Business

Ruhák topon, dzsekik a padlón

NŐI FELSŐRUHÁZAT: SZEZONKIÉRTÉKELÉS

HML-DIVATMARKETING

Aziza Freute/ TextilWirtschaft

Az időjárást tekintve az idei tavasz-nyári szezon a nagyon hideg kezdetet követően egyre inkább lendületbe jött. A június, de főleg a július kánikulai meleget hozott, ideális körülményeket teremtve a könnyű nyári ruhák viselésének. Ezzel együtt váratott magára a vásárlók rohama, ahogy arról a frankfurti HML Modemarketing piackutató intézet szezonanalízise (februártól júliusig) is tanúskodik. Az intézet a TextilWirtschaft számára évente négyszer exkluzív elemzéseket végez a divattermékeket vásárlók pénzköltési hajlandóságáról. A felmérések során 2200 háztartást kérdeznek ki részletesen divatfogyasztási szokásaikról. A fogyasztók három kategóriába sorolhatják magukat: exkluzív piac, középkategóriás piac, árérzékeny piac.

Már a szezon első négy hónapjának (február-május) eredményei is megmutatják, hogy csupán néhány termékcsoport tudta felkelteni a vásárlók érdeklődését és emiatt csökkentek a divattermékekre fordított kiadások. Az idény utolsó két hónapja (június és július) sem hozott érdemi változást ebbe a folyamatba.

A női divat megkérdőjelezhetetlen éllovasai az elmúlt szezonban a ruhák voltak. A vásárlók nemcsak jóval több ruhát (plusz 6,9%) vettek, mint a megelőző évben, hanem több pénzt is adtak ki értük (plusz 6,5%). Elsősorban a középkategória piacának vásárlói hajtották fel ennek a termékcsoportnak a forgalmát az idény második felében. Egyetlen más termékcsoport sem tudott lépést tartani a ruhákkal. Az előző évhez képest mindazonáltal a szezon vége felé nőtt a blúzok és nadrágok iránti érdeklődés.

Hasonlóképpen kissé magára talált az idény végére a szoknyák és dzsekik forgalma is. Ezzel együtt a nők nemcsak mintegy 10%-kal kevesebb dzsekit vásároltak, mint a megelőző időszakban, de 15%-kal kevesebb pénzt is költöttek erre a célra. Az erőteljes visszaesés egyik oka kétségtelenül a tél és a nyár közötti átmenet hiánya.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás