Divat

Pinkponilo presents: Eldobhatatlan – pop up kiállítás és launch party

2022.05. 20-21.

A Pinkponilo stúdió a tudatos életmódra, designra és művészetre építve, folyamatosan fejleszti magát tudásbázisú kreatív stúdióvá. Most a Pinkponilo egy kétnapos, pop-up kiállítással ünnepli ruháinkat, mint emlékeink őrzőit, életünk lenyomatait, titkaink tudóit. Ennek érdekében olyan alkotásokat láthatnak az érdeklődők, melyek a ruhákat így mutatják be:

továbbörökítésre érdemes, értékes alapanyagként, sőt bizonyos esetekben felbecsülhetetlen eszmei értékkel rendelkező tárgyként, nem pedig eldobható, semmitmondó divatcikként.

Az esemény helyszínét a Hungary L!ve Studio biztosítja az Eleven Tavasz Fesztivál keretében. 

MNTS MSKNT – summer drop

A kiállításon debütál tervezőnk, Burány Vera egyedülálló, interaktív márkája, a MNTS MSKNT is nyári kollekciójával, melynek célja nem csupán a vásárlóit bevonni a jellemzően a háttérben zajló folyamatokba, hanem saját ruhatáruk egy darabját is, mely így egy új design részeként kaphat új életet. Minden megrendelhető termék egy alkatrésze szabadon változtatható: ebbe építjük be a készítés folyamán a vásárló egy, vagy több saját, már meglévő, de kihasználatlan ruhadarabját. A termékek további alkatrészei deadstock, vagy organikus alapanyagokból készülnek, a szabászati hulladékok pedig kiegészítő termékekben kerülnek felhasználásra.

Tóth Fanni: Eco Stories

„Az Eco Stories c. projektben a múltat rétegeztem a jelennel, ami többet mutat, mint az én személyes történetem. Emlékekkel átszőtt, családi hímzett textileket használtam fel egy új, funkcionális anyagkészlet létrehozásához. Nem csupán az alapanyagot kölcsönöztem nagyszüleink idejéből, hanem a korszakra jellemző mentalitást is, miszerint mindent újra fel lehet használni valami másra.

Kortárs technikákkal; szitanyomással és gépi hímzéssel írtam át a hagyományos motívumrendszert és írtam tovább a régi szövetek történetét.
A projekt fő célja az upcycling népszerűsítése mellett az, hogy megtanuljuk értékelni a ruhatárunk darabjait, a már legyártott textileket és gyógyítsuk meg, tartsuk a körforgásban, ha már az adott darab nem tudja betölteni eredeti funkcióját.”

Bokányi Nóra

“Alkotói munkásságomat a recycling elv jellemzi. Számos projektem a cirkularitásra épül, így a diplomamunkám is egy újrahasznosított textilkísérleti folyamat volt. 2019-ben végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mester fokozatán. Alkotói munkáimban fontos szempontnak tekintem a körforgást, felhalmozott elhasznált textilek visszaépítését és az ökológiai lábnyom csökkentését. A hétköznapok egyszerűsége, praktikuma alap kiindulópontjai az újraértelmező alkotói folyamataimnak: visszaforgatni, végletekig „széthasználni” mindent, amit csak lehet – így az elhasznált, jelentéktelennek vélt dolgainkat újra átjárhatja az élet és a lélek.”

das fanni KIMONO

A kimono/köntös/kardigán vagy bárhogy is nevezzük egy jó alap, ami mindenkinek jól áll és lehet rá alkotni, mint egy üres lapra. Hangulatok, praktikum, saját tervezésű minták, formák, különleges anyagok, kollaboráció. Fentartható és környezettudatos módon. Ezek a márka alapjai.” 

A kiállításon bemutatjuk Ságodi Nelli és Tar Etelka a Budapesti Metropolitan Egyetem kézműves tárgykultúra alapszakos hallgatóinak formakereső, destrukcióra és restrukcióra épülő munkáit is. 

Nyitvatartás

A kiállítás 2022. május 20-án 12 és 17 óra között, valamint május 21-én 12 és 19 óra között látogatható. 

A kiállítás után, 2022. május 21-én 19 órától egy kötetlen beszélgetésre és koccintásra várjuk a kedves érdeklődőket.

A kiállítás támogatói: Budapesti Metropolitan Egyetem, Bartók Boulevard, Hungary L!ve Studio.

Ki is alkotja valójában a Pinkponilo csapatát?

A Pinkponilo kreatív alkotóműhely célkitűzése 2017-es indulása óta a fast fashion üzletek által meghatározott hazai öltözködéskultúra átalakítása, a divatról és öltözködésről való gondolkodás elmozdítása a tudatosság irányába.

A Pinkponilo tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozik, hazai tervezőkkel működik együtt, és olyan workshopokat szervez, melyeken a résztvevők saját ruháikat elkészítve vagy megjavítva alakíthatnak ki egy fenntarthatóbb ruhatárat. A műhely emellett befogadótérként, események helyszíneként és szakmai partnerként is működik, legyen szó kulturális, művészeti vagy divatprojektekről. 

A Pinkponilo tudatosan kutatja azokat a tervezőket, akik újszerű anyagokkal, illetve textilek újrahasznosításával kísérleteznek, keresik az együttműködést azokkal a hazai cégekkel, akik ipari szinten hasznosítanak újra textilhulladékot, illetve nemzetközi cégekkel, projektekkel, akik olyan új textiltechnológiákat dolgoznak ki, amikkel például lehetséges a víz és károsanyag nélküli textilfestés. A Pinkponilo működése óta hívja fel a figyelmet a textilipar okozta károkra és a túlvásárlás következményeire, a helyi tervezők egyedi alkotói szemléletét kiemelve. Célunk a fenntartható öltözködés és ruhakészítés kutatása, terjesztése, és a hazai tervezők és szakemberek a társadalom széles körében való promotálása. www.pinkponilo.com

A stúdió a kezdetektől fogva az 5. kerületi Paloma Művészudvarban működik. www.palomabudapest.hu 

A Pinkponilo alapítói és tervezői nem a megszokott formában gondolkoznak a divatról és az öltözködésről, minden saját projekthez és ötlethez egyedileg készülnek öltözékek. Az alkotásokat Burány Vera, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett divattervezője hozza létre, a kivitelezésben kiegészíti Kudron Anna, aki női szabóként tanult tovább a MOME művészeti menedzsment diplomáját követően. Szabó Viktória a stratégiaépítésben vállal vezető szerepet, és művészeti területen töltött éveknek köszönhetően a film és a színház világából érkező megkeresésekre közösen, vagy további alkotókkal kiegészülve tudnak konceptuális öltözék darabokkal reagálni.

A workshopokon közösségi esemény keretében készülnek a női öltözékek, általuk az egyedi készítés, a tervezés és a varrás megszerettetése kerül fókuszba, női ruhadarabokra koncentrálva, olyanokra, mint kimonó, női ruhák, pólók, pulóverek, fehérneműk. Ezek esetében vagy helyben gyűjtött régebbi, akár hazai gyártású textileket, vagy európai forgalmazó partnerünkről származó organikus textileket használunk. A stúdióban készült ruhadarabok által a résztvevők megtapasztalják a ruhakészítés lépéseinek időigényességét, a kézi és gépi technológiák szükséges szakmai hátterét, illetve a textilek egyedi tulajdonságait.

Alkotóműhelyünkben más tervezőkkel és művészeti diákokkal is együttműködünk, számukra alkalmi projektekhez helyet és eszközöket biztosítunk vagy munkáinkban segítenek. Ezáltal mi is sokat tanulunk, hiszen első kézből értesülünk terveikről, igényeikről, és láthatjuk kollekciójukat, projektjeiket. Ezáltal hosszú távú együttműködések keretében közös programokat hozunk létre, legyen szó akár a fenntartható divatra és öltözködésre fókuszáló kerekasztal beszélgetésekről, pop-up kiállításokról és vásárról, vagy tervezőket bemutató eseményekről.

(Pinkponilo) 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .