Business

Papírmentesen, raktár nélkül – 2020-as stratégiák

Négy szakterület képviselőjének álláspontja arról, miként lehet hatékonyabb az üzletmenet. A piaci verseny állandó alkalmazkodásra, megújulásra serkenti a gazdasági élet szereplőit. Összeállításunk néhány tevékenységi terület kapcsán azt mutatja be, hogy milyen utat, stratégiát érdemes követni a 2020-as évben.  Csémi Klára/ DivatMarketing

Annak idején az elsők között használtak faxokat és nyomtatógépeket, és a korszerűség iránti igény mindmáig alapvetés a minőségi férfidivatot forgalmazó vállalkozás számára. – Ha nem alkalmazzuk idejekorán a legújabb technológiai újításokat, akkor elveszítjük a kapcsolódási pontokat azokkal a világcégekkel, amelyekkel együtt dolgozunk – tekint vissza Berendi András, a Roland Divatház Zrt. vezérigazgatója.

Mint mondja, az adatokat jó ideje nem saját szervereken tárolják, hanem felhőben, így azok bárhonnan elérhetők. A legmodernebb szoftverekkel dolgoznak, és a programokat nem vásárolják, hanem maguk írják vagy bérlik, majd azokat a beszállítóik állandóan frissítik. A munkatársak ugyancsak a legmodernebb eszközökkel dolgoznak.

Elektronikus berendezésekkel váltjuk ki a papíralapú működést. Nálunk nincsenek printerek, csak scannerek és nagy képernyők, van, akinek kettő is. Nincs ebben semmi különleges, csak talán az elsők között mentünk át a hídon. Ha nőni akartunk, akkor ezt kellett tenni

– állítja Berendi András.

A kétségtelen anyagi áldozatokkal járó fejlesztések eredményeként három év alatt közel duplájára nőtt a forgalom, ugyanakkor a központban kevesebben dolgoznak, mint valaha.

A rendelkezésre álló adatok sokaságából rengeteg elemzést készítünk. Két kollégámnak már ez a dolga, nem pedig az, hogy kávét főzzön, vagy beengedje az érkezőket az ajtón, mert azt egy számítógépes kamerarendszer végzi. Ettől gyorsabbak, frissebbek és eredményesebbek vagyunk – fogalmaz a cégvezető.

A technológiai fejlődés teret nyer másutt is. Az idén a pénzügy és a könyvvitel teljes gépesítése van soron. Így amint egy terméket eladnak valamelyik üzletben, azt a program lekönyveli, és nem lesz szükség további pénzügyi, könyvelési műveletre. 

A jelentős változások jegyében megszűnik a korábbi szállítási rutin, amelynek során az áru a külföldi partnerek központi raktárából előbb a divatház központi raktárába került, majd onnan vitték ki az üzletekbe. – A partnerek közvetlenül, futárszolgálatokkal szállítanak a boltjainkba, így megszüntethetjük a raktárunkat. Ezzel az egyszerűnek tűnő, de elképesztő logisztikai változással a folyamat egy-két héttel rövidebb – vázolja a szakember. Végül a legfrissebb fejlemény:

a vonalkódos árazócímkék nyomtatása a központból az üzletekbe kerül.

Vettünk húsz nagy teljesítményű printert, ezen túl a címkéket a boltokban nyomtatjuk ki. Kiszámoltuk, hogy ha átlagosan két nappal korábban kerül az eladótérbe az áru, akkor a befektetés egy év alatt megtérül. A számok egyértelműen erről tanúskodnak – hangsúlyozza Berendi András.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás