Business

Digitális bolhapiac

Úgy néz ki, az Ebay profitál leginkább a használt ruhák iránti keresletből

 

Online is virágzik a használtruha-kereskedelem. Sok német szabadul meg az online piactereken vagy aukciós platformokon a nemszeretem karácsonyi ajándékoktól. Majdnem minden harmadik internetező (31%) tervezi, hogy az Ebay, az Amazon vagy más hasonló oldalakon pénzt csinál a nem kívánt ajándékokból. Ez derült ki a Digitalverband Bitkom megbízásából készült reprezentatív körkérdésre adott válaszokból.

Az eredmény szerint a digitális bolhapiacokat nemcsak karácsony után látogatják a német felhasználók. 75 százalékuk egyszer már vásárolt használt terméket az interneten. Jelentős különbségek vannak azonban az egyes termékek között: használt ruhát az online vásárlók 31 százaléka vett legalább egyszer. Ugyanakkor csaknem minden második internethasználó (46%) szerzett be online használt könyvet és mintegy harmaduk használt DVD-t, CD-t vagy hanglemezeket. Használt bútort minden ötödik vásárló (20%) vásárolt már be a világhálón. 

Főleg a fiatalabb és középkorú internethasználók körül kerülnek ki a használt termékek online vásárlói. A 14-29, és a 30-49 év közöttiek 83 százaléka vásárolt már használt dolgokat az interneten, és ugyanennyien adtak is el ott használt termékeket. A 65 évnél idősebb internetes vásárlók közül is 51% szerzett be és ugyanannyian adnak is el mások által kiszelektált terméket.