Business

ÓRIÁSOK ÉS TÖRPÉK

A növekedés motorja a Fast Fashion, a luxus és a sport. Erről tanúskodik a legnagyobb európai divatgyártókat felsoroló TextilWirtschaft-ranglista. A nagyok egyre nagyobbak lesznek. Ez a TW-ranglista legfontosabb felismerése. A Fast Fashion, a luxus és a sport a legfontosabb felhajtóerő – ez a második legfontosabb megállapítás. Nem újdonság, de újfent egyértelműen bebizonyosodott.

Tovább nyílik az olló: a nagyok tovább nőnek, fokozódik a koncentrálódás az ágazatban. Az éllovas Inditex megerősítette vezető pozícióját, a H & M megtartotta második helyét, ugyanakkor ott van a sarkában az Adidas. Nyílik az olló a szegények és gazdagok között. A 2016-os forgalmat tükröző, a száz legnagyobb európai divatgyártó adatait tartalmazó rangsor azt mutatja, hogy tovább erősödött a koncentrálódás az ágazatban.

Az élen álló Inditex-konszern ma már egymagában több forgalmat bonyolít le, mint a lista 51.-től 100.-ig helyén lévő többi vállalat együtt. A három legnagyobb – a spanyolok mellett a H & M és az Adidas – 2016-ban 5,8 milliárd eurós forgalomnövekedést könyvelhetett el. Ez olyan sok, mint amennyi a 81.-től a 100.-ig pozícióban található cégek összes bevétele.

A növekvő koncentrálódás kevésbé volna drámai, ha egy szintén növekvő iparágban játszódna le. Csakhogy erről szó sincs. Az Euratex nevű európai csúcsszövetség 2016-ra csupán minimális, 0,7%-os növekedést állapított meg, ráadásul Németországban a GermanFashion ágazati szövetség adatai szerint a ruhaipar 3,8%-os visszaesést élt át. A piac tehát a legjobb esetben is stagnál – ami azt jelenti, hogy a 2016-os év tíz legjobb szereplőjének 9,3 milliárd eurós többletforgalma a többi vállalat kasszájából hiányzik.

A nagyok egyre nagyobbak lesznek. Ez a TW-ranglista legfontosabb felismerése. A Fast Fashion, a luxus és a sport a legfontosabb felhajtóerő – ez a második legfontosabb megállapítás. Nem újdonság, de újfent egyértelműen bebizonyosodott.

Hasonló kép bontakozik ki a legnagyobb német divatgyártók rangsorában is, amely a TW honlapján található. A C & A, a Kik, a New Yorker, az Ernsting’s family és a Takko jóvoltából itt is öt vertikálisan működő vállalat képviselteti magát a tíz legjobb között. Az Adidas és a Puma sportcikkgyártók mellett mindazonáltal három olyan divatmárka is szerepel a listán, amely forgalma nagy részét nagykereskedelmi tevékenységével éri el: a Hugo Boss, az Esprit és az S.Oliver.

Megkérdőjelezhetetlen ágazati pozíciót vívott ki magának Európában az Inditex-konszern. Különösen figyelemreméltó, hogy a La Coruña-i konszern nemcsak fő márkájával, a Zarával hódít el folyamatosan újabb piaci pozíciókat, hanem további márkáival is stabil növekedést tud elérni. „Zara és a hét törpe” – így jellemezte a Manager Magazin még néhány éve a vállalat márkastratégiáját. Mára az állítólagos törpék alaposan megizmosodtak. A Bershka, a Massimo Dutti, a Pull & Bear és a Stradivarius leánymárkákkal a konszern átlépte az egymilliárd eurós forgalmat.

Svéd vetélytársukkal szemben a spanyolok a sokszínűség terén is előbbre tartanak. Mindazonáltal a Cos-szal a H & M egyik leánymárkája idén először szintén átlépte az egymilliárd eurós határt.

 

TextilWirtschaft/ MARTIN OTT

A teljes cikk a DivatMarketing december 5-én megjelenő 2017/8. számában lesz olvasható. 

HA hirdetni szeretnél ebben a számban, november 14-ig ezen a linken tudsz ajánlatot kérni: https://divatmarketing.com/mediaajanlat/#mediaajanlat

Előfizetni ezen a linken tudsz: https://divatmarketing.com/elofizetes/#elofizetes