Business

Nagy visszhangot keltett a Colette bezárása

A divatszektorban óriási meglepetést keltett annak a híre, hogy húsz év után bezárja kapuit a Colette koncepcióüzlete Párizsban, és december 20-án leáll az online üzlet is.

A bejelentés bejegyzések áradatát indította el. Az Instagramon 4000-en reagáltak, további 1200-an a Sarahcolette Instagram oldalán Dél-Koreából, Japánból, az Egyesült Államokból, Dániából, Németországból és Olaszországból, a Facebookon 1400-an, és ezekre 6400-an reakció érkezett. Gyakran egy kék szívet küldve, tekintettel arra, hogy a Colette logója – két világító kék kör vakító fehér alapon – húsz éve került fel a maga nemében egyedülálló koncepcióüzletre.

A Colette a kezdetektől a modern kiskereskedelem példája volt, három szinten sajátos portfóliót vitt. A streetweart és a topdivatot elegyítette, kisebb, gyakran technológiai kütyüket kombinált a gasztronómiával. Limitált szériákkal, a legújabb sneakerekkel, trendet teremtő új tervezőkkel dolgozott, a Colette-nél mindig a divat jövője jelent meg.

A céget Colette Rousseaux alapította leányával, Sarah Andelmannal.

Egy Instagram posztban Andelmann így indokolta a döntést: „Colette Rousseaux olyan korba jutott, amikor már saját magára kell fordítania az idejét. A Colette azonban Colette nélkül elképzelhetetlen”. Az üzlet december 20-ig változatlanul folyik valamennyi betervezett kooperációval. Nagyon hatásos, várhatóan nagy médiavisszhangot kiváltó együttműködés indul augusztus 21-én: a H&M x Colette kooperációban bemutatják Sarah Andelmann ruhatárát, a kollekciót két hétig a Colette is ajánlani fogja. Ez az együttműködés a tervezés területén új üzleti modell lehet Andelmann számára, aki eddig finom érzékkel vezette a cég beszerzését. Bár vannak bizonyos spekulációk vele kapcsolatban. Andelmann maga várhatóan az utolsó napig a Colette-nél marad. Úgy nyilatkozott, hogy december 20-ig nem változik semmi.

A sajtóban és a Colette-hívők között is most arról megy a találgatás, miért adta fel az anya-lánya duó – Colette Roussaux és Sarah Andelmann – az agyondicsért üzleti koncepciót. 2016-ban 28 millió euró éves árbevételt jelentettek, ebből 7 millió euró volt az e-kereskedelem. Egyesek feltételezése szerint az emelkedő bérleti díjak vagy a Párizsba érkező turisták ingadozó száma lehet felelős a bezárásért. Valójában azonban a Colette elsősorban nem a turistákra épített, még akkor sem, ha voltak is számukra az ajánlatban olcsóbb mütyűrök. Gyakran előfordult azonban, hogy az üzletet bezárták, amikor sztárok – Karl Lagerfeld vagy Katy Perry – jöttek vásárolni. 

A divat profi ismerői számára viszont a Colette állandó inspirációs forrás volt. Sarah Andelmann biztos kézzel válogat a jövő számára, legyen szó zenéről, nyomtatott magazinról, Apple-termékekről, ruházatról vagy kiegészítőkről. Példamutatóan szoros együttműködést folytatott a nagy divatházakkal, hogy – elsősorban a street-wear szegmensben – mindig exkluzív termékeket szerezzen be. Ezzel a Colette teljesen eltért a Merci 2009-ben megnyitott és hasonlóan nagy figyelmet keltő koncepcióüzletétől, amely stílusát tekintve inkább a hipster területen mozog.

Már ez év májusában meglepetést keltett az a közlemény, amely szerint a Colette a jövőben elbúcsúzik a sokmárkás koncepciótól, és inkább egyedi márkáknak ad teret. Június 19-én a Balenciaga egy látványos prezentációval három hétre le is foglalta az első emeletet. Ez volt az első bizonyíték arra, hogy a koncepció eddigi formájában talán már nem működik olyan jól.  

Sokaknak az a véleménye, hogy várhatóan új fejezetet nyit Andelmann, aki jól ismert a divatvilágban. Augusztusban indul az új kooperációja a H&M-mel. 

A Colette-nek milliónyi követője van az Instagramon, de maga Sarah Andelmann nyilvánosan sosem jelenik meg. Ő ugyanis a tipikus közösségi médiaszemélyiségek ellentéte. De abban biztosak lehetünk, hogy jövőre Párizsból, esetleg máshonnan, izgalmas hírek fognak érkezni. A kommentárok többször arra ösztönzik Andelmannt, hogy New Yorkban vagy Los Angelesben indítsa újra üzletét.

(TextilWirtschaft)