Business

Multigenerációs működés

A DivatMarketinggel együtt váltunk kezdő vállalkozásból felnőtté minden értelemben. Ebben – főleg az elején – biztos iránytűnek számított a lap, és igazodási pontnak is kiváló volt. Sok sikert kívánunk a következő 25 évre is!

 

az 1995-ben megjelent cikk:

DivatMarketing. 1995, Előremenekülők, 1. oldal
DivatMarketing. 1995, Előremenekülők, 2. oldal
DivatMarketing. 1995, Előremenekülők, 3. oldal
DivatMarketing. 1995, Előremenekülők, 4.oldal

 

25 év múltán

Háttérbe szoruló gyártás, portfóliótisztítás, új alapokra helyezett kereskedelmi tevékenység és sikeres generációváltás – mindez belefért a Roland Divatház Zrt. elmúlt két és fél évtizedébe. Berendi András vezérigazgató mégis talán az utóbbira a legbüszkébb. Tény, kevés hazai cég mondhatja el magáról, hogy az égisze alatt immár a negyedik nemzedék bontogatja a szárnyait.

De lássuk a négy generációt! Berendi János, a nagypapa 1934-ben alapította a férfi divatáru gyártásával és kereskedelmével foglalkozó családi céget – derült ki András édesapja, Berendi Péter, az akkori cég (Berendi-King Kft.) tulajdonosának szavaiból az 1995-ben az újraindított DivatMarketing első lapszámában. András akkor már vele dolgozott, ő vitte a vállalkozás Roland néven működő ágát, napjainkban pedig már az ő két gyermeke is részt vállal a teendőkben. Szonja márkaigazgatóként („A rendszerünkben ez a legfontosabb beosztás”), a frissdiplomás, korábban profi szinten jégkorongozó Dominik pedig a cég sportvállalkozása, a MAC hokiklub marketingmunkájában bontogatja a szárnyait.

Napjainkra alaposan átalakult a rendszerváltozás utáni profil is: a magának nyakkendő- és inggyártással nevet szerző vállalkozás tevékenységének súlypontja neves külföldi férfidivatmárkák kizárólagos forgalmazására helyeződött át. Az évek során azonban szükségessé vált a márkaportfólió letisztítása.

„Sok márkát kipróbáltunk, előfordult, hogy kizárólagos joggal egyszerre több mint harmincat árusítottunk. Volt, amelyik abszolút nem, vagy alig ment, és volt, amelyik nagyon kelendőnek bizonyult. Úgy döntöttünk, nem aprózzuk el magunkat. A legjobban menő márkákat megtartottuk, ezekre koncentrálunk, minden fejlesztést ezekre fordítunk” – mondja Berendi András. A gondolat bevált: három importmárka – Hugo Boss, Calvin Klein, Tommy Hilfiger – és a saját brand, a Roland értékesítése minden korábbinál több bevételt eredményez.

25 év múltán, ROLAND
Hugo Boss

A márkakoncentráció a működés racionalizálásával párosult: jól megválogatva, csak olyan helyen forgalmazzák a fenti négy prémiummárkát, ahol erre nagy területen, lehetőleg egymás mellett nyílik lehetőség. Ezt Berendi András kritikus márkatömegnek nevezi, és példákat is említ: a Westendben és a Premier Outletben ötven méter hosszan követik egymást márkaüzleteik kirakatai. „A kritikus márkatömeg nagyon kevés helyen van meg. De ha egymás mellé tesszük a prémiummárkákat, akkor ez máris megteremtődik. Ahol csak egy üzlet van, és hiányzik a megfelelő márkakörnyezet, ott a dolog nem működik” – indokolja a Fashion Streeten is, illetve hamarosan az Arénában ugyancsak jellemző gyakorlat lényegét az üzletember. Mint mondja, Magyarországon aránytalanul keveset költenek a vásárlók a prémiummárkákra – az efféle koncentráció, a megfelelő környezet kialakítása a jól működő rendszer záloga.

A divatcikkek forgalmazása jelenleg húsz üzletben folyik. „Havonta nyitunk egy új boltot, vagy adunk át egy felújított üzletet.” A fejlesztési ciklus a szegedi Árkádban tavaly július elején vette kezdetét, és szeptember közepén az Arénával zárul. „Akkor megvizsgáljuk, szabad-e, érdemes-e újabb egységeket nyitni, és ha igen, akkor hol” – fogalmaz a vezérigazgató.

Biztosnak tekinti, hogy az előző évek fejlesztései és a javuló piaci helyzet eredményeként a korábbi, 2,5 milliárd forint körüli árbevétel az idén 3 milliárd forint fölé emelkedik. Minden további eredmény pedig már a generációk együttműködésétől függ. „A tevékenység 85 éve a gyártással indult. Aztán lett gyártás és nagykereskedelem, majd ezek mellé felzárkózott a kiskereskedelem, vagyis végig jártuk a kereskedelem minden potenciális területét. Nem tudom, hogy szükség esetén merre lehet tovább menni, de majd megtaláljuk a következő lépést”.

Csémi Klára

Előfizetés a magazinra Médiaajánló Feliratkozás