Divat

Nadrág körkép

TOPSELLER – Jól eladható női nadrágok

Leonie Christians/ TextilWirtschaft

Hogyan alakulnak a női nadrágok eladásai a kiskereskedelemben a még mindig jelenlévő nagy kihívások közben. Továbbra is legyőzi a jogging a „jólöltözöttséget”? És vajon a sokat emlegetett széles szár valóban letaszítja trónjáról a testhezálló sziluetteket? Ennek ellenőrzése egy sok helyen különösen szilárd pillérnek számító termékcsoportban.

„A nadrágok nagyon keresettek jelenleg. „Különösen izgalmasak az új sziluettek” – mondja Maike Kuhn a Bad Mergentheim-i Modehaus Kuhn cégtől. Anna Parsiegla, a hildesheimi 23 Concept Mode munkatársa szintén arról számol be, hogy a női nadrágok választéka ritkán volt ilyen változatos. Azaz a ritkább vásárlások, az ukrajnai háború és az infláció miatti fogyasztói bizonytalanság, valamint a tartós szállítási problémák ellenére a nadrágok jó eladásairól hallani ezekben a napokban a kereskedelemben. Nem utolsósorban azért, mert a fazonok bő választéka sok újdonságot tartogat, és ez sok helyen fellendíti az üzletet.

A legkelendőbbek közé tartozik a Skinny* fazon, amely még mindig nagy népszerűségnek örvend, valamint a culottes* és a mom fits*, amelyek már alapdarabnak számítanak, továbbá a lazább fazonok, mint az egyenes szárú, bootcut*, easy kick*, carrot* és wide leg*. Bár darabszámban a széles sziluettek még mindig nem tartanak lépést a szűk fazonúakkal, számos termékcsaládban fokozatosan jelentős részesedést szereznek. „Természetesen a mom és a skinny szabás nem tűnt el teljesen, de a széles és kissé rövidített fazonokat egyre többen vásárolják, ahogyan a bővülő és a kick flared fazonokat is” – jelenti Ester Laut a karlsruhei Minette-től.

Topseller: Női nadrágok

1/6 Cambio

Kép 1 / 6

Fazonfrissítés: egyre népszerűbbek a széles szárú nadrágok.

Továbbra is alkalmi. „A sportos jogg fazonok mellett a legkelendőbbek az egyenes szárú nadrágok” – Brigitte Schellenberger, a Raffaello Rossitól. És Lirijet Farizi (Toni) is  kiemeli a jogg stílusok jelentőségét. A sportosság tehát továbbra is fontos tényező az üzleti életben. Ugyanakkor azonban egyre nagyobb a kereslet a felöltöztetőbb fazonok, különösen a könnyű, leomló anyagok és a széles szabásvonalak iránt, más szóval az elegánsabb fazonok is rendelkezzenek bizonyos kényelemmel. Igazi hibridek alkalomra éppúgy, mint a mindennapi életre.

Kulcsszó a könnyedség: az olyan tulajdonságok, mint a dzsörzé alapanyag, jelenleg fontos értékesítési hajtóerőnek számítanak. A Macnél a könnyű pamutminőségű chinók is az erős témák közé tartoznak, a Zerresnél pedig a tiszta vászon, nyomott és egyszínű nadrágok.

A természetes árnyalatok mellett, amelyek még mindig jó eladásokat hoznak, sok helyen az erős színek értékesítése is pozitívan alakul. Markus Schreiber, Cambio, szerint például: „A szín nagyon jól működik, akár Easy Kick, akár alkalmi széles fazonokról van szó. A rózsaszín, a narancsvörös és a zöld gyakran már el is fogyott.” A mannheimi Engelhornban is nagyon jól fogadják a rikító színeket, nyilatkozta Armin Weger. A farmer esetében viszont egyértelmű a világos színek kedveltségének növekedése.

Legyen szó tiszta fehérről, törtfehérről vagy világoskékről, a farmer továbbra is meghatározó. A hangsúly itt is az új fazonokon van (Mom és Balloon Fit). Az a legfontosabb, hogy feltűnő legyen!  Carmen Kikillus a freudenbergi Fashion Now! cégtől meg van győződve arról, hogy „a nők jelenleg a különleges stílusokat keresik. Nem baj, ha van benne valami extra.” Tavaly télen sok volt a klasszikus stílusú nadrág. „A vásárlóink már nem akarnak egyszerű darabokat.” Anna Parsiegla is így látja: „Jelenleg a nyári fehérített farmer különösen jól eladható, pl. a Bleached Denim. A világostól az Acid színekig tartó színátmeneteket mind a tájékozott, mind a klasszikusabb stílust kedvelő ügyfelek jól fogadják.

DIVATLEXIKON    

  • Acid colour* (angolul acid = sav) – A neonsárga, méregzöld vagy harsány pink olyan, mint a szövegkiemelő-színek. Az acid colour árnyalatokat színblokkokban (colourblocking) kombinálják egymással, vagy színfoltként alkalmazzák egyes ruhadarabokon.
  • Bootcut, easy kick*  – Karcsú szabású, enyhén bővülő, rövidített szárú nadrág. Könnyebben kombinálható, mint az extrém modellek, a culotte vagy a trapéznadrág
  • Carrot*  – A répanadrágok szabása répaformára hasonlít. Gyakran derékhajtásokkal rendelkeznek, és a deréknál, csípőnél bővebb szabásúak. A boka irányában szűk lefutásúak.
  • Culottes*  – nadrágszoknya, bő térdnadrág = Ma már minden kollekciónak része a bő szárú culotte nadrág. Nehéz stílusba illeszteni, mivel a lefelé bővülő, lábszárközépig érő nadrág mintha csak magas nőknek készült volna. Ezért alapvetően fontos eladáskor a stílustanácsadás. A divatot bátran követők bluzonnal és kiscsizmával, mindenki más sportcipővel és egyenes szabású (boxy) toppal viseli.
  • Kick flared*  – A Kick Flared elnevezéssel is illetett farmernadrág a bokára irányítja a figyelmet, optikailag nyújtja a lábat.
  • Mom jeans*  – Széles csípőre való, magas derekú, bő csípőjű, alul szűkülő farmer.
  • Skinny* fazon – Szűkre szabott, lábra tapadó nadrágfazon, általában rugalmas denimből készül.
  • Wide leg – bő szárú nadrág vagy farmer. A fazon a kétezres évek elején terjedt el „baggy pants” néven, különösen népszerű volt a hip-hop műfajban, igazi státuszszimbólum. A széles szárú nadrágot hívják még Marlenének is. Névadója Marlene Dietrich német színésznő, aki férfias stílusával meghatározta a 20-as évek divatját. Ugyanez a neve egy szélesebb szárú férfinadrágfazonnak is.

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .