Business

Nyári divatcikk-vásárlási tervek

A Glami.hu divatkereső platform felmérést készített arról, hogy a koronavírus-járvány alatt hogyan változtak a magyarok divatcikkvásárlási szokásai, valamint a magyar fogyasztók nyitás utáni nyári tervezett ruházkodási kiadásai. 
A elmúlt egy év során számos szempontból megváltoztak a magyarok ruházati és divatcikk vásárlási szokásai, a gyors piaci változások a márkákat és a kiskereskedőket egyaránt érintették. A koronavírus járvánnyal járó üzletbezárások az online vásárlásra való igény megugrását idézte elő, valamint a fogyasztók új szegmensét is létrehozta.

Az új vásárlási minták a jövőben is megmaradnak

A vezető divat-webáruházak kínálatát egy platformon összekötő www.glami.hu keresőmotor felmérése[1] szerint az elmúlt egy évben

a magyar fogyasztók több mint fele gyakrabban rendelt ruházati cikkeket az interneten, valamint sokan most először próbálták ki az online vásárlás lehetőségét.

A megkérdezettek által adott válaszok szerint az ebben az időszakban kialakult új vásárlási minták várhatóan a jövőben is megmaradnak:

a válaszadók 50%-a mondta, hogy a nyári időszakban továbbra is fog online vásárolni,

elsősorban mert új üzleteket, márkákat fedezett fel, valamint lehetősége volt megismerni az online vásárlás összes további előnyét.

Az ár és az ingyenes szállítás továbbra is meghatározó tényezők

A magyarok online vásárlásának legfontosabb szempontjai, hogy sokszor kedvezőbb árakat találhatnak a webáruházakban, mint a hagyományos üzletekben (41%), fontos előny az ingyenes házhozszállítással járó kényelem is (34%), illetve a lehetőség, hogy leértékelve vásároljanak kedvenc márkáik közül (30%).

Ennek megfelelően a következő időszakban az online értékesítést ösztönző tényezők közé tartozik a fogyasztói igényeknek megfelelő jobb online ár-minőség arány, a jelentős leértékekések, az ingyenes szállítás, valamint az utánvéttel történő fizetés lehetősége.

Leggyakrabban a leértékelések bevárásával próbálunk spórolni

A kutatás arra is rákérdezett, hogy a járványidőszak alatt mennyit költöttünk divatcikkekre. A válaszok szerint a megkérdezettek 83%-a próbált valamilyen formában spórolni a ruházati termékek vásárlása során, ezen belül 45% igyekezett valamivel kevesebbet, 38% pedig sokkal kevesebbet költeni ruházati termékekre.

A válaszadók 61%-a azt a taktikát választotta, hogy kivárja, amíg a kiszemelt darabot leértékelik, 31% csak a megfizethetőbb márkák közül válogatott, és 29% döntött úgy, hogy ritkábban, kevesebb terméket vásárol.

A minőségből a többség nem szívesen engedett, 68% ugyanabból a minőségi szegmensből vásárolt termékeket, 19% inkább jobb minőségű, tartósabb termékekbe próbált befektetni, és 13% döntött úgy, hogy rosszabb minőségű, olcsóbb termékeket vásárol.

A többség 35.000 Ft alatti összeget költ divatcikkekre egy hónapban

A költések tekintetében a megkérdezettek 39%-a havonta 15-35000 Ft közötti összeget tervez divatcikkekre szánni a nyári időszakban, ennél magasabb összeget összesen 12%, kevesebb mint 15 000 Ft-ot pedig 30% tervez ruházkodásra fordítani. Mindazonáltal 16% azoknak a bizonytalanoknak az aránya, akik nem tudják előre megmondani, hogy pontosan milyen összeget szánnak divatcikkek vásárlására a nyári hónapok során.

Az online vásárlás kihívásaira a mesterséges intelligencia jelenti a megoldást

A felmérésből az is kiderül, hogy az online vásárlás során a legnagyobb kihívást a nadrágok és cipők, valamint az ingek, blúzok megfelelő méretének eltalálása okozta, amit tovább nehezített, hogy a korlátozások ideje alatt a válaszadók 35%-ának változott a mérete. Atonín Hoskovec, a www.glami.hu Mesterséges Intelligencia osztályvezetője szerint ezeket az akadályokat a mesterséges intelligencia (MI) fejlődése fogja lebontani, mivel

a technológia képes rá, hogy a korábbi megrendelések, vagy a visszaküldött áruk adatai alapján segítse a fogyasztókat a megfelelő stílus, márka, vagy méret kiválasztásában.

A Glami.hu 2018-ban Fashion (Re)search néven indított rendszeres adatgyűjtésen alapuló piackutatás sorozatot, amely a vállalat azon törekvését szolgálja, hogy friss és releváns információkat szolgáltasson a médiának és a kereskedelem szereplőinek az online divatpiac trendjeiről. További információért és a korábbi kutatások megtekintéséhez látogasson el www.fashion-research.hu oldalra.

[1] Az online felmérés 10 piacon (Csehország, Szlovákia, Görögország, Magyarország, Románia, Horvátország, Szlovénia, Bulgária, Lettország, Litvánia) összesen 19.000+ (Magyarországon 2500 fő) fogyasztó megkérdezésével készült. Az adatfelvétel időpontja: 2021. április 9-20.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .