Business

Összefogás a Fenntartható Textíliák Szövetsége és a Fair Wear Alapítvány között

(Bündnis für nachhaltige Textilien und Fair Wear Foundation kooperieren)

Együttműködés a panaszkezelés megkönnyítése érdekében

Kirsten Reinhold/Textilwirtschaft

A problémák telefonon, e-mail-ben vagy egy applikáción keresztül is jelenthetők: a Seidensticker, Esprit és S.Oliver márkák indiai és vietnámi üzemeinek dolgozói a jövőben használhatják a Fair Wear Foundation panaszkezelési csatornáit.

A Fair Wear Foundation (FWF) első ízben engedi meg, hogy más szervezetekhez tartozó cégek is használhassák panaszkezelési rendszerét. A jövőben már a Fenntartható Textíliák Szövetségének és a Holland Fenntartható Ruházati és Textil Egyezmény (AGT) tagvállalatainak indiai és vietnámi beszállítói is igénybe vehetik az FWF-panaszkezelési csatornáit.

Az FWF 130 tagja mellett már a Szövetség három tagja, a Seidensticker, az Esprit és az S.Oliver, valamint az AGT két aláírója, a G-Star és a HEMA vietnámi és indiai konfekcióüzemeiből is elérhető az FWF rendszere.

 Start – Seidensticker, Esprit és S.Oliver

„Ezzel az első lépéssel erősíteni kívánjuk a beszállítói csatornáinkban dolgozók jogait. Ezenkívül tanulni akarunk a más vállalatokkal és érintettekkel való együttműködésből és felépíteni a panaszkezelésre, a dolgozók megfelelő támogatására vonatkozó tudásbázist”, nyilatkozta Larissa Forntheil, a Seidensticker vállalati felelősségvállalási menedzsere.

„A beszállítói láncunk jelenlegi panaszkezelési és segítségnyújtási eljárásait szeretnénk továbbfejleszteni. A Szövetség, a többi vállalat és az Alapítvány meglévő jogorvoslati rendszerével való együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy hatékonyabban és mindenekelőtt közösen kezeljük ezt a kérdést. Így sokféle csatorna kikerülhető és a szakmában dolgozók könnyebben eljuttathatják panaszaikat”, tette hozzá Sabrina Müller, az S.Oliver csoport fenntarthatóságért felelős vezetője.

Hozzáférés a hatékony panaszkezelő eljárásokhoz

Az FWF panaszkezelési útvonalait ismertetik a termelőegységekben és tréningeket is tartanak. Nem csak a 2023 januárjában hatályba lépő, a beszállítói láncok iránti gondoskodás kötelezettségét előíró törvény kell, hogy felhívja a foglalkoztatottak figyelmét a munkahelyi szabálytalanságokra és számukra szükség esetén segítséget vagy jóvátételt biztosítson. Ez a vállalkozók kötelező gondosságának alapvető eleme, ahogyan azt többek között az ENSZ, az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) és az OECD (Nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) megköveteli, mondta Margreet Vrieling, az FWF igazgatóhelyettese.

Cégek és szervezetek együttműködése

Az alkalmazottaknak így „illetéktelenek” tudta nélkül van módjuk jelenteni a munkahelyi jogsérelmeiket, például a túlságosan hosszú munkaidőt, a késedelmesen vagy egyáltalán nem kifizetett béreket vagy a munkahelyi zaklatást.

Az egyesülés fontos lépés annak érdekében, hogy több dolgozó juthasson segítséghez és könnyebbé váljon a vállalatok és szervezetek közötti együttműködés”,

tette hozzá Margreet Vrieling.

Projekt szakasz, minisztériumi támogatással

A projekt első 18 hónapos szakasza a Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) támogatásával fog megvalósulni, és használati adatokat is szolgáltat a közös rendszerről. Ez utóbbinak különleges figyelmet szentelnek majd a résztvevő civilszervezetek – a Femnet e.V., amely Szövetség tagja és az AGT-tag ARISA. A vállalatokkal közösen ki akarják dolgozni és meg kívánják vitatni, hogyan lehetne a jövőben minél hatékonyabb panaszmechanizmusokat kidolgozni.

„Az együttműködés ugyanakkor hasznos eszköz és fontos lépés az eredményes sérelemkezelési eljárások kialakítása és egységesítése irányában. Örülünk az első projektfázis eredményeinek és már a további lépéseket tervezzük azért, hogy még több munkás számára tegyük elérhetővé panaszuk kezelését és a támogató intézkedéseket”, mondta Jürgen Janssen, a Textilszövetség titkárságvezetője.

Az FWF panaszkezelési rendszere

Az FWF panaszkezelési rendszere a beszállító üzemek dolgozói számára telefonon, e-mail-ben vagy egy applikáción keresztül is bejelenthetővé teszi a munkakörülményekkel kapcsolatos kifogásokat.  Az üzeneteket az FWF helyi munkatársai fogadják és dolgozzák fel. A megrendelő cég és az illető gyár közösen vizsgálja ki a panaszt és amennyiben szükséges, orvosolják azt és jóvátétellel szolgálnak. A beérkező észrevételek tartalma és állapota az Alapítvány weboldalán kerül közzétételre.

Kiterjesztés más vállalatokra

A program első szakaszának másfél éve alatt a partnerek először azt vizsgálják, hogyan tudják az Alapítványhoz nem tartozó tagok használni és saját működésükhöz illeszteni az FWF rendszerét. A következő lépésben majd további országok és tagok részvételével bővítenék a projektet. Jelenleg azonban nem számolnak azzal, hogy a Szövetség minden tagja használni fogja a rendszert és ez most még az FWF részéről sem biztosítható, tudtuk meg a Szövetség bonni központjában.

A Fenntartható Textíliák Szövetsége egy sok résztvevős kezdeményezés mintegy 140, vállalatokból, szövetségekből, szakszervezetekből, civilszervezetekből, szabványosító szervezetekből és a német kormányból álló tagsággal.

A hálózat az első kiindulópont mindazon vállalatok számára, amelyek felelősséget kívánnak vállalni teljes beszállítói láncuk ökológiai és emberjogi viszonyai iránt.

Ennek során az a kötelező vállalkozói gondosság áll a középpontban, amely többek között a nemzeti COշ-kibocsátási tervben is megfogalmazásra került. Azért, hogy a tagvállalatok képesek legyenek megfelelni kötelezettségeiknek, a Szövetség szakmaspecifikus átalakítási elveket és egy jelentésformátumot dolgozott ki. Emellett a termelő országokra vonatkozóan együttes szövetségi irányelveket kezdeményez például a megélhetést biztosító bérek, a szennyvíz- és a panaszkezelés mechanizmusaira vonatkozóan.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .