Blog

Műselyem trösztök diktálják a világdivatot + Textilszeminárium

Textil-Ipar Újság, 1936 szeptember 11., Paris, (a Textil Ipar Újságtudósítójától)- (Arcanum)

A világháború előtt a párisi divatszalonok mesteri ¦szabászainak ollónyisszantásai után igazodott az egész világ divatipara, ők irányították a nagy francia szövőüzemeket és rajtuk keresztül az egész világ textiliparát. 
Ma ez a divatkreálási rendszer részben a múlté, s az uj divatok bölcsőjét, amelyet eddig a szabómühelyekben ringattak, a technikás uj kor egészen más helyre tette át, mégpedig 
a fonalgyárosok mühelytelepeire, 
ahol uj divatpoéták, a fantáziás és effekt-fonalak mesteri kitalálói, kémikusok és textilmérnökök, keverik- kavarják az uj színeket, gyúrják, sodorják a furcsábbnál-furcsább tapintású uj fonalakat.
A nagy szövetgyárak mohó izgalommal lesik ezeknek a fonal-laboratóriumoknak a munkamenetét, s ha kikerül belőlük egy uj fonalkreáció, lázas gyorsasággal indul meg a munka, hogy az uj fonal felhasználásával, kombinálásával, újszerű kihangsulyozásával minél előbb uj divatanyag jelenhessék meg a világpiacon.
És ha a divatanyag-végek készek, csak akkor kerül sor a francia vezető szalonok bekapcsolására. Ingyen propagandaanyagot kapnak a fonodákkal érdekközösségben lévő gyáraktól, készítsenek, alkossanak olyan uj ruhakreációkat, tetszetős, mutatós uj vonalakat, amelyeknek alkalmazásával legjobban érvényesül az újfajta fonalakból készült és uj mintázatú szövet.

Rengetegbe kerül a divatpropaganda

Az egész divatapparátust, a selyem- és gyapjuszövetgyárakat, párisi divatlapok s a francia sajtó divattudósitóinak együttesét, amelyeknek szinte kartelszerü működéséből születik meg a világhódító divat, egyre inkább mozgatják a háttérből a müselyem és mürostgyártás világszindikátusainak és trösztjeinek fantasztikus vagyonokkal rendelkező exponensei.
Hihetetlen az az áldozatkészség, amellyel ezek a fonalhatalmasságok támogatják a divatpropagandát.Január végétől február közepéig, amikor a tavaszi és nyári divat születik, valamint a julius végétől az augusztus közepéig terjedő rövid időközben, amikor az őszi és téli divat kerül bemutatásra, a lóversenytéri nagy futtatások és egyéb divatattrakciók alkalmából milliók és milliók hömpölyögnek rejtett utakon, láthatatlanul a divatpropagandisták zsebébe. 
Évekkel ezelőtt még sose lehetett előre tudni, hogy minek lesz sikere. A nizzai karneválon, avagy a párisi lóversenytéren nem is a szabás, hanem sokszor a szerencsés véletlenek döntötték el, hogy miből lesz a százezreket jövedelmező slágercikk.
A divatcikk olyan volt, mint egy dalkompozició, amely esetleg közkedvelt slágerré lett, vagy pedig fel sem bukkant az ismeretlenség homályából. Ma matematikai pontossággal és a világ minden részébe elérő organizációval dolgozik a fonódák által fenntartott divatpropaganda. Egy maharadzsa tündérszép barátnőjének, avagy egy világhirü revüsztárnak fejedelmi termetén jelenik meg az uj divatkreáció és máris rádiógrammok röpítik világgá a nők fülének édes csengésű világszenzációt, hogy Párisban X. Y. urhölgy aratta a legnagyobb sikert ilyen és ilyen anyagból készült káprázatos ruhájában. A szikratávirás korában percek alatt a világ minden pontján máris tudják, hogy mi a divat. És máris megindul a kereslet minden ország textilipara részéről az újfajta fonalak iránt. . . A világ müselyem és mürost gyárai ezerféle érdekszállal kapcsolódnak egymásba, igy tehát közös érdek újabb és újabb fonalféleségek finanszirozása, újabb és újabb divatanyagok propagálása.

Nemzetközi minta-plagizátorok

Sikerük titka jórészt abban is rejlik, hogy amily gyorsan, amily boszorkányos felkészültséggel dolgozik az egész divatpropaganda-apparátus, éppoly szédületes gyorsasággal lépnek működésbe a divatanyagok mintáinak nemzetközi »terjesztői«, akik a farsangi és kánikulai divatbemutatási időben erősen megszervezve és valóságos kémhálózattal lepik el Páris divat – ateliéit… 
Ma már nincs exkluzív párisi vagy francia divat. Anyagokat, mintákat, kötési és szövési módokat boszorkányosán rövid időn belül szereznék meg és sajátítanak el a Világ összes divatanyag gyárai. Az autarkiás gazdasági rend felette kedvez a »kopistáknak«. 

A selyem-és müselyemszövet minták nemzetközi plagizátorai között első helyet foglalnak el a japánok
Lelkiismeretfurdalás nélkül kopizálnak le mindent, nem csak a mintát, de a féltett titokként őrzött gyártási metódust is. A németek szintén sokat kopizálnak, de előbb szemérmesen változtatnak valami keveset az eredetin. Még az olaszok is, dacára annak, hogy erős állami támogatással fejlesztik évről-évre az önálló mintatervezési szakmát, csak a francia mintatervek lenyűgöző hatása alatt tudnak mintázni. A franciáknak a magyar gyárakról sincs a leghizelgőbb véleményük. Nem sok eredetit produkált eddig fejlett textilgyáriparunk, ellenben annál többet kopizált. 
Az osztrákok csak a nyakkendőminták tervezésében eredetiek, sőt finom ízlésükkel verik a világot. A csehek a zsebkendőminták tervezése terén vezetnek. Amerika viszont mindenfélét ész nélkül kopíroz. 

Galíciai mintatolvajok

A gyapjúszövetek mintatervezésének az angolok a legnagyobb mesterei, a női gyapjukelméknek pedig a franciák. Ezeknek a divatos gyapjumintáknak legorcátlanabb tolvajai a lengyel posztógyárosok, akik gyapjú- és más textilhulladékokból szőtt silány szöveteiket a legfrissebben és legdivatosabban mintázva hozzák forgalomba. 
Az ötleteknek és szerzői jogoknak tiszteletben tartása ismeretlen fogalom a nemzetközi divatpiacokon és a textíliában. 
És a dolgok ilyetén való fejlődését – akarva, nem akarva – a fonaltrösztök mozdítják elő, nemzetközi kapcsolataikkal, bonyolult, szinte kiismerhetetlen érdekeltségeikkel. 
Itt a jelszó: Minél több újfajta fonalat eladni, mert ezeken lehet csak szédületes összegeket keresni.

Textillexikon dióhéjban

Textilszeminárium

‘Textil-Ipar  Újság – 1936 szeptember 11. (arcanum)

 • Körkötőbélésáru: fonákoldalát u. n. bélésfonalak bedolgozásával sűrűbbé és erősebbé teszik. Az eljárás és a bélésfonalak bedolgozása szerint megkülönböztetnek közönséges bélésárut (chaineuse) és a duplabélést, amelynek az egyszerű béléssel ellentétben dupla anyagmennyiségből van a hátoldala.
 • Körkötőgépek: az első használható kötőgépek körkötőgépek voltak, eleinte keskeny, egyenletes, »tömlő«darabok gyártására. Ezekből a »tömlőkből« megfelelő szabással és formázással olcsó harisnyafajtákat gyártottak. A körkötőgépet annyira tökéletesítették, hogy a harisnyaautomatákkal harisnyákat és zoknikat sarokkal és ujjheggyel a megfelelő nagyságban állítottak elő. A megosztott munkamódszerrel a hossz- és a lábrészt, vagyis a sarkot és a hegyet különböző rendszerekkel készítik.
 • Kötés: (nyelves tűvel dolgozó gépekkel) azon eljárás, amely egyetlenegy szálból egymásután hurkokat készít, amelyek egymásba fűzve a harisnyakötéshez hasonló árut adnak.
 • Kötőfonal: a harisnyakötéshez használt fonal.
 • Linoleum: Walton angol gyáros 1860-ban találta fel a főleg padlók burkolására használt s a hidegnek és melegnek, nedvességnek igen jól ellenálló, hangtompító hajlékony lemezt. Úgy készül, hogy parafaport a lenmagolaj oxidálásával nyert gyantaszerű anyaggal (Linoxyn) összekeverve, jutaszövetre préselve, lemezekké hengerült. A hátoldalát vörös vasoxyd-fitneisszel vonják be. A linóleumot egyszínű, nyomott és masszában festett (vilaid) kivitelben állítják elő.
 • Lincrusta tapéta: Linoxyn és gyanta keverékkel kezelt tapéta; tartós és lemosható.
 • Line: hosszú, gerebenezett lenrostok. Linefonél: hosszú, gerebenezett lenrostokból gyártott egyenletes, sima fonál. Links und Linkisware: színéről-visszára (glatt und verkehrt) az a trikóáru, ahol a jobb- és baloldal váltakozik. Kétszer bal, fonákoldalas áru.
 • Linofil: len-, kender- vagy csalánhulladékból készült fonál.
 • Linofil: rövid lenrostokból készített pamuthoz hasonló fonal.
 • Linon: legfinomabb fonalakból gyártott, fehérített len-, pamut- vagy féllenvászon.
 • Linosa: Vistra és lenfonál keverékének elnevezése.
 • Linoxyn: oxydált lenolaj; a tinoxynnal bevont szövet a viaszosvászon.
 • Linters: rövid pamuthulladékok. A rézoxid- és az acetátműselyemgyártás alapanyaga. Lisseuse (lisszöz): a fésüsgyapjúfonal gyártásánál a vasalógép neve.
 • Lódén: kallózott, de nem nyírt gyapjúszövet turista- és egyenruha készítéshez. Lódén: minden nyers gyapjúszövet elnevezése olyan állapotban, ahogy a szövőszékről lekerül.
 • Loopfonál: karikás diszitőcérna, struccfonálnak (mohair loop) is nevezik. Hazánkban a békéscsabai Hubertus gyár állítja elő.

(Folytatjuk)

 1. L.

Szóljon hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .