Business

Peep show, sakkterasz és Tamaris latte

Üzletet lehet így is építeni: egyszerű, spontán és emberközeli megközelítéssel. 

Dobos Emese

 

 

Hován Mária, a Tran-Co Kft. ügyvezetője közel három évtizede indította el férjével közös vállalkozását. Mára négy cipőboltot működtetnek Debrecenben, a legismertebb európai cipőmárkákat forgalmazzák. Nem csak távoli magyar városokból, de külföldről is járnak kifejezetten hozzájuk cipőt vásárolni. Nem csoda – vevőközpontú megközelítésük és innovatív ötleteik példaértékűek.

 

 

Milyen cipő kell a nőknek: inkább szép vagy inkább kényelmes?

A nőknek elsősorban szép cipőkre van igénye. Azonban sokszor a láb adottságai, esetleg bizonyos lábdeformitások miatt vagy éppen az idő előre haladtával sokan kényszerülnek arra, hogy a kényelmet előtérbe helyezzék. Nem könnyű döntés a szépről lemondani és elfogadni azt, hogy az egészségünket kell előtérbe helyeznünk. A cipőkereskedelemben a vizualitás nagyon fontos, a vásárló azt a cipőt szeretné a lábára felpróbálni, ami a polcon tetszik neki. Nagyon nehéz a helyes döntés felé terelni és elfogadtatni vele, hogy a lábforma korlátozza a lehetőségeket. Természetesen ezért foglalkoztatunk az üzleteinkben gyakorlott, tanácsokat is adni tudó értékesítőket, mert a vásárlóknak szüksége van a tanácsokra, vagy adott esetben a megerősítésre. Nem szívesen adunk el olyan cipőket, amiről mi magunk nem vagyunk meggyőződve, hogy hosszú távon elégedett lesz vele a vásárlóink. Elmondhatom, hogy olyan munkatársaim vannak, akik kreatívak, önállóan is képesek dolgozni, sokszor olyan ötletekkel állnak elő, ami működik és növeli a forgalmunkat, emellett képesek az én ötleteimet is megvalósítani, ami néha azért nagy alkalmazkodást igényel. Az üzleteinknek óriási kirakatai vannak, üzletenként 6-8 kirakat, ezt is önállóan rendezik és olyan szépek a kompozíciók, hogy a debreceniek csodájára járnak.

Hogyan látja az online értékesítést, mi az eddigi tapasztalatuk ezzel?

Az online értékesítés nagyon fontos, de nagyon nehéz területe a szakmának. Pontosan ez a tanácsadási szakasz hiányzik belőle, ugyanakkor standard alapmodelleknél például kiválóan működhet. Mi is igyekszünk ezen a területen fejlődni, egy hónapon belül szeretnénk elindítani egy modern web áruházat, ami felveszi a versenyt a legjobbakkal. Most ezen dolgozunk. Próbáljuk a folyamatokat egyszerűsíteni és automatizálni, amennyire csak lehet. Ez a munkaerőt is kíméli, illetve átláthatóbbá teszi a munkánkat. Elgondolkodtató, hogy ezen a területen mekkora kihasználatlan lehetőségeink vannak! A jelenlegi webshopunk 3 éve működik, de ez inkább arra volt jó, hogy megtanultuk kezelni és a vásárlóink a bolti vásárlás előtt megnézték a kínálatunkat. A mi vevőink szeretnek velünk találkozni, még mindig igénylik az élő emberi kapcsolatot, kíváncsiak ránk és külföldről, Magyarország távoli városaiból is eljönnek hozzánk cipőt választani.

Facebookon is nagyon aktívan jelen vannak videós „élő” bejelentkezésekkel. Mennyire tartja elengedhetetlennek a közösségi médiát, miben látja a legnagyobb erejét?

A közösségi médiának nagy szerepe van abban, hogy ott felvállaljuk az egyediségünket, kiemeljük azt, hogy mi nem a 12 egy tucat cipőkereskedő vagyunk, hanem egyéni látásmóddal, egyéni és eredeti ötletekkel, élményekkel tudjuk megajándékozni a mi vevőinket. Azt szoktam mondani, hogy cipőt bárhol lehet venni, bármilyen áron, bármilyen minőségben, de azt az élményt, hogy nálunk vásárolják meg azt a cipőt, ezt csak mi tudjuk nyújtani a vásárlóinknak.

A közösségi média szerepe óriási, hiszen ahogy mondják, a Facebook az új tévé és ez valóban így van. Te adhatod a műsort, ha van elég bátorságod hozzá. Nem könnyű kiállni a „közönség” elé és felvállalni magad, illetve magadat adni a látható vagy éppen hallható hiányosságaiddal, hibáiddal együtt. Nekem a gyerekeimmel volt a legnehezebb elfogadtatni ezt, hiszen furcsa volt nekik, hogy az anyjuk, akit a konyhából ismertek, egyszer csak megjelenik azon a közösségi oldalon, amit ők is használnak, és élő adásokban beszél a vásárlókhoz. Én szívesen beszélek a cipőkről és ezek az élő bejelentkezések néhány percet vesznek igénybe. Nekem sokkal kézenfekvőbb, mint posztokat írni és fotózni és feltölteni azokat. Időt spórolok vele és a vásárlóinknak tetszik, amit csinálok. Egyszerű, spontán, emberközeli és a mi korosztályunk ehhez van szokva. Legtöbben a 45-55 éves korosztályból nézik, de ha olyan a téma vagy a bemutatott cipő, akkor időnként a 35-45 évesek érdeklődnek. Vásárlóink 80%-a ebből a korosztályból kerül ki.

 Mit tapasztalt, milyen kezdeményezésekre, akciókra kapják fel leginkább az emberek a fejüket?

Manapság nagyon nehéz lázba hozni a vevőket és azt sem mondanám, hogy pont az ár lenne az, amivel lázba tudjuk hozni őket. Ha jól tudom, a vásárlásoknál a 8. helyen szerepel a döntés meghozatalában maga az ár. És sok minden más megelőzi azt. Például a minőség, ami az áru minőségére és a kiszolgálás minőségére is vonatkozik. Az élmények, amiket a vásárlás során kapnak a vásárlók, nagyon előkelő helyen szerepelnek. Ezekre van most a legnagyobb igény.

A márkák alapján döntenek a vásárlók? 

Már 20 évvel ezelőtt eldöntöttük, hogy ismert európai cipőmárkákkal szeretnénk dolgozni, főleg azokkal, akiknek hiszünk a termékeiben, persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy emberileg is közel álljanak hozzánk. Ha szeretünk valakivel együtt dolgozni, abból mindig jó dolgok születnek és a siker nem marad el.

Melyek voltak az eddigi legemlékezetesebb és legeredményesebb, legtöbb embert megmozgató ötletei, kezdeményezései?

Az elmúlt évtizedekben sok mindent kipróbáltunk, csináltunk peep-show kirakatot egy januári akció ideje alatt, ami nagy port kavart, elterjedt a városban, hogy bezártak a cipőboltok és mindenütt peep-show nyílt helyette. Kaptunk hideget, meleget…  A boltban dolgozó kolléganők humorérzékére is nagy szükség volt, hogy jól tudják kezelni ezt a „játékot”. Mindenesetre nőtt a forgalmunk, a kíváncsiság bevonzotta a vásárlókat.

Gyakran csatlakozunk ismert márkák akcióihoz, így tartottunk cipővarró bemutatót a Berkemannal, kaparós sorsjegyet „árultunk” vagy éppen szintén velük használt cipőket számítottunk be. Ezek mind nagyon sikeres akciók voltak. Tavaly augusztus 20-án például egy Berkemann köcsögfát állítottunk fel a bolt előtt, amin színes fapapucsok voltak és ott kellett szelfizni a vásárlóknak, majd szavazhattak a Facebook oldalunkon a legaranyosabb fotóra és a győztes fotót készítő kapott egy Berkemann ajándékcsomagot. Tavaly és az idén a Waldläuferrel is népszerűsítettük a márkát a Járunk? illetve a Jól áll a Waldläuferem című játékokkal.

Meséljen a sakkterasz és a kávézó ötletének megszületéséről és a cipőmárkákról elnevezett kávéfajtákról!

Mindig újabb és újabb ötleteken dolgozunk, így született a sakkterasz ötlete és a kávézóé, ahol a mi kávékülönlegességeink egy-egy cipőmárkáról kapták a nevüket.

A sakkterasz például azért nagyon jó, mert amellett, hogy népszerűsítünk egy nagyon jó sportot, megkülönböztetjük magunkat más cipőboltoktól. Mindenki tudja, hogy abba a cipőboltba érdemes menni, ahol a sakkterasz van, ott vannak a legjobb minőségű cipők. A sakkterasz szinte minden Debrecenről készült image filmbe bekerült, sőt vannak olyan nagy multinacionális cégek, akik a toborzó filmjükbe is betették. Sokan érdeklődtek, hogy ők is szívesen csinálnának ilyen sakkteraszt és én szívesen segítek ebben mindenkinek.

A kávézó ötlete onnan jött, hogy jó lenne egy férjmegőrzőt csinálni, mert a nők jobban tudnának vásárolni, ha a férjük nem siettetné őket. Így alakítottunk ki egy 30nm-es profi kávézót a dolgozói öltöző helyén. Nagyon finom kávéink vannak, például Ara melange, Tamaris latte, Berkemann capuccino, Waldläufer espresso és így tovább. A vendéglátás nehéz szakma, ennek ellenére bővíteni szeretnénk a repertoárt süteményekkel, salátákkal, szendvicsekkel.

„Egyébként magunk között sem azzal a kérdéssel zárjuk a napot, hogy hány vásárló volt ma, hanem azzal, hogy sok vendég volt-e a boltban. Hiszen a 21. század modern hozzáállást igényel a kereskedelemben is. Mi inkább vendégként fogadjuk az érdeklődőket, akiknek a napját jó házigazda módjára kellemes élményekkel igyekszünk szebbé tenni. És a jó vendég, ha elégedett, egyre többször szeretne látni minket. Így egyre többször egyre több cipőt nálunk fog megvásárolni” – mondja Mária.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás