Fotó: Simonovics Ildikó

Divat

Rotschild Klára-kiállítás nyílt Szegeden

Kultúra-kiállítás-divat

(MTI) – Rotschild Klára legendás divattervező életét és munkáját bemutató kiállítás nyílik a Múzeumok éjszakáján a szegedi Fekete házban.

Fotó: Simonovics Ildikó
Fotó: Simonovics Ildikó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Simonovics Ildikó kurátor a tárlat anyagát bemutató hétfői sajtóbejáráson elmondta, hogy a kiállítást először a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) rendezték meg 2019 novemberében, ám a járvány miatt a tervezettnél jóval korábban be kellett zárni, sokan nem láthatták. Hozzátette:

a szegedi kiállítás tematikája követi a budapesti tárlatét, de több olyan eleme is van, amely újdonság ahhoz képest.

A szakember hangsúlyozta, hogy Rotschild Klára a 20. századi magyar divat meghatározó alakja volt, és még világszinten is kevés olyan tervező lehet, aki szakmájában négy évtizeden át a csúcson tudott maradni. 1934-ben önállósodott és már egy év után jelentős sikereket ért el, 1940-ben pedig ő készítette a kormányzóhelyettes Horthy István választottja, Edelsheim-Gyulai Ilona menyasszonyi ruháját. A szocializmus időszakában, 1956-tól a Különlegességi Női Ruhaszalon művészeti vezetőjeként dolgozott, kosztümjeit hordta Kádár Jánosné és a jugoszláv vezető neje, Jovanka Broz is.

  • A december végéig látható tárlat első része Rotschild Klára életét mutatja be szülei házasságától egészen 1976-os haláláig. A kiállításon számos videóinterjú hallható és látható, melyekben családtagok, munkatársak, manökenek, kliensek mesélnek róla. A látogatók néhány kép segítségével bepillanthatnak a „a vörös divatdiktátor” budai panorámás otthonába is.
  • Egy másik teremben a tervező műhelyét idézik meg, itt a próbababákon szezononként változó nappali, koktél és estélyi ruhák láthatók. A Rotschild-szalont felidéző kiállításrészben pedig emblematikus kosztümjei közül állítanak ki néhányat.

A tárlat különlegessége az a karkötő, melyet Rotschild Klára mindig viselt, és az általa is terjesztett legenda szerint Faruk egyiptomi király ajándékozott neki, hálából, hogy neje számára esküvői ruhát tervezett.

(MTI/bkzg \ brr)

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .