Business

„Nem kell mindent digitalizálni”

Karl Wehner, AZ Alibaba németországi vezetője válaszolt a TW kérdéseire. Jelena Juric/ TextilWirtschaft

Miközben Németország elbűvölten bámulja az Amazont és a Szilikon-völgy óriásait, addig Kína legnagyobb kereskedelmi platformja, az Alibaba alapjaiban rendezi át a kiskereskedelem arculatát. A konszern az állandóan mobilis ügyfelekben bízva minden lehetséges technológiát kihasznál, hogy okosabban tudja összekapcsolni egymással a különböző csatornákat. És ezzel egyidejűleg alaposan megvizsgálja a kereskedelemben egyre jobban terjedő digitalizációban rejlő lehetőségeket.

A lejáró, 2017/18-as (március 31.) üzleti évben az Alibaba átszámítva 615 milliárd eurós tranzakciós volument ért el – többet, mint az Ebay és az Amazon együttvéve.

„A bruttó áruvolument tekintve az Alibaba a világ legnagyobb kereskedelmi vállalata”, állítja Karl Wehner, az Alibaba Németország vezérigazgatója a TextilWirtschaftnak adott interjújában. A konszern ugyanakkor nem üzemeltet saját áruházat, csupán különböző platformokat bocsát megrendelői rendelkezésére. A bevételek elsősorban a B2B-ügyfelek használati díjaiból és hirdetési pénzekből származnak. Az Alibaba komplex ökoszisztémát üzemeltet a vásárlás, utazás, közösségi média, kifizetés, TV-streaming és számítógépes felhőszolgáltatás területén. Olyan céghálót, amely saját adatai szerint Kína 770 millió internethasználójának 90%-át eléri. Elsősorban mindkét, piacvezető online-piacterével, a Tmall-lal (B2C) és a Taobaóval (C2C), amely egyúttal az ország legnagyobb vásárlási keresőszolgáltatása is.

AZ ALIBABA SZÁMOKBAN

  • 32,2 milliárd eurós saját forgalom
  • 27,9% Ebit-árrés
  • több mint 500 milliárd dolláros tőzsdeérték
  • 515 millió aktív felhasználó
  • 520 millió felhasználó az Alibaba fizető-alkalmazásánál, az Alipay-nél
  • napi 57 millió csomagküldés

Ebben a birodalomban az Alibaba egységes ügyfélazonosítókkal tudja összekötni adatfolyamait, s ezáltal hatalmas érték felett rendelkezik. Körülbelül úgy, mintha a Google, a Facebook és az Amazon összefésülnék egymással az adataikat. A kínaiak viszonylag lazán bánnak az adatvédelemmel. A technológiai óriás a platformüzlet mellett látványos mértékben fektet be helyhez kötött üzletekbe, különösen automatikus pénztárral felszelt szupermarketekbe és intelligens divatüzletekbe. Ezenkívül számtalan kis sarki bolt van rákötve a hálózatukra, amelyek az Alibaba rendelési és kiszállítási pontjaiként működnek.

Így egy mindent átfogó, sokcsatornás hálózat jön létre, magával az Alibabával a középpontjában.

„A sarki üzletek végét a digitalizáció miatt már előre megjósolták. Most az látszik, hogy nagyon is jól helyt tudnak állni az elektronikus kereskedelem világában – csak jobb üzleti modellel.”

Digitális koncepciók: az Alibaba kiskereskedelmi technológiákat tesztel

New Retail” – így nevezi a vállalat azt a küldetését, amelynek célja, hogy fesztelenül és feltétel nélkül tudja összekapcsolni egymással az online és offline vásárlás lehetőségeit. Nagy adatmennyiség, hozzávásárlás a kiskereskedelemben, havi félmillió mobil felhasználó és egy mindenhol elérhető, mobil fizetési lehetőség alkotják az immár két éve gyakorolt vállalati stratégia alappilléreit. „A Kínában lebonyolított forgalom 82%-a a helyhez kötött üzletekben realizálódik. Nem az a célunk, hogy lefokozzuk a hagyományos kereskedéseket. Támogatni szeretnénk őket az online-kereskedelem előmozdítójaként”, mondja Wehner, aki az Alibaba előtt az Amazonnál dolgozott, és aki bevezette Németországban az Amazon Marketplace szolgáltatását.

„Helytelen azt gondolni, hogy mindent meg kell változtatnunk. Nem kell mindent digitalizálni”,

hangsúlyozza Wehner. Egy áruk nélküli üzlet, csak képernyőkkel? Így megfosztjuk az embereket a különleges tapasztalattól. A pontosan illeszkedő választék ellenben kívánatos. „Adatbázisunk segítségével minden partnerünk láthatja, mely termékek forognak és keresettek az egyes célcsoportok körében. Ennek köszönhetően karcsúsodhat a raktárkészlet, és tágabb lehetőség nyílik az üzletek kialakítására”, mondja Wehner. Ha a kínálat túl kicsi az üzletben, a polcok meghosszabbításaként valós időben lehet elérni a teljes választékot a Tmall felületén.

Az új kiskereskedelmi stratégia keretében az Alibaba eladóponti technológiákat is tesztel: a vállalat májusban szerelte fel interaktív kirakatokkal és virtuális bevásárlótáskákkal az Intersport pekingi zászlóshajó-üzletét. A Guess farmermárkával együttműködve az Alibaba mesterséges ajánló-intelligenciát tesztel a „FashionAI” virtuális stylist alkalmazásával. Játékos megoldások, amelyek alapvető adatokat gyűjtenek. Mert voltaképpen mindig az Alibaba adatéhségének csillapítása áll a középpontban.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás