Divat

Őszi divatlexikon

TW DIVATTRENDEK – 2018. ŐSZ

TextilWirtschaft online

Minden szakmának megvannak a saját kifejezései. A divat esetében csaknem minden szezon új fogalmakat is hoz magával, amelyek azután a közösségi média és a véleményvezérek csatornái útján egyre gyorsabban rögzülnek a fogyasztókban is.  A TW-lexikon most azokat a fogalmakat tekinti át, amelyek fontosak lesznek az előttünk álló ősz folyamán. B-től, mint Boyfriend blézer T-ig, mint Teddy.

 Boyfriend blézer

Bő szabású kabátka, mintha a barátunk szekrényéből csentük volna el. Széles vállakkal és derékban alig szűkítve lezser hatást kelt, mind farmernadrághoz, mint ruhához viselhető. Manapság jól fogy erősen férfias hatású, kétsorosan gombolt zakóként is.

 

Fake

(angol kifejezés, jelentése: hamis, utánzat). Olyan ruhadarab vagy anyag, amely kinézetre másnak tűnik, mint amilyen valójában és a javuló gyártási minőségnek köszönhetően egyre inkább alternatíva pl. a valódi szőrme és a pehely használata helyett és nem csak az állatkedvelők számára. A műszőrme ebben a szezonban is fontos téma, a dzsekiket pehely helyett egyre gyakrabban műszállal töltik.

 

Herringbone

(angol, jelentése: halszálkaminta). Mostanság minden mintás, leginkább halszálkamintás. Hagyományosan főleg tweed anyagok jellemzője volt, de ma már egyre több laza jersey is ilyen mintával készül. Különböző színű fonalak használatával még mutatósabb lehet.  

 

Mouliné fonal

A strukturált felületek izgalmasabbá teszik az árut. A mouliné fonalat különböző színű ágakból fonják, amelyek érdekes színhatást eredményeznek. Ez remek figyelemfelkeltő az utcai viseletek esetében.

 

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás 

Oxford kocka

Széles csíkok hálózata világos alapon. Aktuálisan divatos színekben. Manapság nincs blézer vagy kabát Oxford kockás minta nélkül. Elegáns, de mégis modern, felfrissíti a régi formákat és lágyítja az újfajta, szögleges szabásvonalakat.

 

Scuba

(angol, jelentése: légzőkészülék). Egy rugalmas, kétoldalt használható – a neoprénre emlékeztető, de annál puhább és vékonyabb anyagminőség neve. Belső oldalának tapintása a jerseyre hasonlít. Leginkább könnyű szabadidős modellek készítésére használják, ahol kiemelten fontos a lezser megjelenés.

 

Slip-on fazon

(angol, jelentése: belecsúszik). A divat már elképzelhetetlen a bebújós loafer cipők nélkül, de nem csak ezek vehetők fel egy pillantás alatt. A slip-on ruha selymes tapintású anyagból készül, gyakran csipkedíszítéssel és igen hasonlít a hagyományos fehérneműre. Sokféleképpen kombinálható, viselhető magában vagy T-shirt és magasnyakú pulóver fölött.

 

Tartán

Eredetileg egy skót klánhoz való tartozást jelképező, szövött minta. Vagy éppen annak a jele, hogy jó érzékkel választunk a divatos minták között, mert a tartán jelenleg az egyik legfontosabb divat desszin. Szintetikus anyagból készül, többnyire modakril, poliakril és poliészter keverékekből.

 

Tapered fit

(angol, jelentése: kúpszerű). A csípő- és a fenékrészen bő szabású, a lábszáron lefelé szűkülő nadrágfazon. A 80-as évek idejét idéző forma, amely újra divatba jött.

 

Teddy 

Pont olyan puha, mint a plüssállatok. A Teddy műszőrme anyag kiválóan alkalmas felsőruházatnak, bélésnek vagy blézerek és kabátok díszítésére is. A legfontosabb, hogy vastag és puha legyen. A méterárut a bársonyhoz hasonlóan szövik, a jókora flórmagasság a bozontosnak tűnő felületet eredményez.