Business

Semmi nem pótolja a személyes találkozásokat

Karantén alatt, karantén után – DivatMarketing interjú 2.

 Így élte meg néhány hazai vállalkozás a válsághelyzetet   
Csémi Klára/ DivatMarketing

 2020 első fele valóságos kiállítási maratonnak indult, olyan, mindössze 12 évente ismétlődő időszaknak, amikor szinte összeérnek az amúgy 2-3 vagy 4 évente megrendezett nemzetközi megarendezvények. Ebbe csapott bele március közepén a koronavírus-járvány, szörnyű hetek következtek – emlékszik vissza a Máté Szilvia, a BD-Expo Kft., számos jelentős német és cseh vásár hazai képviseletének ügyvezetője.

A kiállításszervező cégeket ugyanis épp olyan katasztrofálisan érintették a bevezetett intézkedések, mint a kulturális és a könnyűzenei rendezvények létrehozóit,

előbb az első, majd a második negyedévi vásárok kerültek ki a naptárból.

Egyre több féket léptettek életbe, ráadásként a multinacionális vállalatok is korlátozták munkatársaik mozgását, azokét, akik kiállítóként vagy látogatóként vettek volna részt valamelyik szakvásáron. Egyik napról a másikra megtorpant a hatalmas nemzetközi rendezvények előkészítésének lendülete, a soros frankfurti és düsseldorfi kiállítások esetében pillanatokkal azelőtt, hogy a cégek hozzáfogtak volna a standépítéshez – árnyalja a képet.

Azt mondja, hihetetlen intenzív hetek következtek. Mindannyian otthonról dolgoztak, ez azonban gyakran gondot okozott, a technikai és egyéb döccenők miatt megint csak bebizonyosodott: a személyes találkozás a leghatékonyabb. Mert hát rengeteg volt a munka. Valamennyi érintett hazai kiállítóval, vásárlátogatóval és utazási irodával egyenként vették fel a kapcsolatot, és kezdték meg a sokszor indulatoktól sem mentes egyeztetést az elmaradt kiállításokkal kapcsolatban.

Mivel az általuk képviselt németországi és csehországi vásárokat nem törölték, hanem elhalasztották, legtöbb ügyfelük a későbbi részvétel mellett döntött, mások visszaléptek. Érdekes módon akadtak olyanok is, akiknek szinte kapóra jött a világjárvány, mert most nem, a későbbi időpontban viszont részt tudnak majd venni az őket érdeklő szakvásáron.

Nem sok sikerrel ugyan, de igyekeztek segíteni az utazási és a szállásköltségek terén is. Sajnos nemcsak az ügyfelek pénze „ragadt benn” az átbukolást preferáló légitársaságoknál és szállásadóknál, hanem az övék is, hiszen a vásárlátogatás is hozzátartozik a munkájukhoz.

Bár rendkívül nagy a vállalkozás bevételkiesése, a létszám változatlan maradt, de elkerülhetetlen volt a javadalmazás jelentős csökkentése.   

Hogy ez meddig tart, az teljesen bizonytalan; a szakma egy része a gyors visszarendeződésben reménykedik, míg mások lassú visszaállást prognosztizálnak.

Minden bizonnyal azonban a helyzet nyertesei a regionális vásárok lesznek, amelyekre gépkocsival, akár egy napra is érdemes ellátogatni

– vélekedik Máté Szilvia.

Fontosnak tartja, hogy hónapok árán ugyan, de az általuk képviselt külföldi vásártársaságoknak sikerült meggyőzni országaik döntéshozóit arról, hogy egy-egy vásár nem tekinthető olyan tömegrendezvénynek, mint egy fesztivál, koncert vagy színház. Ennek köszönhetően az év második felében már vannak vásárok – természetesen a kézfertőtlenítés, a távolságtartás és a maszkviselet betartásával, jövőre pedig várhatóan új, egészségi szempontból még biztonságosabb szabályok lépnek életbe. Máté Szilvia igazából abban reménykedik, hogy az év végi hónapok némi javulást hoznak, de

a kimaradt vásárok miatt így is óriási, 66%-os a kft. vesztesége. Ezen csak szépségtapasz a járulékfizetés terén igényelhető állami kedvezmény.

Míg kezdetben a teljes bizonytalanság, mostanában a tervezhetőség hiánya nehezíti a mindennapjaikat. Ez azonban semmit sem változtat azon a meggyőződésén, hogy a kiállítások lehetnének a gazdaság újraindulásának motorjai.

A személyes találkozásokat nem pótolja semmi, az alapos szemrevételt, a kapcsolatfelvételt, a konkurencia feltérképezését, a helyszíni összehasonlítás lehetőségét, a szakmai eszmecserét és oly sok minden mást nem helyettesíthetik az online megoldások.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás