Business

Pangás a távol-keleti sneakerpiacon

Árumenedzsment

Egyre több sneaker, egyre több mainstream, ugyanakkor egyre kevesebb érkezik jelenleg a cipőkereskedésekbe. Az európai cipőgyártás is problémákkal küzd.

Az egyik portugál gyártó pontosan szállít, a másik vigasztalni kénytelen a vásárlóit, mivel a kínai alkatrészek nem érkeznek meg időben. Ez már a düsseldorfi Gallery Shoes & Fashion szakvásáron is az egyik fontos téma volt. Különösen érzékenyen érinti a kereskedelem szezonnyitását a távol-keleti pangás. Többnyire négy-nyolc hetes késésekről számolnak be a kereskedők. Van olyan gyártó, aki még egyetlen cipőt sem szállított le.

Brigitte Wischnewski, a lübbeckei Meyer Schuhe vezetője így értékeli a helyzetet:

A vásárlók részéről jelentős kereslet mutatkozott, június és augusztus között nagyon jó volt a cipőforgalom, az ősz is igen biztatóan indult, ennek következtében most tényleg úgy állunk, hogy nincs elég cipőnk.

Nem ő volt az egyetlen, aki óvatos volt a rendelési tételek meghatározásánál és csökkentette a limitet. Mostanra viszont áruhiány állt elő, ami különösen bosszantó a vásárlásra vágyó és hajlandó ügyfelek sokasága láttán az áruházban. Sok kollégájához hasonlóan ő is intenzív kutatásokat végez a tartósan jó raktárkészletekkel rendelkező európai beszállítók körében. Ilyen többek között a Gabor, az Ara, a Lloyd és a Ricosta.

Heinrich Zumnorde, a münsteri Zumnorde tulajdonosa kevesebb nehézséggel küzd, és arról számol be, hogy szeptember közepe óta az áruk hozzávetőlegesen 80%-a beérkezett üzletházába. Mint mondja:

„Az igaz, hogy a sportmárkák kivételével szinte alig forgalmazunk távol-keleti árut. Ráadásul az a szóbeszéd járja rólunk a beszállítók körében, hogy a hat hétnél tovább tartó szállítmányi csúszásokat nem tudjuk elfogadni – ilyenkor vagy bizományba vesszük át az árut, vagy már egyáltalán nem fogadjuk be őket.”

A minőségi áruk rövidtávú beszerzése ugyanakkor lehetetlenné vált.

Némi csúszásról számol be Aldwin Moreira da Silva is, a trieri Loft Shoes vezetője: Az Ugg már bejelentette, hogy az áruja késni fog. Ugyanez a helyzet a United Nude-dal is – ők Kínában gyártatnak. Ettől eltekintve eddig nem sokszor tapasztaltunk szállítási késlekedést, talán azért sem, mert későn rendeltünk, és csak ezekben a napokban fog beérkezni az áru az üzletünkbe.”

Moreira da Silva további rendeléseket akar még leadni. A Vic Matié még rendelkezik némi raktárkészlettel, és a Kennel & Schmenger is szállítóképes egyelőre. Utóbbinak még tavalyról is maradt raktárkészlete, amiről viszont ezt mondja: „Azonban az áthidaló segélyezés III. miatt december végéig ehhez nem nyúlhatunk hozzá.”

A mostani tapasztalatok alapján sok beszerző vizsgálja felül a következő tavaszi megrendeléseinek csökkentését.

Ahogy Wischnewski fogalmaz: „Úgy fogunk bevásárolni, hogy 2022 tavaszára észszerű árukészletünk legyen a 2020. tavaszi/nyári bázison.”

CW/SR/ TextilWirtschaft

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .