Business

Rivaldafényben a kézművesség

Creativeworld Trends 2023 (2023. február 3-7.)

Sokoldalú, spontán, gondtalan és mindenekelőtt színpompás kreativitással kecsegtet a 2023-as év! A mindennapi élet minden területén egyre tudatosabban terjedő fenntarthatóság megjelent országos és nemzetközi szinten a barkácsolók közösségében is, és ez egyértelműen tükröződik a Creativeworld Trends 2023-on. Három kiemelt témakörben foglalják össze a legújabb kreatív termékek, anyagok és technikák sokféleségét, hogy ötletekkel szolgáljanak a hobbiművész-, barkácskellék– és művészkellék piacon.

„Olyan időket élünk, amikor elkel a pozitív energia, a sok új ötlet és az inspiráció”

– mondta Claudia Herke a bora.herke.palmisano stíluskutató iroda nevében. 

Az erőforrások szűkössége miatt a dolgok nem mehetnek tovább ugyanúgy, mint korábban. Ezért meghatározó a fenntarthatóság a mindennapi élet minden területén, és ezért tükröződik hatványozottan a kreatív ágazatokban.

A bora.herke.palmisano stíluskutató iroda a Messe Frankfurt megbízásából a „rivaldafényben a kézművesség” jelmondat jegyében vonultatja fel a fenntarthatósági ötletek széles tárházát, hogy miként lehet a meglévőből újat teremteni és ezzel biztosítani a fogyasztásban is a fenntarthatóságot.

Ebben nagyon fontos szerepet kapnak a kreatív anyagok és termékek. A mixed media technikának köszönhetően az anyagokat az eredeti rendeltetésüktől eltérően hasznosítják, átfogalmazzák és továbbfejlesztik. A kutatómunka során a stíluskutató iroda dizájnereinek feltűnt, hogy „válságos időkben az emberek újra felfedezik a hobbijaikat, visszatérnek a kétkezi munkához és az alkotáshoz. Éppen emiatt nagy érdeklődés mutatkozik az ismertetők és útmutatók iránt és ezért találunk temérdek információt a legkülönbözőbb kreatív témákról. Az így feltárt újdonságokat és irányzatokat fogják össze a Creativeworld Trends 2023 keretében.

„A szakkereskedőknek így világos áttekintést tudunk nyújtani arról, hogy mi ne hiányozzon a következő kreatív szezonban és hogy miként lehet kiváltani a vevők lelkesedését” – fejtette ki Claudia Herke
A Creativeworld 2023 jelmondata: Rivaldafényben a kézművesség  
A kézművesség a figyelmes sokszínűséget és a felelősségvállalást képviseli. A kötés, horgolás, varrás, festés, rajzolás, illusztrálás, a színek kifejezőereje, a véletlen megidézése vagy a biológiai ihletésű dizájn világában végeláthatatlannak tűnik az anyagok, technikák és kreatív ötletek sokasága. Minden művészeti tevékenység eredője, hogy örömet okoz a saját elgondolásokat megvalósító, kétkezi munka. A bora.herke.palmosano stíluskutató iroda három, a 2023-as hobbi- és barkácsszezont meghatározó irányzatot talált, amelyeket az illustrative power, a sensitive biology és az innocent charm néven fogalmaztak meg.

creativworld-2023-bd-expo-divatmarketing
Az illustrative power trendtéma. Kép: Messe Frankfurt

Illustrative power: intenzív, spontán és megkerülhetetlen

A színek erőteljes használata és az illusztrálás határozza meg az illustrative power trendtémát. A sugárzó és plakatív színek, nyomatok és minták energiát sugároznak, átfedik és ezzel újrafogalmazzák a meglévő dekorációt. A darabokat másként keverik össze, hogy újat kreáljanak. A létező világ és a fantázia egyvelege gondoskodik a spontán eredményekről. Tudatosan törekednek a véletlenre, ezért az illustrative power bátorságot kíván. Bátorság kell olyan technikák alkalmazására, amelynek előre még nem ismerjük az eredményét. Ez minden esetben meglepő kreációkat szül. A kellően érzékeny kézmozgású és igényes művészeknek például a japán szuminagasi technika jelent igazi kihívást (japánul ez lebegő tintát jelent): ennél többféle színű tintát és ökörepét használnak arra, hogy absztrakt mintákat készítsenek egy vízfelületen, amit aztán papírral itatnak fel. Ezen kívül a mindenkor közkedvelt kézírás is szintet lépett: a tipográfia ma már meghódította a térbeli dimenziót. Színes kartonokkal és rafinált vágásmintákkal a betűtípusok művészi jelleget öltenek. A monogramokat és iniciálékat kontrasztosan, intarzia kötéssel dolgozzák be a valóban egyedi ajándékok elkészítéséhez.

creativworld-2023-bd-expo-divatmarketing
A sensitive biology trendtéma. Kép: Messe Frankfurt

Sensitive biology: lágy, körültekintő és a természetből kiindulva szárnyal

A rovarok mikroszkóp alatt szemlélt csodálatos világa jelenti a kiindulási pontot a sensitive biology trendnél. A szárnyas ízeltlábúak világából származó absztrakt motívumokat struktúrákkal, osztásokkal fejezik ki. A rovarszárnyak finom erezete, sejtjei és mezői inspirálják a filigrán és kifinomult mesterműveket. A pillangók például tökéletes mintaként szolgálnak a mesteri domborművekhez. A kiemelő tollakkal és lágy papírokkal igényes üdvözlő lapokat lehet készíteni. A szitakötők, szarvasbogarak, méhek és társaik nemes papírból készített kivágása nagy kitartással és ügyességgel készíthető. A filigrán motívumok világához illő anyagok, fonalak, sodratok, szalagok, huzalok és gyöngyök horgolt, kötött vagy fontot kivitelben kifinomult formát öltenek. Így készülnek például a dísztárgyak, táskák, kiegészítők, fal- és asztaldíszek. Ebben változatlanul komoly szerepe van a makraménak, főként a viseleti díszeknél és a ruhadaraboknál. A különböző sodratok eltérő tulajdonságai miatt változatos és megdöbbentő eredmények születnek. A látványos dekorációknál kézenfekvő a rendhagyó rattan- és nádfonatok alkalmazása.

creativworld-2023-bd-expo-divatmarketing
Az innocent charm trendtéma. Fotó: Messe Frankfurt

Innocent charm: gondtalan, virágzó és sikertől tündöklő

Az innocent charm motívumai és színvilága kissé naiv és egyben gyermeki vonalat képvisel. A mindennapok humoros oldalát a „charming paperworks” kreatív technikával lehet megragadni azzal, hogy szabadon és kötetlenül  készítünk leveleket, virágokat, növényeket sőt akár zöldséget is színezett papírból. A folklórt idézik               a pajaki lámpák, a hagyományos húsvéti, karácsonyi és születésnapi lengyel hagyomány szerint. A tarka csillár szerencsét és jó egészséget hivatott hozni, a hobbiművészeknek pedig a barkácstechnikák és témák széles tárházát kínálja. Az eredetitől eltérő célú újbóli hasznosítás az innocent charm trendnél kiemelkedően gyakori. Sokszínű mintákat készítenek például a megmaradt legkülönbözőbb színű és alakú gyöngyök felfűzésével, amit aztán hímzett vagy kötött anyagba dolgoznak be. Vagy gyapjúmaradékokból kötnek vagy horgolnak zoknit. Mindenben a fantáziadús, apró mintákban vagy figurákban tetten érhető stíluskavalkád jelenik meg.

A Creativeworld Trends 2023. február 4-7. között várja az érdeklődőket az 1.2-es csarnok B61-es standján. A prezentáció üdítő ötletekkel szolgál az árukínálat átalakításához és számos egyedi kreatív darabbal ötleteket ad minden kreatív hobbihoz. „Nekem a Creativeworld Trends a szakvásár fénypontja. Páratlanul kreatív ötletforrás, aprólékosan kidolgozott részletekkel és változatossággal, ami párját ritkítja Németországban és nemzetközi szinten egyaránt” – mondta Eva Olbrich, a Creativeworld és a Christmasworld igazgatója.

A szakmai látogatóinknak és a kiállítóinknak is ez egyfajta kincsesláda, ahol minden alkalomra és minden kreatív hobbihoz igazi kincseket kínálnak.

A Creativeworld szakvásárt 2023 februárjában a fogyasztási cikkek további két szakvásárával, az Ambiente és a Christmasworld seregszemlével egy helyen és időben rendezik a frankfurti vásárközpontban.

  • Creativeworld: 2023. február 4-től 7-ig
  • Ambiente/Christmasworld: 2023. február 3-tól 7-ig

Magyarországi képviselet

 

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .