Divat

Rendhagyó kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes jelmeztervezői számára elsődleges szempont, hogy az elkészített kosztüm kiemelje a tánc szépségét, megteremtse a vizuális színpadi varázslatot. Ennek a kreatív és különleges munkának hátterébe nyújt betekintést a Hagyományok Háza Tradíció és reflexiók – A Magyar Állami Népi Együttes jelmezeinek tükrében című kiállítása.

 A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjainak és fellépéseinek kulisszái mögé tekinthetnek be a tárlat látogatói. Az érdeklődők az Együttes jelmeztervezőinek egyedülálló kiállításába csöppenhetnek. A tárlat egy hosszú távú, közel 15 éve tartó alkotói folyamatot mutat be Szűcs Edit és Furik Rita kosztümtervezők munkáján keresztül. 

A látványos kiállításban összesen 32 db viseletbe öltöztetett kirakati baba jelenik meg, fele-fele arányban a két tervező munkájából, illetve előadásokon készült fotók is reprezentálják a kosztümöket. A tárlatba lépve úgy érezheti az ember, mintha az Együttes egy fellépésének kulisszái mögé érkezett volna, a jelmezek és a különleges installáció között sétálva egy-egy előadás hangulatából is ízelítőt kapnak az érdeklődők.

A viseletek bemutatása mellett installáció és videós bemutatók idézik meg az együttes előadásainak különleges színpadi hangulatát, Dömölky Dániel fotográfus képein pedig a tánc egy-egy kimerevített pillanatát láthatják.

Fiktív öltözéktanulmányok is részei a kiállításnak, ami a tervezői folyamatnak azokat az állomásait prezentálja, ahogy az alkotó fejében tovább alakul, fejlődik egy-egy jelmez készítése során megszületett gondolat.

A kiállítás a Hagyományok Háza, Kallós Zoltán kiállítótermében (ingyen) látogatható április 15-ig.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás