Divat

Őszre szánt avantgárd, Prágából

Fotó: MBPFW

Idén a belváros szívében elhelyezkedő Kotva áruház teljes harmadik emelete adott otthont a Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2017/18-as őszi-téli kollekcióinak. A bemutatókat négy napon át számtalan izgalmas és inspiráló kísérő rendezvény egészítette ki.

Azért is vártam a legújabb prágai divathetet, mert több szervezővel és tervezővel is közeli (munka)kapcsolatba kerültem az elmúlt hónapok során. Számos márka már megmutatta kreációit az elmúlt években Budapesten, így akár a hazai divatkövető közönség számára is ismert nevek hangzottak el. A szervezők személyében a legelhivatottabb, szívélyes és segítőkész embereket ismertem meg. Igazán lendületes, fiatal csapat, akik igazi hivatásuknak tekintik, hogy a cseh kreatív tehetségek munkásságát támogassák.

A könnyűipar, amelyre természetesen a kortárs, feltörekvő márkák is építkeznek, sajnos kísérteties hasonlóságot mutat a hazaival, azonban számtalan emberi, városi és kormányszintű tényező miatt mégis könnyebbnek tűnhet a helyzetük.

Rendkívül izgalmas testközelből figyelemmel követni azt, hogyan irányul a nemzetközi divatszakma és (szak)sajtó érdeklődése újabban a visegrádi tervezők és Kelet-Európa felé. Vajon hogyan tudnak helyet követelni maguknak a nagynevű, kétségkívül támogatóbb háttérhelyzettel rendelkező divatmárkák soraiban ezek a helyi, sokszor néhány éves divatmárkák?

A kísérő rendezvények igazán interaktívvá tették a divathetet. A fiatal tervezők dedikált termékeit árusító popup üzletek mellett szakmai konferencia és szeminárium, jótékonysági gyűjtés és est, valamint a fiatal tehetségek körében meghirdetett bemutatkozási lehetőség és (anyagi) támogatás is helyet kapott a MBPFW programpalettáján. Számos (divat)magazin is készült valamilyen kiegészítő rendezvénnyel és a fenntarthatóságnak is fontos szerepet szenteltek a szervezők.

Nehéz lenne néhány bemutatót, kollekciót kiemelni, hisz ahány tervező, annyi karakteres és egyedi hang, annyi stílus vonult fel a reflektorok kereszttüzében. Ha közös jellemzőket keresnénk, azok a következetes és szépen felépített kollekciók voltak, és az, hogy kiválóan mozogtak a dizájnerek kreációi azon az érzékeny határmezsgyén, ami az abszolút hordhatóság és az avantgárd egyediség között húzódik.

Hogy csupán néhányat emeljek ki,

Nekem nagy kedvencem volt Miro Sabo kollekciója, amelyben a fiatal tervező (aki egyébként még a divathét ideje alatt elnyerte a Czech Grand Design fődíját) izgalmas színkombinációkat küldött kifutóra: az egyszerre lezser, sportos ám mégis nőies darabokat érdekes megoldásokkal és képregényes részletekkel fűszerezte. Daniela Peskova dekonstruktív stílusjegyekkel és elnagyolt megoldásokkal, asszimetriával tette igazán kívánatossá a hagyományosnak tekinthető alapdarabokat, amelyek így teljesen új megvilágításba kerültek. Az egyik kedvencem a LAFORMELA kollekciója volt.

A csupán néhány éves márka rendkívüli sikereket tudhat magáénak, kitűnően játszanak a trendekkel, miközben a szocialista éra szubkulturális jegyeiből merítenek ihletet. A Nehera márka tudhatja magáénak az egyik legfényesebb sikersztorit: új életet leheltek egy sokáig porosodó, patinás márkanévbe és sikeresen vannak jelen a világ számtalan impozáns üzletében. A márka luxuskategóriás termékei valóban megdobbantják a szívünket.

Petra Ptácková és Jan Cerny nagyon sajátos univerzumot kreálnak kollekcióikkal. Petra képzeletében (és kezei között) minden egyes darab aprólékosan van kidolgozva, alkotásaiban elmosódik a különbség divat és művészet között. Jan a férfidivat egyik legfényesebb cseh csillaga: a fiatal tervező nem fél összekoszolni a kezét. Különleges festéssel és felületkezelésekkel dolgozott az alapanyagain, amelyekből szemtelenül úttörő darabok születtek.

A divathét egyik legkülönlegesebb helyszíne kétségkívül a fő lokációval szomszédos Grand Hotel Bohemia Boccaccio bálterme volt, ami Zuzana Kubicková legújabb darabjainak debütálásához „asszisztált”: a tervezőnő haute-couture-be hajló díszítésekkel fűszerezte meg egyébként is szemet gyönyörködtető, látványos sziluettjeit, amelyek a fülledt érzékiséget sem nélkülözték és a show-t kiegészítő erotikus revütánccal karöltve utánozhatatlan atmoszférát hoztak létre.

Az egyik legtöbbek által (méltán) várt bemutató Jakub Polanka nevéhez fűződik: a talán legelismertebb divattervező kollekciója tökéletes záróakkordként szolgált a divathét bemutatóinak nagyszabású szimfóniájához. Csak úgy hemzsegtek a különleges textúrák, a plisszírozott alapanyagok, izgalmas sziluettek a gazdag színpalettán, melyek végül egy koherens kollekcióban olvadtak össze.

Március végén Prága megérdemelten vonzotta magára a divatvilág figyelmét! Szeptemberben ismét találkozunk!

Dobos Emese