Divat

Bubifrizura a Charleston ruhához

Kiállítás: A modern nő mítosza

Bubifrizura a Charleston ruhához – A viharos húszas évek modern nőjének jelképe. Euskirchenben eredetiben csodálhatjuk. 130 eredeti öltözet, visszafogottan díszítve, a Lamé gallérok rókaprém szegéllyel, a műszőrmék később jöttek.

Euskirchen – ennek a vidéki kisvárosnak a nevét sem a divatrajongók, sem az ágazat szakemberei nem igazán kapcsolnák a divathoz. Régen elmúltak azok az idők, amikor ez a régió a textilanyagairól volt híres. Mégis érdemes a divat iránt érdeklődőknek és inspirációt keresőknek elutazni a Rajnamenti járási székhelyre. Euskirchenben ugyanis az LVR –Industriemuseum, ( Nordrhein Westfalen tartomány ipari múzeumok) részeként működő textilmúzeum (Tuchmuseum)  korábbi sikeres kiállításai után ismét egy figyelemre méltó, jól összeválogatott divatkiállítással várja a látogatókat. A „Mythos Neue Frau” (A modern nő mítosza) című kiállítás a 20. század elejének divatváltozását mutatja be. Úgy is, mint a társadalmi változások tükrét.

Több mint 130 eredeti öltözet látható, köztük az 1920-as évek klasszikusai, mint az un. Stresemann vagy a Charleston-ruhák, korabeli női sportruházat és az 1910-es évek reformruhái. Ezekhez kapcsolódóan a kiállítás történelmi hétköznapi tárgyakkal, fotókkal, korabeli divatmagazinokkal és filmekkel eleveníti meg az 1910 és 1930 közötti időszakot.  

A divat illeszkedik a változó társadalomhoz. Különösen igaz ez a jelentős változások idején, például éppen napjainkban. A növekvő digitalizálás, az egyéni igények szerinti gyártás gyorsabbá és olcsóbbá válása, a fogyasztók környezettudatossága, az állatvédelemre való figyelem, mind olyan trendek, amelyek a következő szezonok divatját jó értelemben, a fenntarthatóság irányába befolyásolják. A „Mythos Neue Frau” kiállítás ebbe a folyamatba ad betekintést, 2019. november 17-ig lehet megnézni. Akik nem tudnak a kiállításra Euskirchenbe utazni, megvehetik a kiállítás katalógusát 9,95 eurós áron.  

A legérdekesebb látnivalók

A kiállítást a valamikori Cromford textilgyárban berendezett ipari múzeumban rendezték be, olyan autentikus színhelyen, amely a Rajna- és a Ruhr vidék iparosodásának történetéhez kapcsolódik. A kiállítás további együttműködő partnerei  az LWI-Industriemuseum Textilwerk Bocholt és a Ruhr Museums Essen. 

LVR Industriemuseum – Tuchfabrik Müller

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás