Egyéb

NŐI NÉZŐPONT: FÓKUSZBAN A NŐI DIVATFOTÓSOK

MEGLÁTOGATANDÓ KIÁLLÍTÁS

Melanie Gropler/ TextilWirtschaft

Nyitókép: Az Ellen von Unwerth által Lana Del Reyről készített fotó egyike annak a 150 alkotásnak, amely július elejéig látható a Kunsthalle St. Annenben

Míg a korábbi múzeumi divatfotó-kiállítások főként a férfiak szemszögéből a férfiak szemszögéből fókuszáltak a női testre, a lübecki Kunsthalle St. Annen a „Female View” című különleges kiállítás a női divatfotósok munkáira összpontosít.

Az 1920-as évek óta számos tehetséges női divatfotós volt, akik korábban gyakran maguk is kamera elé álltak, és olyan befolyásos magazinok számára voltak úttörők, mint a Harpers Bazaar és a Vogue. Ma is befolyásos női divatfotósok alakítják a nemzetközi divatvilágot és annak vizuális esztétikáját. A „Female View: Fashion Photographers from Modernity to the Digital Age” című kiállítás július 3-ig tekinthető meg.

A kiállításon 21 női művész összesen 150 fotóját és divatvideóját tekinthetik meg az érdeklődők, köztük Deborah Turbeville, Lee Miller, Regina Relang, Louise Dahl-Wolfe, Sibylle Bergemann, Lillian Bassman, Madame D’Ora, GABO, Ingeborg Hoppe, Nadine Ijewere, Liv Liberg, Ute Mahler, Charlotte March, Sarah Moon, Amber Pinkerton, Bettina Rheims, Charlotte Rohrbach, Alice Springs és Ellen von Unwerth munkáit.

Megtekintendő kiállítás: Női divatfotósok a modern kortól napjainkig

1/15 Ellen von Unwerth - Claudia Schiffer für Guess, 1989

A kiállítás célja annak nyomon követése, hogy a női fotósok sajátos technikákat és módszereket alkalmazó művészi munkája hogyan inspirált más művészeket. Egyúttal a különböző évtizedek testképein és divatján keresztül a társadalmi és politikai változások nyomon követésére is törekszik. 

A mai globális társadalom sokszínűsége is tükröződik. Többek között a BIPoC, a queer és feminista fotósok és influencerek önbizalomteli identitástervei éppúgy részei a kiállításnak, mint a közösségi média hatása alatt álló fiatal nők mai öndramaturgiája.
Van egy kiállítóterem az „Influencerek, szelfik és önarckép” témában, ahol nem csak a különböző influencerek szelfijei láthatók – a Rüxlebeni Adomány női művészeinek önarcképeivel együtt. Van egy nagy tükör, ahol szelfiként megörökítheted a saját stílusodat, és ha érdekel, posztolhatod az Instagramra, és egy hashtag alatt belinkelheted.

Dr. Antje-Britt Mählmann múzeumigazgató szerint: „A női fotósok közül sokan játékosan használják a nemi kliséket, a fejük tetejére állítják őket, vagy új, meglepő módokat találnak arra, hogy megkérdőjelezzék vagy megkerüljék őket. Ez az a szál, amely összeköti a kiállított műveket az 1930-as évektől a mai digitális korban megjelenő ábrázolásokig – bármennyire is különbözőnek tűnnek a fotók első pillantásra a mindenkori aktuális politikai események és trendek hatására.”

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .