Business

Online teendők – 2020-as stratégiák

Négy szakterület képviselőjének álláspontja arról, miként lehet hatékonyabb az üzletmenet. A piaci verseny állandó alkalmazkodásra, megújulásra serkenti a gazdasági élet szereplőit. Összeállításunk néhány tevékenységi terület kapcsán azt mutatja be, hogy milyen utat, stratégiát érdemes követni a 2020-as évben. Csémi Klára/ DivatMarketing

Berényi Konrád, az Onlinemarketing.hu Kft. vezető tanácsadója szerint

  • az eredményes értékesítési stratégia kialakításában nagy szerepe lehet az internetes kommunikációnak.

Ezek közül elsőként azokat a társadalmi ügyeket említi, amelyek kihathatnak a cégek tevékenységére. A 2020-as éven is végig fog vonulni a környezetvédelem problémája, így

  • a fast fashion generálta túltermelés és túlfogyasztás környezetre gyakorolt hatása.

Érdemes erre figyelmet fordítani a termékkör kialakításánál és a kommunikáció terén, már csak azért is, mert a világban felerősödött környezetvédelmi mozgalmakat a divatra amúgy érzékeny fiatalok egyre szélesebb köre támogatja, azok, akik számára immár elsődlegesen fontos a tartósság, és nem a divat követése – hangsúlyozza.

Két-három éve érvényesül egy másik trend,

a véleményvezérek használata a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon, amely a fiatalok és a középkorúak elérésében bizonyult hatékony módszernek.

Mivel ez gyakran kontraproduktív, a cégek mindinkább a mikroinfluenszerek felé fordulnak. A megfelelő személy kiválasztása összetettebb feladat, de megéri – kisebb márkák esetében elég lehet egy alacsonyabb összegről vagy a márkatermékek viseletéről szóló megállapodás. A lényeg olyan hiteles, a céggel együtt gondolkodó partner megtalálása, aki példamutatásával képes vásárlási döntéseiben befolyásolni a kívánt célcsoportot.

A szakember szerint immár kötelező foglalkozni a közösségi médiában megjelenő visszajelzésekkel, vásárlói véleményekkel, és folyamatosan reagálni is kell ezekre.

Akkor is ott lehet egy cég a közösségi médiában, ha nincs közvetlenül jelen, mert a fogyasztók beszélnek róla – pozitív vagy negatív értelemben, ami visszaesést okozhat

– mondja. És emlékeztet arra: épp a divatmárkák esetében sok olyan hír jelent meg 2019-ben, amely ily módon befolyásolta a környezetvédelemre, az egészséges és tudatos fogyasztásra érzékenyek vásárlókat.

Visszaesést okozhatnak az irritáló online reklámok is.

A túlzott mértékben sulykolt reklám és a rosszul beállított kampány, amely nem éri el a kívánt célcsoportot, eltávolít egy-egy márkától, online felülettől. De visszaüt az is, ha egy online megvett terméket a forgalmazó változatlanul reklámozza a vásárlónak.

A reklámnak átgondoltnak kell lennie, úgy kell elérni a célcsoportot, hogy az ne legyen zavaró

– szögezi le Berényi Konrád.

Fontos a vásárlók orientálása is.

Mivel tovább fog növekedni az online vásárlás, érdemes átgondolni, hogy az miként tehető könnyebbé, vonzóbbá. Ajánlott erősíteni azt a termékkört, amelyiket szívesen vesznek meg a vásárlók a neten, és meghatározni azt, amelyiket üzleti forgalomban lehet eredményesebben értékesíteni. Mindezt a kommunikációban is érvényre kell juttatni.

Elmaradhatatlan a webáruház fejlesztése, a statisztikák elemzése, majd a következmények levonása.

Ezzel spórolni is lehet – állítja az online szakember. Vannak speciális, ún. UX dizájnerek (user experience designer), akik a felhasználói élmény megtervezésében tudnak segíteni. Emellett segíthet a fogyasztók megkérdezése, például egy könnyen kitölthető, játékos, netán kedvezménnyel párosított kérdőív kiküldésével. A visszajelzések feldolgozása után jobb lehet a webáruház.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás