Blog

Neked Van?

Pár hónappal ezelőtt a családunkban bekövetkezett váratlan haláleset az érzelmi sokkon túl is nehéz helyzetet teremtett a követlen hozzátartozók, üzlettársak számára. Ennek kapcsán döntöttem úgy, hogy írok erről. Semmi köze a szakmához, de elgondolkodtató. Ha számodra érdektelen, ne olvasd tovább ezt a bejegyzést.

Ötven év alatti, jól szituált, mondhatni átlag feletti életszínvonalon élő, több vállalkozást működtető, elvált, egyedülálló férfi, külön-, külföldön élő gyerekekkel   váratlanul meghalt. Gyorsan kiderült, nincs végrendelete, a cégeiben ő volt az egyedüli döntéshozó, aláíró. Senki sem ismerte sem a jelszavait, sem a különböző hozzáférési, belépési kódjait, sem a szándékait, jövőbeli terveit, valójában a megélhetése pontos forrásait sem. 

 100 ember közül négynek van. Te közéjük tartozol?

Egy 2016-os kutatás szerint száz ember közül mindössze négynek van végrendelete Magyarországon. A 30 és 65 év közötti korosztály csupán alig több mint harmada szándékozik a jövőben végrendelkezni – olvastam korábban a Pénzcentrum egy cikkében.

Nálunk a céges bankszámlák gondja hamar megoldódott, enek megvannak a törvényes keretei. De nálunk a megrázkódtatás mellett még ma is többször felmerülő beszédtéma, hogy a magán-, esetleg külföldön nyitott bankszámlának van-e nyoma valahol. Mi lesz a sorsa, ha a tulajdonossal történik valami?

Ezért Téged is megkérdezlek. Neked van végrendeleted? Gondoskodtál arról, ha Veled váratlanul történne valami, mi legyen a javaiddal, kötelezettségeiddel?  Tudják a Hozzád közelállók, hol tartod a pénzedet az értékeidet? Vagy esetleg elveszne? Mi történne a munkáddal, a vállalkozásoddal? Valahogy idegenkedünk, nem nőttünk fel eléggé a birtokolt javainkhoz, a „vagyonunkhoz”.

Nem is olyan régen még sokkal egyszerűbb volt a helyzet, de mára mindannyan számtalan állandóan változó jelszó birtokosává is váltunk. Te írtál, készítettél, őrzöl ezekről valahol, valamilyen naprakész útmutatót? Ismerik a Hozzád közel állók a szándékaidat, hogy mi a terved a vagyontárgyaiddal, a vállalkozásoddal?

Az elmúlt pár hónapban sok ismerőst, üzletfelet megkérdeztem erről, és nagyon kevés igenlő választ kaptam. Pedig célszerű lenne, ha a feldolgozandó gyász mellett nem terhelnénk a hozzánk közel állókat nyomozási feladatokkal, esetleges egymás közti vitákkal, nem veszne el az összegyűjtött vagyonunk, az értékeink, a megtakarított pénzünk. Ha nem lennének bizonytalanságban hozzátartozóink, tulajdonostársaink, alkalmazottaink, partnereink. Az élet nélkülünk – utánunk is viszonylag zökkenőmentesen folytatódna.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló  Feliratkozás